Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 30 mei 2001

EERSTE REACTIE PVDA-FRACTIE OP HET RAPPORT VAN DE COMMISSIE DONNER

De Adviescommissie Donner stelt in haar benadering de gedachte centraal dat veel werknemers met een gezondheidsbeperking kunnen en willen werken. De huidige WAO-systematiek en het gebrek aan aandacht voor preventie en reïntegratie in een vroegtijdig stadium leiden nu tot een onnodig groot beroep op de WAO.

De PvdA-fractie is het eens met deze analyse en verwelkomt de manier waarop Donner het debat hierover een sterke impuls geeft. Het is de PvdA-fractie al langer een doorn in het oog dat veel WAO'ers aangeven dat ze aan het werk hadden kunnen blijven als hun werk maar was aangepast.

Meer gerichte drang op werkgevers om de arbeidsorganisatie aan te passen aan de mogelijkheden van werknemers is welkom. Daarbij hoort dat werknemers gebruik maken van de geboden mogelijkheid om door te werken. Donner vraagt terecht aandacht voor het geheel van rechten en plichten van zowel werkgevers als werknemers.

De PvdA-fractie vindt het belangrijk WAO'ers een goede uitkering te garanderen, als ze op geen enkele manier kans maken nog (betaald) werk te doen. De vraag is wel hoe kan worden bepaald wie volledig en onomkeerbaar te ziek is om nog te werken.

Het uitgangspunt dat werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn samen met hun werkgever zoveel mogelijk naar (aangepast) werk moeten zoeken, deelt de PvdA-fractie. Werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn moeten, wat de PvdA-fractie betreft, daarbij op voldoende inkomenssteun rekenen. Dat kan betekenen dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten, die werk vinden dat veel lager betaald is, moeten kunnen rekenen op inkomensaanvulling. Die aanvulling biedt net dat steuntje in de rug dat nodig is op de arbeidsmarkt waar werknemers met een gezondheidsbeperking minder kansen hebben dan gezonde werknemers.

Als na 2 jaar blijkt dat zowel werkgever als werknemer serieus maar vergeefs naar mogelijkheden hebben gezocht voor aangepast werk, dan is er alle reden die werknemer ook voldoende inkomenszekerheid te bieden.

Vragen heeft de PvdA bij aanbevelingen om de lasten voor werkgevers te verschuiven van een gedifferentieerde WAO-premie naar een langere periode van loondoorbetaling bij ziekte. De effecten voor het midden en kleinbedrijf zijn onduidelijk. De vraag is ook of voor werkgevers een voldoende sterke financiële prikkel blijft om zich werkelijk in te spannen voor reïntegratie.

De PvdA-fractie gaat ervan uit dat het kabinet de Sociaal-Economische Raad om advies zal vragen over de aanbevelingen. De PvdA-fractie hecht grote waarde aan dat SER-advies.

De PvdA-fractie vindt enkele aanbevelingen van de Adviescommissie Donner zo waardevol dat ze vast ingebracht zullen worden bij de behandeling van wetsvoorstellen voor een betere uitvoeringsorganisatie sociale zekerheid en het wetsvoorstel poortwachtermodel, dat reïntegratie in het eerste ziektejaar moet verbeteren. Daardoor kan worden bereikt dat volgend jaar al een omslag in bedrijfsorganisaties tot stand kan komen: meer aandacht voor preventie en reïntegratie in een vroegtijdig stadium (na zes weken ziekte van een werknemer) en een beter evenwicht tussen de rechten en plichten van zowel werkgevers als werknemers.

Voor nadere informatie: José Smits 06-50 66 10 27