Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 21 mei 2001

PRESTIGIEUZE VOSKO-TROFEE VOOR WERK AAN INNOVATIEVE RADIOTELESCOOP

Dr. Marco de Vos, medewerker van kennisinstituut ASTRON te Dwingeloo, heeft uit handen van juryvoorzitter ir. Jaap van Till de VOSKO-prijs in de categorie Technische Doorbraak in ontvangst genomen. Deze prijs is door de firma Vosko Networking uit Waddinxveen zes jaar geleden in het leven geroepen om belangrijke initiatieven op internetgebied aan te moedigen en wordt uitgereikt aan de meest creatieve en innovatieve netwerkstrijder.

Marco de Vos heeft deze prijs ontvangen voor zijn werk in het kader van de ontwikkeling van een geheel nieuw type radiotelescoop gebaseerd op een innovatief netwerkconcept. Deze zogenoemde LOFAR-telescoop zal bestaan uit een honderdtal antennestations verspreid over Noord-Nederland. De gegevensstroom van de totaal 13000 antennes is in omvang vergelijkbaar met miljoenen kabelmodems. Deze gegevens worden via een groot cluster van computers verwerkt en via Internet beschikbaar gemaakt. LOFAR (LOw Frequency ARray ) wordt eigenlijk de eerste "software radiotelescoop" ter wereld, waarbij de signalen uit de verre hemel grotendeels verwerkt worden door software in plaats van door analoge elektronica. Met deze telescoop wordt het gehele lage frequentiegebied (van 10 tot 250 MegaHertz, rondom de FM band) voor het eerst met hoge gevoeligheid en scherpe beeldvorming toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is LOFAR een pilot in het internationale onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma naar de technische haalbaarheid van een geheel nieuwe generatie radiotelescopen, de Square Kilometer Array (SKA).

LOFAR-netwerk en technieken kennen een hoog innovatief karakter. Met de toegankelijkheid van deze geavanceerde ICT-infrastructuur voor andere partijen, draagt LOFAR bij aan de verbetering van de vestigingsvoorwaarden in vooral Noord-Nederland en brengt het de volgende generatie internet een stap dichterbij.

De inspanningen van de 120 medewerkers van ASTRON maken sterrenkundige ontdekkingen van wereldformaat mogelijk. In het Technisch Laboratorium wordt ernaar gestreefd om door technisch innovatief onderzoek voortdurend nieuwe waarneemtechnieken te ontwikkelen. Bovendien exploiteert ASTRON eigen waarneemfaciliteiten van wereldklasse zoals de Synthese Radio Telescoop in Westerbork.


---

Voor meer informatie over het LOFAR-project:
www.lofar.nl

dr. Marco de Vos, 0521 595100, of

Frederiek Westra van Holthe, pr manager, 0521 595100

Meer informatie over de Vosko Trofee kunt u vinden op www.vosko.nl