Persbericht

30 mei 2001

Zoon komt zijn moeder en zusjes te hulp.

Met uitzetting naar Congo bedreigde ex-ambassadeursvrouw, na 9 jaar herenigd met haar genaturaliseerde zoon uit de Verenigde Staten.

Op 25 april j.l. bepaalde de rechter in laatste instantie, dat het gezin Yangala na een verblijf van ruim 7,5 jaar mag worden uitgewezen naar het geweldadige Congo. Deze oordeelde dat het vluchtverhaal niet geloofwaardig zou zijn en de humanitaire situatie aldaar niet zodanig, dat van uitzetting zou dienen te worden afgezien, rapporten van Amnesty International die melding maken van ruim 3,5 miljoen doden in twee jaar ten spijt. Haar zoon Guy kreeg in de Verenigde Staten om dezelfde redenen wel de officiële vluchtelingenstatus en is inmiddels tot Amerikaans staatsburger genaturaliseerd. Zijn huidige werkgever in de VS heeft hem tijdens een zakenreis speciaal in de gelegenheid gesteld een kort bezoek aan zijn moeder en zijn zusjes te brengen. De volledig vernederlandste Véronique en Tanya, die zelfs hier is geboren, hebben hun broer Guy nog nooit eerder ontmoet. De planning is, dat hij donderdagavond 31 mei a.s. omstreeks 19.00 uur per Transavia-toestel uit Valencia op Schiphol zal arriveren. Mogelijk zal de zoon tijdens zijn korte verblijf zich bij een notaris vrijwillig onderwerpen aan een verhoor onder ede. Dit om zijn moeder en zusjes te helpen.

Sophie Yangala vluchtte rond Kerst 1993 vanuit een Maison Surveillée in Zaïre, waar ze met haar man werd vastgehouden, gemarteld en verkracht, nadat haar man had aangegeven niet langer voor het Mobutu-regime te willen werken. Vóór de detentie werkte Yangala s echtgenoot als Zaïrees ambassadeur in o.m. Taiwan, Zweden en Zambia. Het echtpaar had toen 5 kinderen: 3 zoons en 2 dochters. Sophie Yangala wist , terwijl ze zwanger was, met hulp van een met haar zoon Guy bevriende luitenant uit Zaïre te ontsnappen door uit het Maison Surveillée te vluchten. Vermomd als non reisde zij in gezelschap van een groepje Rooms Katholieke nonnen naar Europa, waarbij ze de plaats in nam van een ziek geworden zuster. In het vliegtuig werd haar als "non" gevraagd de zorg op zich te nemen van een "alleen reizend kind", in werkelijkheid haar toen jongste dochter van 3 jaar. Tijdens een tussenstop in België ging Sophie Yangala met haar dochter Véronique van boord en liftte naar Nederland. Ondertussen is er in Dieren een actiecomité opgericht, dat al diverse acties heeft ondernomen. Dit comité wordt breed gedragen door de Dierense gemeenschap. Naast particulieren verlenen o.a. de Dierense kerken en basisschool De Boomgaard hun medewerking. Op Koninginnedag organiseerde het actiecomité een alternatieve koninginnedagviering voor Huis ten Bosch, gesponseerd door een busmaatschappij en de Dierense middenstand, waarbij men de aandacht van de koningin vroeg voor dit Dierense leed. Er werden 1200 briefkaarten en 85 brieven overhandigd. Op 11 mei j.l. werden alle Dierense schoolkinderen opgeroepen zich naar het gemeentehuis in De Steeg te begeven. Aldaar werden de aanwezigen toegesproken, werd een open brief van het comité aan de staatssecretaris voorgelezen en 4000 handtekeningen overhandigd aan de wethouder van Welzijn.

Correspondenties van het publiek kunnen worden gericht aan:

Actiecomité Stop Uitzetting Yangala

Postbus 163

6950 AD DIEREN

email: comite_yangala@hotmail.com

Ook kan men het actiecomité financieel steunen, op bankrekening: 59.67.01.365 t.n.v. het actiecomité Stop Uitzetting Yangala bij de ABN.AMRO-bank in Dieren

Persinfo: Actiecomité Stop Uitzetting Yangala

namens haar,

Rüdiger en Yvonne Versteege

Goudenregenlaan 19

6951 NX DIEREN

tel. 0313-413753

mobiel Rüdiger: 06 2341 1679

mobiel Yvonne: 06 2378 7385

e-mail: ryfl.versteege@planet.nl