Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

28 mei 2001

KNAW: Wetenschap dient drijfveer te zijn in universitaire onderwijs

De president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, prof. dr. R.S. Reneman, roept in zijn rede tijdens de jaarvergadering van zijn organisatie de universiteiten op om niet te vluchten in schaalvergroting en fusies maar te investeren in nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en in de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. `Wetenschap dient de drijfveer te zijn in het universitaire onderwijs en kwaliteit is de enige garantie voor overleven zeker in een Verenigd Europa', aldus Reneman.

Volgens professor Reneman worden door universiteiten opleidingen aangeboden waarin de wetenschappelijke component nauwelijks meer zichtbaar is. Terwijl universiteiten zich juist moeten blijven onderscheiden via het primaat van het wetenschappelijk onderzoek en het wetenschappelijke karakter van de opleiding.

Ongebreidelde uitbreiding van het aantal opleidingen bij universiteiten zonder dat altijd voldoende wetenschappelijke basis aanwezig is, doet vermoeden dat de omzet belangrijker geacht wordt dan de inhoud. Hoger onderwijs lijkt handel geworden te zijn. Bij de verdere internationalisering van hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek dient het bieden van kwaliteit het doel te zijn, aldus Reneman.

Niet alleen bij de toekomstige mastersopleiding, maar ook bij de promotie-opleiding tot wetenschappelijk onderzoeker zal de internationale concurrentie steeds voelbaarder worden. Nu al is het voor de Nederlandse universiteiten een groot probleem om de AIO/OIO plaatsen te bezetten met goede mensen. Het aanbod is gering en de kwaliteit van de kandidaten gemiddeld te laag. Het is zaak in Nederland PhD-opleidingen te organiseren van hoge kwaliteit, niet alleen voor wat betreft het wetenschappelijk onderzoek maar ook voor wat betreft het opleidingsdeel. Alleen dan zal het mogelijk zijn met andere landen in de wereld te concurreren bij het aantrekken van de beste jonge mensen voor de opleiding. Professor Reneman stelt dat voor de onderzoekscholen, die de afgelopen tien jaar vooral op hun wetenschappelijke kwaliteit zijn afgerekend, goede opleidings- en begeleidingsprogramma's steeds meer bepalend zullen zijn.

De KNAW is van mening dat voldoende zelfstandigheid en financiële armslag voor onderzoekscholen niet alleen een vereiste is om hun primaire taken uit te kunnen voeren, maar ook om in Europa slagvaardig te kunnen handelen. In de European Research Area, zoals voorgestaan door EU-commissaris Busquin, zal kwaliteit geconcentreerd dienen te worden teneinde met Japan en vooral de Verenigde Staten wetenschappelijk concurrerend te kunnen zijn. Voor deze concentraties, hetzij in Europese instituten, hetzij in Europese netwerken, willen wij toch beleidsbepalende wetenschappers leveren. Met onderzoekscholen van hoge kwaliteit en met voldoende bewegingsvrijheid en middelen kunnen belangrijke posities in de Europese concentraties afgedwongen worden.

De geringe aantrekkingskracht van de wetenschap op jongeren vormt een probleem waarmee het onderzoek in de gehele wereld de laatste jaren geconfronteerd wordt. De interesse van de jeugd voor de wetenschap dient naar de mening van de KNAW-president reeds gewekt te worden op de middelbare school. De docent op het vwo dient weer aanzien te krijgen. Het is zaak dat het docentencorps voor een groot deel uit universitair opgeleiden en gepromoveerden gaat bestaan. Slechts dan zal de interesse van de leerling voor de wetenschap gewekt kunnen worden. Met het oog op de toekomst van de wetenschap in Nederland dient hieraan prioriteit gegeven te worden bij de besteding van de extra middelen die de minister van OCenW ten behoeve van het VWO beschikbaar heeft.

De jaarrede werd uitgesproken op maandag 28 mei, tijdens de openbare jaarvergadering van de KNAW. De volledige tekst kunt u hier vinden. KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam, Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam, Telefoon Afdeling Voorlichting en Documentatie: 020-5510733, Telefax: 020-6204941, e-mail: voorlichting@bureau.knaw.nl