Provincie Flevoland

Zwemwater

Almere mag groeien met nog eens 60.000 woningen

Almere kan tussen 2010 en 2030 nog eens 60.000 woningen bouwen. Dat is de belangrijkste conclusie van de Regioverkenning Zuidelijk Flevoland die deze week door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Met deze verkenning levert GS een bijdrage aan de ontwikkeling van het nationale ruimtelijk beleid dat momenteel wordt uitgewerkt in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening.

In die Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening van het kabinet wordt het probleem geschetst dat de toenemende verstedelijking in de Randstad de beschikbare ruimte onder druk zet. Daarom heeft het kabinet aangekondigd dat een aantal verkenningen wordt uitgevoerd om deze druk op te vangen. Het kabinet kan dan aangeven welke oplossingen het hiervoor ziet. In de bestuurlijke commissie Randstad, waarin het rijk en de regiovertegenwoordigers van de Randstad samenwerken, is afgesproken dat de verkenningen door de regios zelf worden uitgevoerd. De verkenning voor Zuidelijk Flevoland is volgens deze afspraak uitgevoerd door de provincie, in samenwerking met de gemeenten Almere en Zeewolde en het waterschap Zuiderzeeland.

De Verkenning Zuidelijk Flevoland wordt gevolgd door de Integrale Inrichtingsstudie Zuidelijk Flevoland. Deze inrichtingsstudie is al in het Omgevingsplan aangekondigd en richt zich op de toekomstige invulling van Zuidelijk Flevoland. De Verkenning beschrijft de mogelijkheden van verdere verstedelijking van Almere tussen 2010 en 2030, zowel binnen de bestaande gemeentegrenzen als eventueel op het grondgebied van Zeewolde. Een aanvullend woningbouwprogramma van 60.000 woningen lijkt goed haalbaar binnen het studiegebied, dat in het Omgevingsplan is aangegeven. Als die 60.000 woningen worden gerealiseerd, wordt Almere een stad met meer dan 300.000 inwoners. Dat betekent dat er ook een aanzienlijke hoeveelheid ruimte voor nieuwe werkgelegenheid nodig is. In de verkenning staat daarom extra opgave van 450 hectare bedrijventerrein en enkele honderdduizenden vierkante meter bruto vloeroppervlak voor kantoren genoemd. Bovendien moet er, gelet op de waterhuishoudkundige situatie, in het deel van het studiegebied ten noorden van de A27 deels permanente en deels incidentele waterberging worden gecreëerd met een omvang van ongeveer 1400 hectare.

De verdere verstedelijking van Almere is in deze Verkenning gebonden aan een aantal voorwaarden, zoals de aanleg van nieuwe wegen en spoorlijnen. Het gaat hierbij om vergroting van de capaciteit van de huidige wegen, de aanleg van de IJmeerlijn als onderdeel van de snelle Zuiderzeelijn, aanleg van de A30, aanleg van de verbinding A6-A9 en aanleg van (light-)railverbindingen binnen Almere en met Hilversum-Utrecht en Amersfoort.

Datum 23-05-2001 Nummer 2001-057