Persberichten :
Goede hap, goede dag
Brochure over het belang van lekkere, gezonde voeding
31 mei 2001
Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de
brochure Goede hap, goede dag verschenen. Deze publicatie informeert
verzorgenden in alle werkvelden en hun direct leidinggevenden over
verschillende aspecten van voeding, waarbij naast gezondheid ook
plezier in eten en verschillende eetgewoonten aan de orde komen.
Mensen die werkzaam zijn in de verzorging komen vaak in aanraking met cliënten van wie de gezondheid te wensen overlaat. Voeding kan dan volledig in het teken van gezondheid komen te staan. Maar eten is niet alleen nodig om in leven te blijven; het kan ook fijn, prettig en gezellig zijn. Bovendien geven maaltijden structuur aan de dag en kunnen zij voor mensen die nog maar zelden buiten komen aanknopingspunten bieden over de tijd van het jaar.
Gezond en met plezier
Hedwig Schlötjes-Belle beschrijft in Goede hap, goede dag enkele
mogelijke oorzaken van een slechte voedingstoestand bij bewoners van
verzorgings- of verpleeghuizen. Bijvoorbeeld verminderde eetlust, of
problemen met de voedselinname. Daarnaast komen verschillende factoren
aan bod die invloed kunnen hebben op het eetgedrag van mensen, zoals
cultuur, religie en persoonlijke smaak. Ook geeft de auteur
verzorgenden tips waarmee zij eraan bij kunnen dragen dat hun cliënten
gezond én met plezier kunnen eten.
Een praktijkvoorbeeld
In verzorgingshuis Moerwijk in Den Haag kunnen de bewoners sinds enige
tijd in een restaurantachtige sfeer eten. De chefkok vertelt: Dat
bewoners meer zijn gaan eten, blijkt uit de borden. In de keuken komen
meer lege borden terug dan voorheen. Bovendien hadden we vóór de
nieuwe aanpak genoeg aan één pan aardappels voor vijftig personen, nu
gaat er anderhalve pan doorheen.
De serie
Goede hap, goede dag is het meest recente deel in de serie Verzorging
in zicht, inzicht in verzorging. Deze serie is bedoeld om verzorgenden
in alle werkvelden en hun direct leidinggevenden te informeren over
ontwikkelingen die van belang zijn voor de uitoefening van het vak. De
serie is bestemd voor iedereen die in de collectieve sector mensen
verzorgt, die door een beperking niet meer voor zichzelf kunnen
zorgen. Deze beperking kan zijn ontstaan door een handicap, ouderdom
of ziekte.
Bestellen
Goede hap, goede dag. Het belang van lekkere, gezonde voeding (37
blz.) is geschreven door Hedwig Schlötjes-Belle en kost f 9,50. ISBN
90-5050-888-X en E 3229213. De brochure is te verkrijgen via de
boekhandel of bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht,
telefoon (030) 230 66 07,
fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.
Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl
Laatste update: 1 juni 2001