FNV BOUW

Houthandel: 4,7 procent en zeggenschap over werktijden

Voor de CAO-houthandel (9500 werknemers) is een principeakkoord tot stand gekomen met een loonsverhoging van 4,7 procent tot 1 mei 2002. In overleg met hun werkgever kunnen werknemers in het kader van zorgverplichtingen voortaan zelf bepalen hoe laat ze 's morgens beginnen en 's avonds stoppen met werken. Bij de indeling van roostervrije dagen kan de werknemer in overleg met de werkgever zelf zijn vrije tijd vaststellen.

De Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen VVNH, FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV kwamen in drie onderhandelingsronden tot een principeakkoord. De CAO loopt van 1 mei 2001 tot 1 mei 2002. Op 1 juli 2001 krijgen de werknemers 2 procent loonsverhoging, op 1 januari 2002 volgt 2,7 procent, een totale structurele loonsverbetering van 4,7 procent. Afspraken zijn er verder gemaakt over loopbaanadvies voor ouderen, terwijl werknemers boven de 50 jaar niet meer verplicht kunnen worden tot overwerk.

De combinatie van 'arbeid en zorg' maakt een belangrijk onderdeel uit van het principeakkoord. Naast zeggenschap over roostervrije dagen en de dagelijkse begin- en eindtijd, voorziet de CAO-houthandel ook in 10 dagen volledig doorbetaald verlof voor stervensbegeleiding. Het akkoord beveelt verder aan dat bedrijven zelf met hun werknemers afspraken maken over onbetaalde onderbreking van de loopbaan. Een werkgroep komt met voorstellen om hiervoor bovenwettelijke vakantiedagen te sparen; deze dagen zouden daarnaast moeten kunnen worden gebruikt voor het prepensioen.
Adoptie is gelijkgesteld met bevalling, zodat een ouder daarvoor twee dagen doorbetaald verlof krijgt. Om de vijf jaar wordt 5 mei een erkende feestdag in de houthandel.

Voor de redactie,