LEI

persbericht / nr. 1650

Grote binnenlandse verschillen in kostprijs varkenshouderij

In 1999 hadden de Nederlandse varkenshouderij en de belangrijkste concurrenten, Frankrijk en Denemarken, ongeveer dezelfde gemiddelde kostprijs van circa ¦ 2,28 per kg levend gewicht. De productiekosten in Spanje lagen ruim 6 % lager. Dit blijkt uit onderzoek van het LEI. Opvallend zijn de grote verschillen binnen elk land. In Nederland is het verschil in gemiddelde kostprijs tussen de 50% `hoogste' en de 50% 'laagste' bedrijven 42 cent per kg levend gewicht. Ook in de andere landen zijn dergelijke verschillen geconstateerd. Dit pleit ervoor de aandacht niet alleen te richten op de economische prestaties van landen, maar ook op die van diverse groepen bedrijven.

In 1999 realiseerde Spanje met ¦ 2,14 per kg levend gewicht de laagste gemiddelde kostprijs. De kostprijs in Nederland en Frankrijk lag met ¦ 2,28 iets onder het niveau van 1998. In Denemarken lag ze op ¦ 2,30 en in Duitsland ¦ 3,05. Door maatregelen ter verbetering van welzijn, milieu en voedselveiligheid worden voor 2004 hogere kostprijzen verwacht: Spanje ¦ 2,24, Frankrijk ¦ 2,40, Denemarken ¦ 2,42, Nederland ¦ 2,47 en Duitsland ¦ 3,17.

De gemiddelde kostprijs in een productiegebied of land is niet de enige graadmeter voor de concurrentiepositie. De verschillen binnen landen zijn aanzienlijk. In Nederland blijken de 50% `beste' bedrijven een kostprijs te realiseren die 15 cent per kilo lager is dan het gemiddelde, en de andere 50% zit 27 cent per kilo hoger dan het gemiddelde. Een totaal verschil van 42 cent per kg. Landelijke mogelijkheden en beperkingen zijn maar gedeeltelijk bepalend voor het kostprijsniveau dat kan worden gerealiseerd. Blijkbaar gaat het vooral ook om de vraag in hoeverre een bedrijf dat onder ongeveer dezelfde omstandigheden verkeert als zijn collega's, erin slaagt zijn mogelijkheden beter of slechter te benutten.

Optimaal gebruik van mogelijkheden is ook belangrijk als het gaat om de steeds verdergaande eisen die afnemers stellen aan het productieproces. Waarschijnlijk zijn Nederlandse bedrijven door hun gecontroleerde wijze van varkens houden, beter dan anderen in staat om consumenten garanties te verschaffen over de wijze waarop het vlees wordt geproduceerd. Als de Nederlandse varkenshouderij goed gebruik maakt van wat er op dit gebied al is opgebouwd, zou ze daarmee een concurrentievoordeel kunnen behalen.



Kostprijsontwikkeling varkensvlees; Productiekosten in 1999 en verwachting voor 2004. Bestellen door overmaking van f 25,- op banknummer NL68RABO0300090641 van LEI te Den Haag onder vermelding van 'rapport 2.01.07'.

datum
28-mei-2001

LEI
postbus 29703
2502 LS Den Haag

Bezoekadres
Burgemeester Patijnlaan 19
2585 BE Den Haag

telefoon
(070) 3358145

fax
(070) 361 56 24

kvk
09098104

internet
www.lei.wag-ur.nl

e-mail
informatie@lei.wag-ur.nl
Het instituut is bereikbaar vanaf het Centraal Station met tramlijn 7 of buslijn 4, uitstapppen halte Vredespaleis; vanaf station Hollands Spoor met tramlijn 8; uitstappen halte Vredespaleis, of buslijn 5 uitstappen halte Javastraat