PERSBERICHT
Utrecht 29 mei 2001

Antiraketschild wordt al gebouwd

Nieuwe studie toont betrokkenheid Nederland bij NAVO plan aan

Grote industriële belangen gemoeid bij het Theater Missile Defence programma

Nederland is al ruimschoots betrokken bij de bouw van een anti-raketschild. Dat blijkt uit een door PENN Nederland gepubliceerde studie geschreven door Martin Broek en Frank Slijper, die daarin de betrokkenheid van de Nederlandse industrie beschrijven. Het rapport toont aan dat het anti-raketschild geen toekomstdroom is maar al wordt aangelegd, onder andere als gevolg van NAVO besluitvorming.

Het door PENN-Nederland uitgegeven onderzoek 'Theatre Missile Defence First steps towards global missile defence' toont aan dat er al hard gewerkt wordt aan een component van een anti-raketschild, het zogenaamde 'Theatre Missile Defence' (TMD). Het recente publieke debat over het anti-raketschild betrof vooral (National) Missile Defense: de Amerikaanse plannen om Noord Amerika te beschermen. De Europese bondgenoten, Rusland en China brachten hier veel bezwaren tegenin. De Amerikaanse regering is druk doende om al deze partijen en de publieke opinie te overtuigen dat de VS volop zal consulteren met de bondgenoten alvorens het schild aan te leggen.

Het debat in de NAVO (op 29 mei vergadert de Atlantische Raad in Boedapest) gaat echter niet alleen over het raketschild om Noord Amerika te beschermen, maar ook om plannen die het grondgebied van het hele bondgenootschap betreffen. Deze plannen werden al in de negentiger jaren ontwikkeld.

Uit de nieuwe studie blijkt dat een reeks anti-raket programma's onder de verzamelnaam 'Theatre Missile Defence' allang in ontwikkeling is. Deze zijn te beschouwen als de eerste bouwstenen voor een allesomvattend anti-raket schild, een concept dat door deskundigen in de VS beschreven wordt als 'global missile defence'.

De studie toont aan dat:

· Nederland samen met de VS en Duitsland betrokken is bij twee van de TMD programma's, te weten Patriot and Standard

· De Nederlandse ondernemingen Thales (Hollandse Signaal) en TNO deel uitmaken uit van de ontwikkelingsconsortia

· Ér jaarlijks internationale militaire oefeningen plaatsvinden om deze systemen te testen

· Dat de NAVO opdracht heeft gegeven voor een studie naar een gelaagd anti-raket systeem om het volledige gebied van het bondgenootschap af te dekken

TMD heeft als voordeel dat het anti-ballisties raketverdrag (ABM), dat de plaatsing van zulke systemen verbiedt, niet geschonden wordt omdat het gaat om raketten met een beperkter bereik en snelheid. Bovendien is het mogelijk dat ook Rusland bij deze plannen betrokken gaat worden.

In de VS wordt door deskundigen de relatie tussen het 'national missile defence' en TMD als vanzelfsprekend gezien. In de NAVO wordt 'ballistic missile defence' ook gezien als een overkoepelend concept, waarbinnen allerlei systemen passen. Om die reden is een debat dat alleen over NMD gaat misleidend. Het zou ook moeten gaan over de TMD programma's die al worden uitgevoerd.

(Een elektronische of gedrukte versie van het rapport kan worden toegezonden op verzoek)