KNCV

aandacht voor tuberculosebestijding bij asielzoekers

PERSINFORMATIE

Den Haag, 10 mei 2001

KNCV VRAAGT AANDACHT VOOR TUBERCULOSEBESTRIJDING

BIJ ASIELZOEKERS

Tijdens de algemene jaarvergadering van de KNCV op vrijdag 18 mei aanstaande zullen verschillende sprekers, afkomstig uit de tuberculosebestrijding en de opvang van asielzoekers, de problematiek rondom screening en behandeling van deze belangrijke risicogroep voor tuberculose belichten.

Uit zorg over mogelijk negatieve bijwerkingen die een nieuw model voor de opvang van asielzoekers kan hebben voor de opsporing en bestrijding van tuberculose binnen deze groep, heeft de KNCV dit thema voor de jaarvergadering gekozen.
Het voornemen van het COA (centraal orgaan opvang asielzoekers) om het onderscheid tussen de opvang- en onderderzoeks-centra (OC's) en de asielzoekerscentra te laten vervallen, baart de KNCV zorgen. In totaal moeten daardoor op zo'n 90 verschillende plaatsen in het land nieuwkomers onderzocht worden op tuberculose. Die spreiding over veel meer centra maakt het screeningsproject veel minder efficiënt dan voorheen en vormt een serieuze bedreiging voor het goede bereik dat tot op heden wordt gerealiseerd. Ruim 95% van de volwassen asielzoekers ondergaat nu gedurende de eerste week in een OC de wettelijk verplichte screening op tuberculose. GGD Flevoland en GGD Hart voor Brabant voeren deze eerste screening uit.

Na lezingen over onder andere 'tuberculosescreening in het toekomstig opvangmodel' en 'verantwoordelijksheidsverdeling ten aanzien van de tuberculosebestrijding bij asielzoekers', vindt een paneldiscussie plaats onder voorzitterschap van de heer A.A.H.M. van Dijk, arts, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Tuberculosezorg Asielzoekers en illegalen (BOTA) en tevens Directeur Volksgezondheid van de Gemeente Den Haag.

In Nederland, waar jaarlijks nog steeds gemiddeld 1500 tuberculosepatiënten worden gemeld, vormen asielzoekers en illegaal in Nederland verblijvende mensen een risicogroep. Het Nederlandse beleid is erop gericht meer aandacht te besteden aan risicogroepen, waaronder ook dak- en thuislozen en drugsverslaafden van wie bekend is dat de therapietrouw laag is. In dit kader past het om ook extra aandacht te besteden aan de positie van de asielzoekers, zowel afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen, als ook -dichter bij huis- uit voormalige Oostbloklanden.

////