Gemeente Tilburg

30-05-2001

Multicultureel wonen van start

Het is belangrijk de communicatie tussen bewoners in wijken, buurten en flats te verbeteren en de problemen die zich rond wonen voordoen te voorkomen of te verbeteren. Dat is een conclusie die de gemeente onder andere in haar kadernota Multiculturele Samenleving trekt. Vanuit die gedachte heeft het college op 29 mei dan ook ingestemd met het tweejarig project Multicultureel Wonen (voorheen wooncursussen) en daar f120.000,- per jaar voor uitgetrokken. De stichting Nieuwkomers Vluchtelingen neemt het project in uitvoering. Er wordt samengewerkt met de woningcorporaties Wonen Midden Brabant en Tiwos, het ROC en het Centrum Buitenlandse Vrouwen.

Cursus voor nieuwkomers, huismeesters en vrijwilligers Het project multicultureel wonen wordt op twee manieren ingevuld. Enerzijds zullen cursussen over woongedrag onderdeel gaan uitmaken van het inburgeringstraject voor nieuwkomers. Daarbij zullen de woonomgeving en de woonbeleving, de verschillende gewoontes, normen en waarden onderwerp van gesprek zijn tijdens de lessen inburgering. Daarnaast zullen vrijwilligers, intermediairs en huismeesters een training krijgen waardoor zij beter in staat zijn problemen op te lossen die zich voordoen met betrekking tot samen wonen in een wijk. Zo is het de bedoeling dat ze na de cursus in staat zijn individuele begeleidingstrajecten te verzorgen voor bewoners en themabijeenkomsten te organiseren. In Tilburg Noord wordt gestart met het project Multicultureel Wonen. Daarna komt Tilburg West aan de beurt, waar het project als maatregel in het wijkontwikkelingsplan voor De Reit, 't Sant en Wandelbos is opgenomen.

Achter de schermen zal de komende maanden hard gewerkt worden aan de exacte invulling van de cursus voor het inburgeringstraject en de training voor de huismeesters, intermediairs en vrijwilligers. Het is de bedoeling dat in het najaar van 2001 de cursussen echt gaan lopen.