Landbouwraad buigt zich vandaag over nieuwe suikerverordening
Kiest landbouwminister Jaak Gabriëls (VLD)
voor monopolie Europese suikerindustrie?
BRUSSEL. (22/05) - De vijftien landbouwministers bespreken vandaag de toekomst van het Europees suikerbeleid. Ondanks de scherpe kritiek van de Rekenkamer en de negatieve effecten voor consumenten en derde-wereldproducenten staat de landbouwraad zeer weigerachtig tegenover een wijziging van de suikerverordening. Ook minister Jaak Gabriëls heeft zich achter het kortzichtig eigenbelang van de suikerindustrie geschaard en pleit -als liberaal ! - voor het behoud van de Europese suikermonopolies.
De VU&ID-europarlementsleden Nelly Maes en Bart Staes volgen het suikerdossier al geruime tijd. In hun ogen is het ronduit schandalig dat het "alles-behalve-wapens"-initiatief ten gunste van de ontwikkelingslanden wordt uitgehold onder druk van de Europese suikerlobby. Vorige week stelden ze nog een vraag aan de Zweedse staatssecretaris Danielsson. Hij wees in z'n antwoord op de meningsverschillen tussen de Europese landbouwministers en beloofde de druk op de ketel te houden.
Over het uiteindelijke compromis van de landbouwministers kon Danielsson geen uitsluitsel geven. De lopende suikerregeling moet vóór 30 juni worden verlengd of veranderd. Vorig jaar liep de kostprijs voor overproductie in de suikersector op tot 800 miljoen euro. Dit is bijna evenveel als het bedrag dat werd vrijgemaakt voor de BSE-crisis. Bovendien komen deze subsidies enkel ten goede aan enkele suikerbaronnen in bepaalde EU-lidstaten, die van oudsher behoren tot de kasten van de 19de eeuwse industriëlen.
"Uit het standpunt van de landbouwministers zal blijken in hoeverre de EU-lidstaten de mooie beloftes willen nakomen die zij hebben gemaakt op de recente VN-conferentie over de minst ontwikkelde landen (MOL's) in het Europees Parlement," aldus Maes. Haar collega Staes hekelt vooral deze hypocriete houding van de landbouwministers - met inbegrip van Jaak Gabriëls - tegenover de ontwikkelingslanden. "Hun aanpak staat haaks op de noodzaak om ontwikkelingslanden onafhankelijker te maken van financiële hulp. De Raad holt immers het commissievoorstel uit om goederen uit ontwikkelingslanden, met uitzondering van wapens, toe te laten in Europa."
Meer info:
Bart Staes 0475/37.27.57.