Milieudefensie

Uitnodiging voor de pers

Milieu- en bewonersorganisaties presenteren: Burgerinitiatiefwet Schiphol

Amsterdam / Utrecht, 31 mei 2001 --- Vier milieu- en bewonersorganisaties hebben samen met hun advocaten een Burgerinitiatiefwet Schiphol geschreven. In de Initiatiefwet beschrijven de organisaties minutieus hoe de nieuwe milieu- en veiligheidsgrenzen voor Schiphol eruit moeten zien, als de politieke beloftes van het kabinet worden nagekomen. Met deze wet wordt een gelijkwaardige vertaling gemaakt van de Planologische Kernbeslissing (PKB) uit 1995. Hiermee realiseren de organisaties de beloftes die het kabinet heeft verzuimd. De wet wordt woensdag 6 juni tijdens een persconferentie aangeboden aan leden van de Tweede Kamer.

Eind januari presenteerde het kabinet de Ontwerpwet Luchtvaart, met daarin nieuwe milieuwetgeving voor Schiphol na 2003. De milieu- en bewonersorganisaties zijn van mening dat de milieu- en veiligheidsgrenzen met dit wetsvoorstel worden uitgekleed. De Tweede Kamer zal binnenkort de Ontwerpwet Luchtvaart van het kabinet behandelen. De oproep van de milieu- en bewonersorganisaties aan de Tweede Kamer om niet akkoord te gaan met deze wet, wordt nu kracht bijgezet door naast het kabinetsvoorstel een eigen Initiatiefwet te leggen. Hierin worden de kabinetsbeloften aan het milieu en de omwonenden wél nagekomen.

Wat: Persconferentie Burgerinitiatiefwet Schiphol. Sprekers: Wijnand Duyvendak (Milieudefensie), Phon van den Biesen en Ernestine Meijer (advocaten), Jan Fransen (Stichting Natuur en Milieu). Waar: Nieuwspoort, Wandelganger 1, Lange Poten 10, Den Haag. Wanneer: Woensdag 6 juni. Van 9:15 tot 10:15 uur.

De Burgerinitiatiefwet Schiphol is een coproductie van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Milieufederatie Noord- Holland, Platform Leefmilieu Regio Schiphol en de advocaten Phon van den Biesen en Ernestine Meijer van het advocatenkantoor VAN DEN BIESEN PRAKKEN BÖHLER.

Aanmelden en meer informatie: Wij stellen het op prijs als u zich van tevoren aanmeldt.

Persvoorlichting Milieudefensie, 020 5507 333, woensdag ter plekke: 06 29 5938 73 Persvoorlichting Stichting Natuur en Milieu, Marijke Brunt, 030 2331328

Milieudefensie Vliegverkeer, Kees Kodde of Joris Wijnhoven, 020 5507383 of 06 1555 8113 Stichting Natuur en Milieu Vliegverkeer, Jan Fransen, 030 2331328

Gegroet, Eugène