Oogstberichten door René van Heusden
OOGST 2001 IN NIEUW ZEELAND
LAGE OPBRENGST, HOGE KWALITEIT
De oogst 2001 in Nieuw Zeeland is kleiner uitgevallen dan in de afgelopen jaren. De kleine opbrengst wordt echter gecompenseerd door een uitstekende kwaliteit. Generaliseren is in 2001 onmogelijk, want de resultaten wat betreft volume verschillen sterk van gebied tot gebied. Meer dan ooit hebben lokale weersomstandigheden sterk hun stempel op de oogst gedrukt. En voor een goed begrip: Nieuw Zeeland is een zeer lang uitgestrekt land. Het ligt tussen de 36e en de 45e breedtegraad. In een dergelijke situatie zijn klimatologische verschillen dus een logisch gegeven.
Wat vrijwel alle regio's in 2001 gemeen hadden was een late zomer die voor een lange en langzame rijping van de druiven zorgde. Weliswaar was het overdag warm, maar de afkoeling 's nachts had een positieve invloed op de rijping van aroma's en zuren. Vlak voor het begin van de pluk werd het bovendien ook overdag wat koeler. De druiven konden daardoor in perfecte staat van rijpheid en met uitstekende analysewaarden geoogst worden. In Marlborough, Nieuw Zeelands toonaangevende herkomstgebied voor Sauvignon Blanc, gebeurde dat eind maart en begin april.
Eerder tijdens de vegetatiecyclus had op het Noord Eiland harde wind tijdens de bloei echter de nodige schade aangericht en zodoende de opbrengst al in een vroeg stadium gereduceerd. Dit gebeurde met name in de wijngaarden rond Auckland en die in Gisborne. In Hawkes Bay veroorzaakten hagelbuien een vergelijkbaar effect. Tot aan de mooie late zomer was het in deze contreien bovendien vrij nat en warm, met alle bijkomende problemen van dien.
Een ander verschijnsel dat op heel wat plaatsen voor een lagere opbrengst zorgde was de uitzonderlijke droogte. Gebieden die daarmee te maken kregen waren o.a. Martinborough op het Noord Eiland en Marlborough, Nelson, North Canterbury en Otago op het Zuid Eiland.
De eerste, voorlopige indruk is dat toch vooral het Noord Eiland een kleinere oogst heeft gehad, terwijl die op het Zuid Eiland wat groter is uitgevallen. Bovendien zijn de lagere opbrengsten gecompenseerd door het in productie komen van nieuwe wijngaarden. De afgelopen jaren zijn die namelijk op grote schaal aangeplant.
TOKAJ 2000: ESSZENCIA MET 800 GRAM SUIKER!
Voor Tokaj, met afstand Hongarijes bekendste wijngebied, was 2000 een
zeer goed jaar. Mede dankzij het fraaie najaarsweer zijn daar druiven
met onwaarschijnlijk hoge suikerwaarden geoogst. Door botrytis
ingedroogde Aszú-druiven gaven in bepaalde gevallen sap met het
onwaarschijnlijk hoge suikergehalte van 800 gram per liter! Het woord
'sap' is hier eigenlijk misplaatst; 'stroop' is een betere typering
voor de vloeistof. De benaming 'wijn' is al evenmin van toepassing,
omdat de hoeveelheid suiker zo hoog is dat er geen sprake is geweest
van enige noemenswaardige alcoholische gisting. Dergelijke
esszencia's, bestemd als reserve om 'normale' aszú-wijnen mee te
versterken, moeten in glazen mandflessen bewaard worden. Bij lagering
op hout zouden ze water aan het vat onttrekken, wat zou leiden tot
lekkage... Vergiste esszencia, zoals bijvoorbeeld in een jaar als 1996
geproduceerd, bereikte een alcoholgehalte van slechts 5,4% bij 450
gram restsuiker per liter. Ter vergelijking: een Aszú 6 puttonyos
kwam in datzelfde jaar op ongeveer 180 gram uit.
Nog even terug naar 2000. In Tokaj is men weliswaar zeer tevreden
over de hoge suikerwaarden, maar de zuurgraad blijkt over het
algemeen iets lager te zijn uitgevallen dan waarop was gehoopt.
BOURGONDISCH WIJNFEEST 2002 IN MONTAGNY
Voor Montagny in de Bourgogne kan het jaar 2002 nu al niet meer stuk.
Het zal dan gastgemeente zijn voor Frankrijks beroemdste en grootste
wijnfeest, het spektakel van Saint-Vincent Tournante. Naar goed
gebruik wordt dit feest ter ere van Saint-Vincent, schutspatroon van
de wijnboeren, ieder jaar in een ander dorp gehouden. Dit jaar was
dat in Meursault. Het is overigens de vraag hoe lang de Saint-Vincent
Tournante in zijn huidige vorm nog zal kunnen doorgaan. De
bezoekersaantallen zijn inmiddels zo groot geworden en de dorst van
al die bezoekers van dien aard dat dit steeds meer tot
organisatorische moeilijkheden leidt.
NAT VOORJAAR IN FRANSE WIJNGAARDEN
Evenals Nederland heeft ook Frankrijk een ongewoon natte winter en
voorjaar achter de rug. In vrijwel alle wijngebieden zijn grote
hoeveelheden regen gevallen. In Bordeaux viel in november al drie
keer zo veel als normaal, in de Bourgogne gebeurde dat in maart. Tot
ernstige gevolgen heeft dit nergens geleid, aangezien de vegetatie
van de wijnstok in deze periode van het jaar op een laag pitje staat.
Een ruime waterreserve is zelfs gunstig voor de groei van de stokken
later in het seizoen. Wel was het lastig werken voor de snoeiers. Een
ander, ernstiger gevolg van het vele water was de erosie die met name
bij makkelijk oplosbare kalkbodems op hellingen trad. In Côtes de
Bourg leidde dat in maart zelfs tot een aardverschuiving, met
wijnstokken en al.
--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/