Gemeente Tilburg

29-05-2001

Tilburg maakt zich sterk voor een duurzame stad

Aandacht voor bedrijventerreinen, gezondheid, lucht en veiligheid

In de Milieubeleidsvisie 2001 t/m 2004 en het bijbehorende Milieuprogramma geeft het college van B&W aan het Tilburgse milieubeleid levend en actueel te willen houden. Nieuwe aandachtsgebieden zijn duurzame bedrijventerreinen, gezondheid, externe veiligheid en de aanpak van de stedelijke luchtkwaliteit. Milieubeleid krijgt een plek in ruimtelijke plannen, het duurzaam bouwen beleid wordt verbreed van nieuwbouw naar bestaande bouw en utiliteitsbouw, en de aandacht van de Tilburger voor milieu wordt nog eens geprikkeld. Het college vraagt hiervoor aan de gemeenteraad een bedrag van ± 235.000,=.

Belangrijkste beleidsimpulsen
De afgelopen jaren heeft milieu een vaste plaats gekregen in het denken en handelen van Tilburgse burgers, bedrijven en organisaties. Samen met hen zijn dan ook de impulsen voor het toekomstige beleid gekozen. Deze hebben betrekking op beleidsvernieuwingen en op beleidsintensiveringen. Nieuw is onder meer de expliciete aandacht voor stedelijke luchtkwaliteit, voor gezondheid en voor externe veiligheid. Meer gestructureerde aandacht wordt gegeven aan:
· de relatie tussen milieu en ruimtelijke ordening;
· duurzaam bouwen: behalve op nieuwbouw zal de aandacht zich voortaan ook richten op onder meer bestaande bouw en utiliteitsbouw;
· de integratie van milieu in de ontwikkeling van bedrijventerreinen en in het vestigingsbeleid;

· het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers en in relatie tot het gebruik van natuurlijke grond- en hulpstoffen;
· communicatie en educatie.

Vooral doorgaan
Tilburg startte in 1990 met het eerste milieubeleidsplan. Dit plan zette het milieubeleid, en dus ook duurzaamheid, in Tilburg op de kaart. In het tweede milieubeleidsplan (het GMP-2 uit 1995) lag het accent bij de integratie van milieu en duurzaamheid in de lokale belangenafwegingen. De evaluatie van dit plan in 1999 leerde dat de ingeslagen weg naar duurzaamheid werkte. Het streven naar duurzaamheid blijft kortom belangrijk, ook voor de jaren 2001 t/m 2004. De verworvenheden én de lessen uit de voorgaande planperiode vormen daarbij de basis voor de beleidsimpulsen die worden gegeven.

Met het opstellen van de Milieubeleidsvisie 2001 t/m 2004 geeft het college invulling aan één van de afspraken in het kader van het Algemeen Beleidsplan 1999-2002 en het Meerjaren Investerings- en OntwikkelingsProgramma Tilburg 2009 (MIOP)

Milieuprogramma 2001 t/m 2004
Gelijktijdig met de Milieubeleidsvisie is een Milieuprogramma opgesteld. In het Milieuprogramma wordt aangegeven wanneer de acties uit de milieubeleidsvisie worden uitgevoerd. In vergelijking tot de vorige beleidsperiode wordt er in het Milieuprogramma een aanvullend budget gevraagd voor onder meer voorbeeldprojecten. Voor de jaren 2002 t/m 2004 wordt er in het kader van de Perspectiefnota om en nabij /= 235.000,= gevraagd door B&W. Bij de behandeling van de ontwerp-begroting zal de gemeenteraad hierover een beslissing dienen te nemen. Met dit geld wordt het daadwerkelijk mogelijk om ook een financiële impuls te geven aan de Tilburgse milieu-ambities. Voortaan zal er ieder jaar een Milieuprogramma worden gemaakt waarin wordt aangegeven voor welke doelen dit geld wordt ingezet. In een zogenaamd Milieuverslag wordt van jaar tot jaar aangegeven in welke mate het Milieuprogramma is uitgevoerd. Het hiervoor benodigde monitoringsysteem in momenteel in ontwikkeling. Het milieuprogramma 2001 t/m 2004 zal 25 juni in de gemeenteraad behandeld worden.