Waardestijging internationale handel minder hoog
In het eerste kwartaal van 2001 is de waarde van de uitvoer van goederen met 16 procent gestegen en de invoer met 12 procent. Deze groei blijft achter bij de 21 procent toename van zowel de in- en uitvoer in het laatste kwartaal van 2000, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Omdat de waardestijging van de uitvoer hoger is dan die van de invoer loopt het buitenlandse handelssaldo voor goederen in 2001 verder op. De lagere groeipercentages in het eerste kwartaal van dit jaar worden grotendeels veroorzaakt door de lagere prijsstijgingen bij de uitvoer en invoer. De volumestijging van de buitenlandse handel in goederen is in het eerste kwartaal van 2001 iets hoger dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.
Beperkt MKZ-effect in maart
De waardestijgingen van de in- en uitvoer in maart 2001 bedragen respectievelijk 7 procent en 11 procent in vergelijking met maart 2000. Maart 2001 telt een werkdag minder dan in 2000. De lagere groei in maart wordt verder voor een deel veroorzaakt door het begin van de mond- en klauwzeercrisis eind maart. De in- en uitvoer van levende dieren en zuivelproducten is in maart van dit jaar met circa 15 procent afgenomen ten opzichte van maart vorig jaar. De uitvoer van vleesproducten is met ongeveer 10 procent gedaald, terwijl de invoer met ongeveer 40 procent is gestegen.
Groeiend handelsoverschot
De waardestijging van de uitgevoerde goederen is hoger dan de stijging bij de invoer. Dit resulteert in een aanzienlijke toename van het handelsoverschot. In het eerste kwartaal van dit jaar bedraagt het handelsoverschot 13 miljard gulden, tegen 8 miljard een jaar eerder. Het overschot van de handel met EU landen bedraagt in het eerste kwartaal van dit jaar 40 miljard gulden. De handel met de niet-EU landen resulteerde in een negatief saldo van 27 miljard gulden.
Handel met EU landen
In het eerste kwartaal voerde Nederland voor 68 miljard gulden in uit EU landen. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar. De invoerstijging uit Duitsland is in waarde gemeten het grootst. De invoer uit België loopt iets terug. De uitvoer naar EU landen is in het eerste kwartaal 16 procent hoger dan een jaar eerder, en bedraagt 108 miljard gulden. De stijging heeft met name betrekking op de handel met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Handel met niet-EU landen
In vergelijking met vorig jaar is de waarde van de goedereninvoer uit niet-EU landen in het eerste kwartaal met 17 procent gestegen tot 56 miljard gulden. De uitvoer steeg ook met 17 procent en bedraagt in het eerste kwartaal van dit jaar 29 miljard gulden.
Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. De in- en uitvoer van diensten worden buiten beschouwing gelaten. De ontwikkelingen hebben betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor, tenzij anders vermeld. In 2001 telt maart één werkdag minder dan in 2000.