Politiebericht Flevoland: gehele regio 30-05-2001 Politie Flevoland presenteert Jaarverslag 2000 Stafdienst Communicatie, Evert Onink, 06-5140 1953

Politie Flevoland heeft ook in 2000 gewerkt aan verbetering van de kwaliteit van haar dienstverlening. Naast verdere uitbreiding van het wijk- en gebiedsgericht werken werd onder meer de regionale politiemeldkamer ingericht en is het Landelijk Telefoonnummer Politie in gebruik genomen. Ook de samenwerking met externe veiligheidspartners als gemeenten en maatschappelijke instellingen neemt steeds duidelijker vorm aan, waardoor vooral de aandacht voor de veiligheid in de wijk toeneemt.
In de loop van 2000 is het korps gereorganiseerd. De ondersteunende diensten zijn bijeengebracht in een facilitair bedrijf, dat nu is ingericht om de personele groei in de komende jaren op te vangen. De groei in personeel dan ook nagenoeg geheel ten goede komen aan meer blauw op straat.
De ramp in Enschede en Euro2000 hebben een extra beslag gelegd op het potentieel van het korps. De operationele eenheden hebben met veel inzet kans gezien te blijven beantwoorden aan de vraag van de burger.

Criminaliteitscijfers
Het risico om in Flevoland slachtoffer te worden van een misdrijf is afgelopen jaar iets toegenomen (van 9,5 naar 9,6). De stijging van het aantal vermogensdelicten van 4,9% naar 5,2% (vooral woning- en autoinbraken) is hier in belangrijke mate debet aan. Het aantal geweldsmisdrijven is licht gestegen. De stijging van het aantal ernstige geweldsdelicten heeft zich doorgezet. Vooral in Almere blijft de stijging in geweldsdelicten als straatroof en overvallen toenemen. Door de inzet van een speciaal Straatroventeam is de stijging echter minder groot dan op basis van prognoses te vrezen was. Het regionale oplossingspercentage nam in 2000 af van 20,0 naar 17.,2%. Er is afgelopen jaar echter gestart met een geautomatiseerde verwerking van deze gegevens, waarbij het verschil met de vorige jaren zo`n 2 á 3 procent bedraagt. Feitelijk komt het oplossingspercentage ongeveer overeen met dat van 1999.

Jeugd
Jeugdcriminaliteit heeft in Flevoland een hoge prioriteit. De inspanningen op de ingezette trajecten (analyse, voorlichting, vroegtijdige onderkenning en harde aanpak) zijn onverminderd voortgezet. In Dronten is het project `Toezicht door jongeren` gestart, waarbij werkloze jongeren uit de risicogroepen onder toezicht van de politie toezichthoudende werkzaamheden uitvoeren. Het aantal jeugdige verdachten in Flevoland is afgenomen van 4.234 naar 3.385. Ook het percentage jeugdige verdachten ten opzichte van het totaal aantal verdachten is gedaald (van 57,2% naar 50,6%).

Woninginbraken
De in 1999 ingezette daling van het aantal woninginbraken is in 2000 weer gedeeltelijk tenietgedaan. Vooral in Almere is een sterke stijging zichtbaar. In de overige gemeenten heeft het aantal woninginbraken zich gestabiliseerd.

Verkeer
Het aanrijdingrisico nam met 0,1 procent af (van 1,8 naar 1,7). Daarentegen nam het aantal ernstige aanrijdingen toe van 2.370 naar 2.463. In 2000 vonden in Flevoland 35 aanrijdingen plaats met dodelijke afloop, waarbij 37 slachtoffers vielen. Van deze aanrijdingen vonden er 27 plaats buiten de bebouwde kom.

Personeel
In 2000 is de personele sterkte gestegen van 791 naar 892 medewerkers. Hiervan is bijna 80% executief. Van het totale personeelsbestand is 33% van het vrouwelijk geslacht en 8% allochtoon. In de werving wordt specifiek aandacht besteed aan de doelgroepen allochtonen en vrouwen. Om de bewustwording en tolerantie binnen het korps te stimuleren is het project Diversiteit gestart. In samenwerking met Het Werkteater organiseert het korps bijeenkomsten waarbij alle medewerkers betrokken worden en de problematiek rond het onderwerp diversiteit bespreekbaar gemaakt wordt.

Het ziekteverzuimpercentage is toegenomen van 6,8% naar 7,5%. De onzekerheden als gevolg van de organisatiewijzigingen spelen hierbij een rol.