KNMI

Persbericht NIVR

29 mei 2001

AMERIKAANS-NEDERLANDSE SAMENWERKING INZAKE OZON-PROBLEMATIEK

Op 29 mei zijn in Delft de Nederlandse en Amerikaanse overheid de handen in elkaar geslagen voor de samenwerking op het gebied van de meting van ozon en andere sporengassen in de atmosfeer. Daarvoor is een samenwerkingsovereenkomst getekend door de Ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, mevr. C.P. Schneider, en de voorzitter van het NIVR, lt gen.b.d. B.A.C. Droste. Deze overeenkomst regelt de levering door het NIVR van het zogeheten Ozone Monitoring Instrument (OMI) aan NASA, het Amerikaanse Ruimtevaartagentschap. Ook wordt het gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek, gebaseerd op de OMI-gegevens, vastgelegd.

OMI is in de wereld het eerste meetinstrument dat vanuit een baan om de aarde een dagelijks beeld van de gehele ozonlaag èn van andere belangrijke sporengassen geeft. OMI geeft wetenschappers zoals klimaatdeskundigen, meteorologen en atmosfeer-chemici zeer gedetailleerd inzicht in de bronnen en verspreiding van vervuiling in de dampkring. Ook kan, via deze gegevens, het mechanisme van aantasting en herstel van de ozonlaag duidelijk in kaart worden gebracht. Verder levert OMI belangrijke gegevens voor het klimaatonderzoek. Nederlandse, Amerikaanse en Finse wetenschappers werken op dit gebied nauw samen

OMI wordt in opdracht van het NIVR door Fokker Space (Leiden) en TNO Technisch Physische Dienst (Delft) gebouwd. De wetenschappelijke leiding berust berust bij het KNMI (de Bilt). Ook Finland levert een belangrijke bijdrage aan OMI in de vorm van de electronica van het instrument. In Finland is het Fins Meteorologisch Instituut (FMI) de opdrachtgever voor de Finse industriele partijen (Patria Finavitec Oy Systems, VTT Automation en Space Systems Finland. Het OMI instrument wordt volgend jaar geplaatst op de Amerikaanse satelliet 'Aura' die in de zomer van 2003 door de NASA wordt gelanceerd.

Nederland illustreert, o.a. via de bijdrage aan de 'Aura-missie van NASA, dat het een belangrijke rol speelt in zowel de bouw van ozon-meetinstrumenten alsmede het gebruik van de hieruit gegenereerde gegevens. Eerder al heeft Nederland via het Europese (ESA) ozon meetinstrument GOME een bijdrage geleverd. Dit instrument functioneert op de ERS-2 satelliet. Daarnaast levert Nederland in samenwerking met de Bondsrepubliek Duitsland en België de sporengas sensor Sciamachy. Dit instrument wordt dit najaar met de Europese Envisat satelliet (milieu-satelliet) gelanceerd.

Binnenkort presenteert het NIVR haar ruimtevaartnotitie waarin o.a. beleidsaanbevelingen zijn geformuleerd voor de
ESA-ministersconferentie (november 2001) in Edinburgh.



NIVR
Het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) stimuleert in Nederland de (internationale) wetenschappelijke, industriële en dienstverlenende activiteiten op het gebied van vliegtuigbouw, vliegtuiggebruik en ruimtevaart.

Kluyverweg 1
2629 HS Delft
Postbus 35
2600 AA Delft