Rijksuniversiteit Groningen

Afstotingsreactie tegen dierlijk donororgaan grotendeels onderdrukt

Xenotransplantatie -het transplanteren van dierlijke organen naar de mens- is voorlopig nog moeilijk uitvoerbaar, omdat het lichaam het orgaan met een heftige immuunreactie onmiddellijk zal afstoten. Sicco Popma slaagde erin om een belangrijk deel van de immuunrespons tegen varkensorganen te onderdrukken. "Het is een feit dat er een tekort is aan menselijke donororganen, terwijl de vraag steeds groter wordt", zegt Popma, "Het onderzoek naar de mogelijkheden van xenotransplantatie wordt daarom voortgezet ondanks de ethische problematiek en de nog onduidelijke risico's omtrent het mogelijke overbrengen van dierziekten naar de mens."

Varkensorganen lijken het meest geschikt om naar de mens getransplanteerd te worden, waarbij de niertransplantatie een goede kans van slagen heeft met geringe risico's voor de patient. De eerste hyperacute afstotingsreactie van een xenotransplantaat kan inmiddels onder controle gehouden worden. Popma richtte zijn onderzoek op de daaropvolgende cellulaire afweerreactie. Deze reactie kan ook optreden bij de transplantatie van menselijke organen. Wanneer een transplantaat langere tijd in het lichaam van een patiënt zit, ontstaat een cellulaire afstotingsreactie waarbij de humane T-cel een centrale rol speelt. Maar de T-cellen worden alleen geactiveerd als er aan een tweetal stimulatiesignalen voldaan wordt. De blokkade van deze twee signalen voorkomt de proliferatie van T-cellen en mogelijk de afstoting van menselijke donororganen. De promovendus ontdekte in een experiment met varkenscellen dat dit ook het geval kan zijn bij varkensorganen. Met het tegelijkertijd blokkeren van de twee signalen zullen ook bij xenotransplantatie de menselijke T-cellen niet worden geactiveerd. Vervolgens onderzocht Popma bij potentiële kandidaten voor een xenotransplantaat de T-cel reactie tegen varkenscellen. Bij een deel van hen vond hij een verhoogde reactiviteit van het immuunsysteem. Dit kan gevolgen hebben voor het transplantaat en de patiënt, maar wat die precies inhouden moet nog verder onderzocht worden. /ImK

Popma (Nijeveen, 1967) voltooide de Medische Laboratoriumopleiding aan de Hanzehogeschool Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Department of Surgical Research van de Medical School van de University of Pennsylvania, Philadelphia, VS, waar hij ook na zijn promotie blijft werken.

Datum en tijd

maandag 21 mei 2001, 14.15 uur

Promovendus

S.H. Popma, e-mail: spopma@mail.med.upenn.edu (werk)

Proefschrift

Human T cell responses in xenotransplantation: an in vitro study of a human anti-pig model

Promotor

prof.dr. P. Nieuwenhuis

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie