Hilversum, 30 mei 2001

NOB LEIDT VERLIES ONDANKS HOGERE OMZET

Het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB Holding N.V.) heeft het jaar 2000 afgesloten met een verlies van f 16,6 miljoen. De omzet van het facilitaire bedrijf steeg vorig jaar, mede dankzij een aantal grote producties, tot f 623 miljoen. Het bedrijf kondigde eerder dit jaar een nieuwe strategie aan, die in 2003 weer moet leiden tot een positief resultaat.

Onder meer door een aantal grote producties, zoals Euro 2000, de Olympische Spelen en de Klimaatconferentie, stegen de bedrijfsopbrengsten van NOB vorig jaar met 12% tot f 653 miljoen. Omdat echter ook de bedrijfslasten toenamen daalde het bedrijfsresultaat het afgelopen boekjaar tot een verlies van f 1,7 miljoen. In 1999 werd nog een positief bedrijfsresultaat gerealiseerd van f 0,7 miljoen.
Door onder meer een sterke toename van de rentekosten en door een aantal voorzieningen met het oog op de in gang gezette reorganisatie liep het uiteindelijke verlies op tot f 16,6 miljoen (1999: verlies van f 28,4 miljoen). De buitenlandse vestigingen van NOB (NOB Duitsland, ENG Videohouse in België en NOB Hongarije) hadden een positieve invloed op het resultaat.

Strategie
Eerder dit jaar maakte NOB bekend terug te keren tot zijn kernactiviteiten. Dit betekent dat het bedrijf een nieuwe aandeelhouder zoekt voor dat gedeelte van de divisie Nieuwe Media (Bright Alley) dat zich niet richt op de facilitaire dienstverlening, maar op het leveren van eindproducten. Dat geldt ook voor dochterondernemingen die niet tot de kernactiviteiten behoren, zoals EFF en AVP. President-directeur Marius Jonkhart: "Hierdoor blijft er een bedrijf over dat zich richt op de kerntaken registreren, bewerken en uitzenden van bewegende beelden en geluid. Maar dat gaat wel verder dan het bestaande rtv-proces. Ook het digitaliseren van bewegende beelden en 'uitzendklaar' maken ervan voor internet en mobiele kanalen behoort tot onze kerntaken. Daardoor kunnen we omroepen, producenten en andere opdrachtgevers ondersteunen in het distribueren van hun beelden via deze nieuwe media. De opkomst van breedbandinternet, DVB en UMTS en de toenemende vraag naar interactiviteit leidt tot een uitbreiding van de dienstverlening op dit gebied". Eerder deze maand maakte NOB bekend de komst van een multimediaal distributieplatform te willen versnellen. Het facilitaire bedrijf wil daartoe dat deel van de divisie Nieuwe Media dat niet verkocht wordt, samenvoegen met die onderdelen van NOB RTV die zich richten op uitzendingen en verbindingen. Dit nieuwe onderdeel van NOB gaat samen met twee joint ventures (de Media Gateway i.s.m. Interxion en het mobiele platform i.s.m. Ericsson) het multimediaal distributieplatform vormen. Samen met de publieke omroepen en NAA (Nederlands Audiovisueel Archief) wil NOB komen tot een digitaal multimedia platform. Marius Jonkhart: "We willen een gemeenschappelijke faciliteit in het leven roepen, waarmee opgenomen beelden digitaal opgeslagen, ontsloten, bewerkt en uitgezonden kunnen worden. En dat laatste via zowel 'oude' als nieuwe media. Het is van groot belang dat NOB samen met de publieke omroepen tot zo'n platform komt. Als de omroepen een substantieel deel van digitale faciliteiten in eigen huis verzorgen en minder faciliteiten in de markt inkopen, heeft dat direct consequenties voor NOB. Niet alleen wordt de markt overeenkomstig kleiner, maar ook de (dure) expertise versnippert. We kunnen immers alleen investeren in dergelijke nieuwe activiteiten, wanneer in de markt voldoende animo aanwezig is om deze faciliteiten ook daadwerkelijk te gebruiken. Ook daarom is een gezamenlijk digitaal platform met de publieke omroep zo belangrijk. Wij begrijpen dat de omroep geen monopolist wil en grip wil hebben op voor hen cruciale faciliteiten. Daarom streven we naar een gezamenlijk platform, waarin de omroep optreedt als mede-eigenaar en deelt in de opbrengst".
Deze nieuwe investeringen leiden tot hogere kosten, waar niet direct voldoende opbrengsten tegenover staan. Jonkhart: "Toch moeten we de dalende tendens in het bedrijfsresultaat van de afgelopen jaren ombuigen. Dat zal vooral gebeuren door een efficiëntere wijze van werken, een betere bezetting van de beschikbare mensen en middelen en een verlaging van de overheadkosten. Het duurt echter tot tenminste 2003 voordat het totale resultaat weer op een enigszins bevredigend niveau zal zijn teruggebracht".

Privatisering
De voorgenomen privatisering van NOB is opgeschort om eerst een aantal interne verbeteringen door te voeren. "Dit besluit is genomen in goed overleg tussen de staat (onze aandeelhouder), de Raad van Commissarissen en de directie van NOB", aldus Jonkhart. "We zijn het erover eens dat het in het belang van NOB is om op zo kort mogelijke termijn aandeelhouders uit de private sector aan te trekken. Dat moet echter op verantwoorde wijze plaatsvinden. Het kan dus alleen wanneer er voldoende voortgang is bereikt met het doorvoeren van de eerder genoemde verbeteringen en wanneer de positie van het bedrijf ten opzichte van de publieke omroep eenduidig is gedefinieerd. Ik verwacht dat dit pas na 2001 zal plaatsvinden".

Geconsolideerde resultatenrekening (in duizenden guldens)

2000
pro forma 1999
Bedrijfsopbrengsten 653.057
582.106

Lonen, salarissen en sociale lasten 248.523
222.834
Externe kosten 291.871
248.859
Afschrijvingen materiële vaste activa 111.821
106.407
Waardevermindering materiële vaste activa 1.384
-
Overige bedrijfslasten 1.135
3.310
Bedrijfslasten 654.734
581.410

Bedrijfsresultaat - 1.677
696

Financiële baten en lasten - 11.718

- 6.688
Belastingen 1.938
3.461
Buitengewoon resultaat na belastingen - 4.308

- 25.785
Resultaat niet geconsolideerde deelnemingen - 1.363
- 172
Aandeel derden 510
82
Netto resultaat - 16.618

- 28.406