PERSMEDEDELING

EU-lidstaten weigeren standpunt in te nemen over rakettenschild

BRUSSEL. (28/05) -

De vijftien EU-lidstaten hebben nog steeds geen gezamenlijk standpunt over het Amerikaanse voorstel om een anti-rakettenschild (National Missile Defense) te bouwen. Dat blijkt uit het antwoord op een europarlementaire vraag van Bart Staes. Het VU&ID-europarlementslid betreurt de onmacht van de Unie om met één stem te spreken over dit bewapeningsvoorstel, gezien de strijdigheid ervan met het ABM-verdrag uit '72.

De president van de Verenigde Staten, George W. Bush, is een uitgesproken voorstander van het anti-rakettenschild (National Missile Defense). Het anti-rakettenschild zou de VS moeten beschermen tegen een raketaanval. "Het project vormt echter een bedreiging voor de veiligheid op het Europese continent," aldus Staes. "De Russische regering wijst op de onverenigbaarheid van het project met het ABM-verdrag (Anti-Ballistic Missile) uit '72 en de Britse minister voor Buitenlandse Zaken Robin Cook vreest voor een nieuwe wapenwedloop."

Het anti-rakettenschild is verscheidene malen aan de orde geweest tijdens besprekingen tussen Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, en zijn VS-tegenhangers. Solana heeft daarbij de standpunten weergegeven van een aantal lidstaten betreffende het belang van mondiale stabiliteit middels een overeengekomen veiligheidskader. Over dit onderwerp moet volgens hem omstandig en transparant overleg worden gepleegd tussen de VS en hun Europese bondgenoten.

De vijftien EU-lidstaten hebben dus nog steeds geen standpunt bepaald inzake het anti-rakettenschild. Op de vorig jaar in New York gehouden Conferentie tot herziening van het non-proliferatieverdrag heeft de Europese Unie wel het belang van het door de VS en de Sovjet-Unie in '72 ondertekende ABM-verdrag bevestigd als één van de pijlers van de strategische stabiliteit. De Unie acht het wenselijk dit verdrag te handhaven.

Europarlementslid Staes zal de Raad vragen zich alsnog duidelijk uit te spreken over de strijdigheid van het Amerikaanse anti-rakettenschild met het ABM-verdrag uit '72. Deze kwestie is veel te belangrijk voor Europa en verdient beter dan een afwachtende houding.

Meer info: Filip Vandenbroeke - 02/284.7.642. - 0478/50.88.61.