Terug Zoetermeer, 22 mei 2001
Persbericht P-07 , afd. Communicatie, tel. (079) 368 07 19
Omzetgroei van 5% in horeca
De horecaomzet is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 5%
ten opzichte van vorig jaar. Een belangrijk deel van deze stijging
wordt veroorzaakt door prijsaanpassingen om gestegen kosten voor
ondernemers te kunnen compenseren. De cateringbranche profiteert met
9% omzetstijging van de bezinning op kernactiviteiten in het
bedrijfsleven: er wordt meer uitbesteed.
Gestegen kosten veroorzaakt door het hogere BTW-tarief, vleesprijzen,
energiekosten, loonkosten en andere vaste lasten noodzaken ondernemers
in alle sectoren tot prijsaanpassingen. De prijsverhoging bij cafés en
drankverstrekkers komt ongeveer overeen met een kwartje per consumptie
van f 3,-. De fastfoodprijzen stegen gemiddeld met een kwartje per
besteding van f 5,50. Bij restaurants gaat het om een gulden per f
25,--. Deze prijsstijgingen komen overeen met de gemiddelde
prijsstijgingen die de consument voor zijn dagelijkse boodschappen in
de winkels tegenkomt.
De volle effecten op de omzetontwikkelingen in de horeca als gevolg
van de MKZ-crisis zullen pas in het tweede kwartaal duidelijk worden.
In de drankensector is sprake van een sterk prijseffect binnen de
omzetontwikkeling.
De omzet in de fastfoodsector groeit evenals in voorgaande kwartalen
niet zo hard. De horeca is allang niet meer de enige snackverstrekker.
Door concurrentie binnen en buiten de sector en als gevolg van
schaalvergroting neemt het aantal cafetaria's af.
In de restaurantsector zijn niet alleen de bestedingen gegroeid maar
ook het aantal bedrijven. Deze toegenomen concurrentie is van invloed
op de gemiddelde omzetontwikkeling van met name de kleinere
restaurants en bistro's. Het aantal bedrijven met een Oost-Aziatische
en Zuid-Europese keuken neemt het sterkst toe.
Alhoewel er sprake is van een groeiafvlakking van de hotelomzetten
lijkt deze sector in dit kwartaal niet te lijden onder de recente
conjunctuurdip in het bedrijfsleven. De hotellerie profiteert van
extra korte vakanties door de bestedingsruimte bij gezinnen.