geschiedenis in het kort:
betreft: week: duinparkplan
Delen van de wijk Nieuw Den Helder kenden zo hun problemen: met name de naoorlogse Falgabuurt werd een doorgangsbuurt met alle daarbij behorende sociale problemen. De slechte stedenbouwkundige opzet van het gebied en de leegstand van veel woningen leidde tot veel ongewenste, vaak criminele activiteiten. Om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren besloot de gemeenteraad in 1997 een nieuwe structuur aan de wijk te geven. Verschillende maatregelen werden getroffen om de buurt uit het slob te halen.
sloop
Een jaar laten besloten de Woningstichting Den Helder (eigenaar van het grootste deel van de betreffende woningen) en de gemeente dat de radicaalste oplossing toch de beste was: de flats in de Deltabuurt gingen tegen de grond. Zodoende kon het gebied opnieuw worden ingericht, waardoor het totale beeld van Nieuw Den Helder ingrijpend zou veranderen. De bewoners kregen elders in de stad woonruimte aangeboden en Woningstichting gaf het stedenbouwkundige bureau Kuiper Compagnons opdracht om als het ware een nieuwe wijk te ontwerpen.
duinlandschap terug
De aan dit bureau verbonden stedenbouwkundige Ashok Bhalotra kwam met een spectaculair plan voor de wijk waarvan de natuurlijke omgeving van Nieuw Den Helder - het duinlandschap - het thema vormde. Daarnaast is de wijk destijds gebouwd op duinlandschap, dat met die ontwikkeling is verdwenen. Het plan kreeg dan ook de naam: 'Stad in de duinen, duinen in de stad'. We hebben die naam inmiddels omgedoopt tot 'Duinparkplan'.
laaste verandering: mei 30, 2001