Verbond van verzekeraars

Bookmark deze pagina!

Last updated: 6-6-2001

Verbondsvoorzitter Van de Geijn focust op de komende jaren

We leven in een snel veranderende wereld. De rolverdeling tussen politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties staat voortdurend ter discussie. De verzekeringssector blijft niet buiten die discussie, maar speelt integendeel een prominente rol.

Dit zei de nieuwe Verbondsvoorzitter mr. P. van de Geijn in zijn jaarrede tijdens de Algemene ledenvergadering op dinsdag 29 mei in Holiday Inn Soestduinen Royal Parc in Soestduinen. Van de Geijn stond kort stil bij de uitkomsten van een Public Affairs-onderzoek, dat is uitgevoerd om te zien hoe het Verbond ervoor staat in de ogen van de stakeholders. Positief, zo was de conclusie, maar dat is geen reden om alles maar bij het oude te laten.Er zal meer aandacht komen voor agendasetting, de focus komt nog sterker op cruciale issues en er zal meer aandacht komen voor de internationale dimensie. Ook zou het Verbond de leden nog sterker kunnen inzetten in politiek-strategische netwerken en ziet het een blijvende rol voor zichzelf bij de imagobevordering van de branche; niet zozeer door het houden van grootschalige campagnes, maar veel meer voorwaardenscheppend. Daarbij kan met name worden gedacht aan het bijdragen aan een hoog en toetsbaar niveau van dienstverlening van de leden via het bijhouden en actueel houden van spelregels en gedragscodes.Hierna ging Van de Geijn nader in op de cruciale issues die het Verbond de komende tijd, ook met het oog op de Kamerverkiezingen in mei 2002, hoog op de agenda wil houden.
*

Aansprakelijkheid/beroepsziekten
Terugtredende overheid, mondige consumenten en toenemend claimgedrag maken dat er steeds vaker een beroep gedaan op de aansprakelijkheidsverzekering, ook in gevallen waarvoor die aansprakelijkheidsverzekering zich niet goed leent. Dat geldt met name voor beroepsziekten. Het Verbond ontwikkelt daarom een nieuw, alternatief verzekeringsproduct voor beroepsziekten met als kenmerken: verplicht voor werkgevers, met genormeerde schadebedragen en op basis van een limitatieve lijst van beroepsziekten. Op de uiteindelijke vorm van zon verzekering zullen de plannen van de commissie-Donner waarschijnlijk grote invloed hebben.

*

Veiligheid
Van de Geijn benadrukte persoonlijk veel affiniteit met dit thema te hebben. Hij mist een duidelijke regie van de overheid bij de vele initiatieven om de veiligheid in ons land te bevorderen. De overheid dient duidelijke regels te stellen en te zorgen voor een strikte naleving daarvan, alsmede blijvende aandacht te besteden aan het bijbrengen van normen en waarden.

*

Pensioenen
Het probleem van de financiering van pensioenen krijgt steeds meer aandacht in Europa, en terecht. In Nederland is het stelsel weliswaar beter bestand tegen de gevolgen van de vergrijzing dan in de meeste andere landen, maar toch is het te weinig flexibel en mist het efficiency. Het Verbond vindt dat ondernemers zelf hun pensioenuitvoerder moeten kunnen kiezen. Bij een nieuwe discussie over de verdere belastingherziening zal verder de fiscale ondersteuning buiten schot moeten blijven.

*

Arbeidsongeschiktheid
Er is door de privatisering van de sociale zekerheid veel meer aandacht voor het terugdringen van arbeidsongeschiktheid via preventie en reïntegratie. Om de definitieve omslag te bewerkstelligen dient de eigen financiële betrokkenheid van werkgevers en werknemers verder te worden vergroot, onder meer door het uitbreiden van loondoorbetalingsverplichting tot twee jaar. Van de Geijn gaf in dit kader aan benieuwd te zijn naar de politieke reacties op Donner.
*

Zorgstelsel
Het Verbond vindt dat de aandacht en energie eerst moet worden gericht op het oplossen van de knelpunten aan de zorgaanbodkant: de tekortschietende capaciteit, de wachtlijsten en het gebrek aan samenwerking en efficiency. Het stelsel hoeft hiervoor niet volledig te veranderen. Overigens zag hij ook een taak voor verzekeraars: zij moeten ook knelpunten durven aanpakken, zoals de premiebandbreedte en de mobiliteit van oudere verzekerden.Verder gaf hij aan dat het unanieme advies van de SER, waarin wordt gekozen voor uitvoering in het private domein, ter harte moet worden genomen.
*

Consumentenzaken
Bedrijven geven steeds meer te kennen verantwoordelijkheid af te willen leggen voor hun maatschappelijk functioneren. Daarbij past het zoveel mogelijk zelf regelen van de eigen zaken, zonder meteen de hulp in te roepen van de overheid. Niettemin is betrokkenheid van de overheid soms nodig in die gevallen waarbij zelfregulering moet worden ondersteund met wetgeving. Van de Geijn ging ook in op de voortgang van de commissie Gedragscode verzekeraars onder leiding van de heer Nouwen. Hij gaf aan de fundamentele discussies binnen de bedrijfstak over de reikwijdte en inhoud van deze gedragscode een goede zaak te vinden omdat het over een zeer belangrijk onderwerp gaat in een heterogene en competitieve markt. Het streven is om de code eind dit jaar te presenteren.

*

Toezicht
De opkomst van financiële conglomeraten heeft geleid tot een roep om een andere regelgeving. Goed toezicht is van belang voor de maatschappij, de consument en de verzekeraars. Daarom werkt het Verbond constructief mee aan toezichtmaatregelen die het vertrouwen in de bedrijfstak kunnen schragen. Uitgangspunt voor het Verbond is daarbij het behoud van het sectoraal normatief toezicht met afstemming op RFT-niveau, dat effectief en efficiënt werkt zonder onnodige overlap. Het Verbond is vanuit het oogpunt van consumentenbescherming ook voorstander van aanscherping van het toezicht op tussenpersonen, omdat de bedrijfstak op dit punt kwetsbaar is, zoals met enige regelmaat blijkt. Integriteit, kwaliteit en dienstverlening blijven kernbegrippen.

*

Verslaggeving
Internationaal wordt er gewerkt aan een voorstel om te komen tot een wereldstandaard voor de financiële verslaggeving. Het Verbond vindt dat een belangrijk onderdeel daarvan, de invoering van full fair value, niet de juiste grondslag is voor de primaire waardering in de financiële verslaglegging. Het Verbond blijft zich daarom inzetten voor de beïnvloeding van de voorstellen.

Van de Geijn sloot af met de conclusie dat er dus heel veel speelt en dat onze bedrijfstak midden in de maatschappij staat. Dat biedt kansen, maar schept ook verplichtingen. Hij sprak de hoop uit dat het Verbond in goede samenspraak met de politiek en andere partijen de kansen zal benutten en de verplichtingen waar kan maken.

Ledenvergadering zegt ja tegen GIDI
De verzekeraars hebben tijdens de ledenvergadering ingestemd met de invoering van de Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair, kortweg GIDI genoemd. De gedragscode is in gezamenlijk overleg tussen het Verbond, de NVA en de NBVA totstandgekomen en heeft tot doel de consument een goed inzicht te verschaffen in de dienstverlening die hij van het intermediair mag verwachten. De betrokken partijen zullen op woensdag 6 juni de Code overhandigen aan minister Zalm. Tijdens een gezamenlijke persconferentie die aansluitend plaatsvindt, wordt de gedragscode wereldkundig gemaakt.

Bondig, 31 mei 2001