Consumentenbond

Consumentenbond verbijsterd over kabinetsbesluit kipetiket

Tweede Kamer moet ingrijpen om 55 doden per jaar te voorkomen

Met verbijstering heeft de Consumentenbond kennis genomen van het kabinetsbesluit van 18 mei om de pluimveesector nog 4 tot 5 jaar de tijd te geven om met maatregelen te komen die kippenvlees veiliger maken.

Niet alleen op besmette kip, maar op alle kip verschijnt een etiket, met een overigens zeer zwakke waarschuwing. De stimulans om bacterievrije kip te krijgen is hiermee van de baan. De Bond roept de Tweede Kamer op van minister Borst van Volksgezondheid te eisen dat zij een einde maakt aan deze gevaarlijke situatie waardoor jaarlijks minimaal 55 doden vallen.

De Consumentenbond heeft vorig jaar zowel de pluimveesector als minister Borst gevraagd maatregelen te nemen, aangezien de kans op besmetting door kippenvlees groot is. Hierdoor sterven minstens 55 mensen per jaar. Concrete maatregelen van de sector zijn uitgebleven waardoor nog steeds te veel consumenten kans lopen op een gevaarlijke besmetting met mogelijk ernstige gevolgen. Daarom zag de minister zich genoodzaakt om te komen met een waarschuwingsetiket voor consumenten. Bovendien zou onbesmette kip geen etiket hoeven te dragen waardoor de sector alsnog zou worden gestimuleerd om de besmettingsgraad veel verder naar beneden te krijgen. Waarom het kabinet vandaag op aandringen van minister Borst heeft besloten om die stimulans weg te halen is voor de Consumentenbond een compleet raadsel. Bij het huidige voorstel wordt alle kip geëtiketteerd en is er dus ook al geen visueel onderscheid meer tussen veilige en zeer waarschijnlijk besmette kip. De Bond roept de Tweede Kamer op alsnog van de minister te eisen dat zij de pluimveesector dwingt vergaande maatregelen te nemen om de besmettingsgraad van kippenvlees met Salmonella en Campylobacter af te laten nemen.

Jaarlijks sterven minimaal 25 mensen als gevolg van besmetting met de Salmonellabacterie en 30 als gevolg van Campylobacter. Bovendien lopen door deze bacteriën ongeveer 60 mensen jaarlijks de ziekte van Guillain-Barre op, een ernstige zenuwontsteking. De sterfgevallen volgen uit voedselinfecties die jaarlijks bij 100.000 mensen wordt veroorzaakt door Campylobacter en bij 50.000 mensen door Salmonella. Kippenvlees is bij Salmonellabesmettingen een van de belangrijkste bronnen en bij Campylobacter zelfs de hoofdbron.

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek juni vorig jaar dat nog steeds 42% van de verkochte kipfilets Campylobacter bevatte en 13% Salmonella. Deze percentages lagen veel hoger dan de pluimveesector zelf nastreefde. Bovendien laten recente cijfers van de Keuringsdienst van Waren zien dat de besmettingsgraad alleen maar is toegenomen.