Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Enkele tarieven in de zorg vrijgegeven

Vrijdag 1 juni 2001, persbericht nummer 59Minister Borst en staatsecretaris Vliegenthart willen enkele prijzen in de gezondheidszorg vrijlaten. Het gaat hierbij om luxe zorg, zoals cosmetische operaties. De rechten van verzekerden op basiszorg worden niet aangetast.

Met ingang van 1 januari 2002 worden de prijzen vrijgelaten voor verwijderen van tatoeages, acupunctuur, chiropractie, haptonomie, homeopathie, gezondheidskeuringen, rijbewijskeuringen, aanstellingskeuringen, tropenkeuringen, werkzaamheden bij een opname indicatie commissie of regionaal indicatie orgaan en de werkzaamheden bij reïntegratiebedrijven. Deze vrijstellingen gelden voor alle instellingen en personen waarvan de prijzen worden vastgesteld op basis van de Wet tarieven gezondheidszorg (WTG). Ook de tarieven van 'echte' privéklinieken worden dan vrijgelaten. Dit betreft klinieken die uitsluitend medisch specialistische zorg leveren waarvoor verzekerden geen vergoeding krijgen op grond van de AWBZ, de Ziekenfondswet of de gewone particuliere ziektekostenverzekering. Deze privéklinieken maken zelf prijsafspraken met de individuele klanten.

Voorwaarde bij de vrijstelling is dat noodzakelijke zorg toegankelijk en betaalbaar blijft en van voldoende kwalitatief niveau. Bij de vrijstelling is er sterk op gelet of de vrijgestelde prestaties of de vrijgestelde zorgaanbieders voor de consument goed te onderscheiden zijn, in jargon "transparant en controleerbaar". Het College tarieven gezondheidszorg blijft daarom de prijzen volgen. Ook houden minister en staatssecretaris de mogelijkheid voorschriften te geven voor de administratie, de declaratie en de bekendmaking van de prijzen aan het publiek.

Deze vrijstellingen passen in het kabinetsbeleid de ziektekostenverzekeraars, de zorgaanbieders én de burgers meer ruimte en verantwoordelijkheid te geven voor een doelmatige zorgorganisatie tot stand te brengen in de regio. De vrijstellingen passen ook in het dereguleringsbeleid van de WTG. Die wet moet alleen op die zorg worden toegepast waar dat noodzakelijk is om de prijzen te beheersen of de consument te beschermen.

Het kabinet moet nog instemmen met de technische uitwerking van bovengenoemde voornemens. Daarbij worden deze getoetst op juridische, mededingings- en administratieve lastenaspecten. Dat kan nog tot aanpassing leiden.

De brief is tevens gezonden naar de brancheorganisaties. Die spreken op 6 juni met de Vaste Commissie VWS van de Tweede Kamer. Op 19 juni spreekt de commissie met de minister.