Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Openstelling aanvraagperiode Regeling Draagvlak Natuur, Onderdeel Programmasubsidies

31 mei 2001 - In het kader van de regeling draagvlak natuur is het nu ook mogelijk om naast projectsubsidies ook subsidie aan te vragen voor programma´s. Deze programma´s dienen gericht te zijn op vergroting van de betrokkenheid van maatschappelijke partijen bij natuur en natuurbeleid door:
* het uitwisselen van kennis en ideeën over natuur met betrokken partijen in de maatschappij, ontwikkelen en structureren van deze kennis binnen de eigen organisatie ten behoeve van beleidsprocessen bij overheden en inbrengen ervan in alle fasen van deze beleidsprocessen;
* het verbreden van de resultaten van eerder uitgevoerde projecten, waarvan de doelstelling past binnen artikel 16 van deze regeling, door de bevordering van het gebruik en de acceptatie van in deze projecten ontwikkelde methoden, programma´s, ideeën en materialen bij de geëigende doelgroepen.
Het gaat hierbij om het verbreden van de resultaten van eerder uitgevoerde projecten gericht op:
* intermediairs en leerkrachten gerichte activiteiten op het gebied van natuur- en milieueducatie;
* voorlichtingsactiviteiten, gericht op intermediaire groepen;
* visievorming en -inbreng;

* samenwerking tussen organisaties.
De aanvraagperiode is van 1 juni 2001 tot en met 29 juni 2001. Voor deze aanvraagperiode is 3,6 miljoen gulden beschikbaar. Subdisidieaanvragen kunnen worden ingediend bij LASER-Dordrecht. Het subsidiepercentage bedraagt maximaal 100% van de subsidiabele kosten.

Een stichting, vereniging of samenwerkingsverband van stichtingen en/of verenigingen, waarvan het werkgebied zich over meer dan één provincie uitstrekt, kunnen aanvragen dienen. In de statuten moet zijn vastgelegd dat zij voornamelijk activiteiten verrichten op het gebied van de natuur en moeten de organisatie(s) voor minder dan 90% afhankelijk zijn van rijksgelden.

Ingediende aanvragen worden beoordeeld door een adviescommissie. De commissie toetst de programma´s aan de doelstellingen van de regeling. Hierbij geldt dat hoe meer het programma bijdraagt aan de doelstellingen van de regeling hoe hoger het programma wordt gerangschikt. Daarnaast scoort het programma hoger naarmate het doelmatiger kan worden uitgevoerd door de organisatie zelf. En wanneer een groter deel van het programma door derden wordt medegefinancierd.

De Regeling draagvlak natuur is de opvolger van de Regeling versterking maatschappelijke betekenis natuur. Binnen de Regeling draagvlak natuur wordt onderscheid gemaakt tussen projectsubsidies en programmasubsidies. Het onderdeel projectsubsidies is grotendeels ontleend aan de Regeling versterking maatschappelijke betekenis natuur en wordt van 1 augustus 2001 tot en met 31 augustus 2001 opengesteld.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de klantenservice van LASER-Dordrecht. U kunt daar ook terecht voor de gratis brochure en het aanvraagformulier. Telefoonnummer van de klantenservice van LASER-Dordrecht: LASER - Dordrecht (078) 639 52 00

Informatie over de regeling kunt u ook terugvinden op Internet via http:/www.minlnv.nl/laser.