Rijksuniversiteit Groningen

31 mei 2001

Nummer 77 31 mei 2001

Toename second opinions leidt tot druk op wachtlijsten

Verklaring voor hun pijn
Slechte communicatie als motief
Dwaalspoor
Meer specialisten nodig
Curriculum Vitae
Noot voor de pers

Steeds meer patiënten nemen geen genoegen met de mening van hun arts en vragen om een second opinion. Deze trend leidt tot een grotere druk op de wachtlijsten, waardoor ziekenhuizen meer specialisten nodig hebben. Dit concludeert orthopedisch chirurg drs. Bella van Dalen op basis van haar onderzoek naar second opinions in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Van Dalen promoveert op 13 juni 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit een bevolkingsonderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat één op de vijf patiënten in dat land een second opinion wil. In Nederland is het nog niet zover. Bella van Dalen: "Ik schat dat bij orthopedie zo'n 3,9 procent van alle nieuwe patiënten in de niet-academische ziekenhuizen uiteindelijk terechtkomt in een academisch ziekenhuis voor een tweede mening." Aangezien Nederland beschikt over een beperkt aantal academische ziekenhuizen, loopt het percentage second opinions daar sterk op. Van alle nieuwe patiënten die de polikliniek orthopedie van het AZG bezoeken, komt 30 procent voor een second opinion. Een kwart van hen komt zelfs voor een derde, vierde of vijfde mening. Van de second opinion-patiënten krijgt 24 procent een andere diagnose te horen en 39 procent een andere therapie. Opvallende uitkomsten, vindt Van Dalen: "Die percentages zijn inderdaad een stuk hoger dan ik had verwacht. Maar vaak wijkt de tweede diagnose niet sterk af van de eerste. Ook de therapie wordt meestal niet drastisch gewijzigd."

Verklaring voor hun pijn

Second opinion-patiënten verschillen nauwelijks van patiënten die voor de eerste keer komen wat betreft geslacht, leeftijd en opleiding. Second opinion-patiënten hebben vaak wel meer last van hun klachten. Van Dalen. "Het gaat vaak om patiënten met klachten waarvoor het lastig is een duidelijke diagnose te stellen. Toch willen patiënten graag een verklaring voor hun pijn. Kan de eerste arts die verklaring niet geven, dan gaan ze naar een ander. Helaas is in deze gevallen de tweede diagnose vaak even vaag als de eerste. Het is dan ook in beide gevallen moeilijk om een eenduidige therapie voor te schrijven."

Slechte communicatie als motief

Een veelvoorkomend motief om te vragen om een second opinion is onvrede met de manier waarop de communicatie met de eerste arts is verlopen. "Patiënten begrijpen niet altijd meteen wat een diagnose betekent. Ze kunnen een beperkte hoeveelheid informatie in één keer bevatten", licht Van Dalen toe. "Arts en patiënt leven vaak in twee werelden. De arts ziet het probleem van de patiënt als een technisch probleem dat hij wil oplossen. De patiënt ervaart zijn probleem als persoonlijk en bedreigend." Een verbetering van de communicatie zou het aantal second opinions kunnen beperken. Een knelpunt blijft dat artsen zo weinig tijd per patiënt hebben. Van Dalen: "Het zou goed zijn als we meer ruimte kregen om patiënten beter voor te lichten. Helaas is het tegendeel het geval: door gebrek aan artsen en een groeiende patiëntenstroom we moeten steeds meer patiënten op jaarbasis zien."

Dwaalspoor

Een second opinion is niet altijd verhelderend voor de patiënt. Van Dalen. "Een andere diagnose betekent niet per definitie dat de eerste arts ongelijk had. Patiënten worden soms op een dwaalspoor gebracht. Als twee deskundigen elkaar tegenspreken, wie moet je dan geloven? Verder blijkt het veel uit te maken bij welke arts je terechtkomt. De ene arts bevestigt de diagnose van de eerste arts altijd, terwijl de andere deze meestal tegenspreekt."

Meer specialisten nodig

Om goed te kunnen berekenen in welke mate het aantal second opinions landelijk stijgt, is meer onderzoek nodig in de niet-academische ziekenhuizen, vindt Bella van Dalen. Nu al voorspelt ze dat de komende jaren extra specialisten nodig zullen zijn om de toestroom van second opinion-patiënten op te vangen.

Curriculum Vitae

Isabella Vivian van Dalen (Wesseling , Duitsland, 1958) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en verrichte haar promotieonderzoek bij de afdeling Orthopedie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Zij werkt inmiddels als orthopedisch chirurg in het Flevoziekenhuis te Almere. Bella van Dalen promoveert tot doctor in de geneeskunde bij professor dr. J.R. van Horn. Haar onderzoek is gefinancierd door Zorg Onderzoek Nederland (ZON), onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De titel van het proefschrift luidt: Second Opinions in Orthopaedic Surgery: Extent, Motives and Consequences.

Noot voor de pers

Meer informatie: drs. Bella van Dalen, tel. (036)539 85 63 of 06 51 36 68 71, e-mail: ivdalen@flevoziekenhuis.nl. Op werkdagen is zij bereikbaar via bovenstaande telefoonnummers na 17.00 uur en op donderdag 31 mei tussen 9.00 tot 13.00 uur. In het weekend en op eerste pinksterdag is ze bereikbaar via haar mobiele nummer.