Eerste deelproject Taskforce 'Werken aan ICT' van start Minister Jorritsma verricht officiële opening leerportaal Acadoo

Amstelveen, 29 mei 2001 - Acadoo, een virtuele marktplaats waar vraag en aanbod van ICT-onderwijs duurzaam bij elkaar komen, wordt vandaag officieel geopend door Minister Jorritsma van Economische Zaken. Acadoo heeft als doel een bijdrage te leveren aan de kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkeling van ICT-competenties binnen de Nederlandse beroepsbevolking. Het is een van de tien deelprojecten van de taskforce 'Werken aan ICT'.
Acadoo richt zich primair op de bedrijfssectoren financiële dienstverlening, ICT en telecommunicatie. Acadoo wordt gesteund door de Nederlandse vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en de Fenit. Deze organisaties adviseren Acadoo aan hun leden.

De Nederlandse arbeidsmarkt kent een groot tekort aan gekwalificeerde ICT-ers. Jaarlijks blijven maar liefst zo'n 15.000 vacatures onvervuld. Tegelijkertijd mist een zeer grote groep niet-ICT-ers kennis van en ervaring met ICT, terwijl ook zij ICT meer en meer moeten gaan toepassen in hun werk. De Taskforce 'Werken aan ICT' heeft onder leiding van de heer drs A.H.J. Risseeuw in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een plan ontwikkeld om de tekorten in ICT-competenties in Nederland te verkleinen.
Acadoo is een vervolg op het deelproject ICT Netwerk Academie, een van de tien deelprojecten van de taskforce, en is het eerste deelproject dat nu van start gaat.

Learning Service Provider
Acadoo is een Learning Service Provider (LSP) oftewel een virtuele marktplaats waar aanbieders en afnemers van ICT-onderwijs duurzaam samenkomen. Acadoo biedt op toegankelijke wijze een totaalpakket van ICT-onderwijsdiensten aan. Vooralsnog worden opleidingen van de volgende commerciële aanbieders aangeboden: Dirksen Opleidingen, IBM Learning Service, ISES International, NETg, PAO-informatica, Spherion, The Courseware Company/ElementK, Skillsoft, Parity Solutions en PinkRoccade. Ook worden de ICT-opleidingen van Hogeschool Holland via Acadoo voor het eerst op eenvoudige wijze toegankelijk worden voor het Nederlandse bedrijfsleven. Acadoo verstrekt ook maatadviezen over persoonlijke en bedrijfsgerichte ICT-scholingstrajecten en voorziet in trajectcoaching. Acadoo is zelf geen aanbieder van cursussen en heeft daarom een onafhankelijke positie.
Naast de sectorportalen gericht op de bedrijfssectoren financiële dienstverlening, ICT en telecommunicatie, omvat het aanbod van Acadoo tevens zogenaamde corporate portalen. Dit zijn portalen die op maat worden gemaakt voor één specifieke organisatie.

Competentieprofielen en Stichting EXIN
Een belangrijk uitgangspunt van Acadoo is competentiegericht opleiden. Acadoo heeft daartoe een competentieframework ontwikkeld, dat is gebaseerd op de generieke profielen voor ICT-professionals van CareerSpace. Acadoo heeft het CareerSpace-framework verder ontwikkeld en aangepast, zodat het nu niet alleen bruikbaar is voor ICT-professionals, maar ook voor ICT-toepassers. Aan het framework ligt een set van 64 competenties ten grondslag. Deze competenties kunnen fungeren als 'benchmark' waaraan een werknemer zich kan meten. Op basis van een test kan het huidige profiel van de werknemer worden vastgesteld en wordt een advies gegeven over te ontwikkelen competenties en mogelijke cursussen.

Stichting EXIN (nationaal exameninstituut voor informatica) heeft onlangs aangekondigd de ICT-competenties van Acadoo te gaan gebruiken als basis voor de examens en kwalificatie van Nederlandse ICT-opleidingen. EXIN zal de competentieprofielen beheren en de in totaal 64 competenties en de daaruit voortvloeiende 15 profielen voor ICT'ers up-to-date houden en in samenwerking met andere marktpartijen verder ontwikkelen.

Organisatie
Acadoo is een 100% dochter van Siennax. Siennax is een gerenommeerde pure-play Application Service Provider (ASP) met een duidelijke focus: hosting van applicaties aan zakelijke gebruikers op geografisch verspreide locaties. Voor de ontwikkeling van Acadoo heeft Economische Zaken 10 miljoen gulden ter beschikking gesteld aan Acadoo in de vorm van een lening met een looptijd van 5 jaar. Over de besteding van de overheidsgelden rapporteert Acadoo aan Senter, het uitvoeringsorgaan van het Ministerie van Economische Zaken.

Acadoo heeft een eigen Raad van Commissarissen. Hierin hebben zitting:
* De heer drs. M.J.G. Bormans van de Hogeschool van Amsterdam
* De heer drs. ing. A.J. Driesen van KPN

* De heer ir. C.J. Kurpershoek van Fortis

* De heer prof. dr. ir. F. Mulder van de Open Universiteit
* De heer prof. dr. F. van Vught van de Universiteit Twente
* Mevr. drs. T. Maas-de Brouwer van Hay Management Consultants
* Mevr. mr. S.J.M. Roelofs van Fenit