PERSBERICHT

GLASVEZELVERBINDING MAAKT VAN SARA REKENCENTRA VIRTUELE EENHEID

GLOBAL CROSSING LEGT GELIJKTIJDIG CITY RING ROND ICT-STAD ALMERE

Hilversum, mei 2001 - SARA (Stichting Academische Rekencentrum Amsterdam) heeft een contract getekend met Global Crossing Benelux voor het realiseren van een directe glasvezelverbinding voor snelle communicatie tussen de SARA-vestigingen in Almere en Amsterdam. De twee computercentra vormen dankzij deze redundante multi-gigabitverbinding een virtuele eenheid.

Gelijktijdig met het realiseren van deze directe, particuliere verbinding, is Global Crossing begonnen in Almere een zogeheten city ring aan te leggen, waardoor ook andere bedrijven en instellingen een directe koppeling kunnen realiseren met het mondiale netwerk van Global Crossing. Dergelijke city ringen heeft Global Crossing reeds aangelegd in Amsterdam, Rotterdam en Eindoven, terwijl een ring in Hilversum in ontwikkeling is.

"De werkzaamheden voor de aanleg van de 25 km lange glasvezelring rond Almere liggen op schema. Naar verwachting zal de eerste fase medio juli operationeel zijn. Via de ring kunnen bedrijven,
communicatie-leveranciers en Internet Service providers in Almere breedband toegang krijgen tot Global Crossing's wereldwijde glasvezelnet en verwezelijken wij mede de plannen van Almere om ICT-stad te worden," zegt Frank Koopman, general manager Global Crossing Benelux. "Via dit breedband netwerk kunnen wereldwijd supersnelle spraak- en datacommunicatiediensten worden geleverd. De Almere ring verbindt Almere met de Global Gateway in Amsterdam en daarmee met 27 landen en meer dan tweehonderd steden in de wereld."

"Wij zijn verheugd dat Global Crossing Almere heeft opgenomen in haar mondiale netwerk," aldus mevrouw A.W.M Spruit, wethouder Economische zaken van de Gemeente Almere. "Hierdoor kunnen huidige en toekomstige bedrijven in Almere beschikken over capaciteit en een ICT-infrastructuur die volledig voorziet in de groei van hun spraak- en datacommunicatie behoeften".

SARA heeft zich sinds de oprichting in 1971 ontwikkeld tot expertisecentrum op het gebied van supercomputing, netwerk- en infrastructuurdiensten voor de wetenschap en het bedrijfsleven. Vanwege de sterke uitbreiding van internetactiviteiten heeft SARA, naast de hoofdvestiging in Amsterdam, in 2001 in Almere een computercentrum geopend.

In haar economisch beleid heeft de gemeente Almere informatie- en communicatietechnologie (ICT) aangemerkt als speerpunt. Almere zal naar verwachting in de komende twintig jaar uitgroeien tot een van de grootste steden in Nederland. Als groeikern voor ICT vormt Almere een ideaal vestigingsklimaat voor de nieuwe SARA-locatie. In nauwe samenwerking met de gemeente Almere participeert SARA in de volgende projecten:


- ICT in het basisonderwijs in samenwerking met de Almeerse Bovenschoolse Beheer Organisatie (ABBO)

- ICT in het hoger onderwijs in samenwerking met het Instituut voor Information Engineering (IIE)

- het platform Almere I-CiTy

- e-gouvernement, gericht op het verbeteren en uitbreiden van de gemeentelijke dienstverlening aan de burgers

- het optimaliseren van de stedelijke communicatie-infrastructuur
- het opzetten en inrichten van een Internet Service and Content Provider

- het ontwikkelen van virtual communities

Vanwege de uitgebreide expertise op het gebied van netwerk- en infrastructuurdiensten is SARA in 1996 geselecteerd als een van de locaties voor de huisvesting en het beheer van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het grootste internetknooppunt van Europa waarop het merendeel van de Nederlandse internet-serviceproviders is aangesloten. In de SARA-vestiging in Almere is de Almere Internet Exchange (ALM-IX) gehuisvest.

Over SARA

SARA huisvest en beheert sedert 1985 de door NWO, de Nederlandse
Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek, gesubsidieerde nationale supercomputer. Daarnaast verzorgt SARA de huisvesting en het beheer van supercomputers van een aantal Nederlandse universiteiten. Als expertisecentrum ondersteunt SARA de wetenschap en het bedrijfsleven bij het uitvoeren van grootschalige berekeningen en het visualiseren van complexe data. Sinds 1997 beschikt SARA over de CAVE®, een ruimte van 3 x 3 x 3 meter, waarin computergegenereerde beelden op drie wanden en de vloer worden geprojecteerd. De CAVE® is een zeer geavanceerde virtual reality faciliteit. Behalve op het gebied van supercomputing en virtual reality heeft SARA de afgelopen decennia ook veel expertise opgebouwd op het gebied van high-performance networking. Vanaf de beginperiode van SURFnet heeft SARA de verantwoordelijkheid voor het operationeel beheer van dit landelijke, op internetstandaards gebaseerde hogebandbreedtenetwerk voor universiteiten, wetenschappelijke instituten en onderwijsinstellingen. Daarnaast onderhoudt SARA onder andere een eigen hogebandbreedtenetwerk ten behoeve van de supercomputers en andere faciliteiten.