persbericht / nr. 1650
Grote binnenlandse verschillen in kostprijs varkenshouderij
In 1999 hadden de Nederlandse varkenshouderij en de belangrijkste concurrenten, Frankrijk en Denemarken, ongeveer dezelfde gemiddelde kostprijs van circa ¦ 2,28 per kg levend gewicht. De productiekosten in Spanje lagen ruim 6 % lager. Dit blijkt uit onderzoek van het LEI. Opvallend zijn de grote verschillen binnen elk land. In Nederland is het verschil in gemiddelde kostprijs tussen de 50% `hoogste' en de 50% 'laagste' bedrijven 42 cent per kg levend gewicht. Ook in de andere landen zijn dergelijke verschillen geconstateerd. Dit pleit ervoor de aandacht niet alleen te richten op de economische prestaties van landen, maar ook op die van diverse groepen bedrijven.
In 1999 realiseerde Spanje met ¦ 2,14 per kg levend gewicht de
laagste gemiddelde kostprijs. De kostprijs in Nederland en Frankrijk
lag met ¦ 2,28 iets onder het niveau van 1998. In Denemarken lag ze
op ¦ 2,30 en in Duitsland ¦ 3,05. Door maatregelen ter verbetering
van welzijn, milieu en voedselveiligheid worden voor 2004 hogere
kostprijzen verwacht: Spanje ¦ 2,24, Frankrijk ¦ 2,40, Denemarken ¦
2,42, Nederland ¦ 2,47 en Duitsland ¦ 3,17.
De gemiddelde kostprijs in een productiegebied of land is niet de
enige graadmeter voor de concurrentiepositie. De verschillen binnen
landen zijn aanzienlijk. In Nederland blijken de 50% `beste' bedrijven
een kostprijs te realiseren die 15 cent per kilo lager is dan het
gemiddelde, en de andere 50% zit 27 cent per kilo hoger dan het
gemiddelde. Een totaal verschil van 42 cent per kg. Landelijke
mogelijkheden en beperkingen zijn maar gedeeltelijk bepalend voor het
kostprijsniveau dat kan worden gerealiseerd. Blijkbaar gaat het vooral
ook om de vraag in hoeverre een bedrijf dat onder ongeveer dezelfde
omstandigheden verkeert als zijn collega's, erin slaagt zijn
mogelijkheden beter of slechter te benutten.
Optimaal gebruik van mogelijkheden is ook belangrijk als het gaat om
de steeds verdergaande eisen die afnemers stellen aan het
productieproces. Waarschijnlijk zijn Nederlandse bedrijven door hun
gecontroleerde wijze van varkens houden, beter dan anderen in staat om
consumenten garanties te verschaffen over de wijze waarop het vlees
wordt geproduceerd. Als de Nederlandse varkenshouderij goed gebruik
maakt van wat er op dit gebied al is opgebouwd, zou ze daarmee een
concurrentievoordeel kunnen behalen.
Kostprijsontwikkeling varkensvlees; Productiekosten in 1999 en verwachting voor 2004. Bestellen door overmaking van f 25,- op banknummer NL68RABO0300090641 van LEI te Den Haag onder vermelding van 'rapport 2.01.07'.
datum
28-mei-2001
LEI
postbus 29703
2502 LS Den Haag
Bezoekadres
Burgemeester Patijnlaan 19
2585 BE Den Haag
telefoon
(070) 3358145
fax
(070) 361 56 24
kvk
09098104
internet
www.lei.wag-ur.nl
informatie@lei.wag-ur.nl
Het instituut is bereikbaar vanaf het Centraal Station met tramlijn 7 of buslijn 4, uitstapppen halte Vredespaleis; vanaf station Hollands Spoor met tramlijn 8; uitstappen halte Vredespaleis, of buslijn 5 uitstappen halte Javastraat