VVD

VVD presenteert notitie 'Investeren in de Krijgsmacht'


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 18 mei 2001
Theo Van den Doel presenteert vandaag de notitie 'Investeren in de Krijgsmacht',waarin hij tien voorstellen doet om de wervingsproblemen binnen de krijgsmacht op te lossen.

Uitgangspunt voor de voorstellen is de constatering dat de werving van Beroepsmilitairen voor Bepaalde Tijd (BBT) pas kan slagen als de uittocht van het vaste personeel (BOT) wordt gestopt. Een vroegtijdig vertrek van de BOT-ers werkt negatief op de werving van BBT-ers en op hun bereidheid het arbeidscontract te verlengen. Centraal in de notitie staat dan ook het behoud van de BOT-ers.


1. Geen bezuinigingen en ingrijpende reorganisaties in volgende kabinetsperiode
Het personeel van de krijgsmacht is reorganisatiemoe en vraagt om een stabiele organisatie.

2. Wijziging van de uitzendfrequentie. BOT-ers verlaten de krijgsmacht omdat zij elk jaar uitgezonden kunnen worden. Om die reden moet de thuisperiode na zes maanden uitzending verhoogd worden van 1 naar 2 jaar.

3. Uitzending in tijd compenseren. Omdat deelname aan vredesoperaties een zware belasting voor de militairen vormen, stelt de VVD voor de deelname door BOT-ers hieraan voor een deel in tijd te compenseren. Senior-militairen zouden op vrijwilige basis aan de operaties moeten kunnen deelnemen.

4. Functiebestand voor militairen vergroten. Op dit moment is slechts een beperkt deel van het personeel beschikbaar voor uitzending. De VVD stelt voor een aantal burgerfuncties door militairen te laten vervullen. Verder stelt de VVD voor alle militairen een 'basisopleiding vredesoperaties te geven, zodat uit een groter bestand geput kan worden.

5. Herziening van het sollicitatiesysteem. Na drie jaar moeten militairen nu zelf solliciteren naar een andere baan binnen de krijgsmacht. Door het huidige systeem zitten honderden beroepsmilitairen thuis, omdat hun interne sollicitatie is afgewezen terwijl elders in de organisatie vele vacatures zijn. Dit leidt tot ontevredenheid bij de thuiszitters en tot overbelasting van het zittende personeel. De VVD wil dat het plaatsingsbeleid centraal wordt geregeld en wordt gekoppeld aan een helder loopbaanperspectief voor de militair.

6. Salaris niet koppelen aan rang maar aan functie. Door de beloning te koppelen aan de specifieke functie-eisen kan men via maatwerk inspelen op de krapte op de arbeidsmarkt.

7. Ontwikkelen van loopbaanperspectief voor jonge militairen. De VVD wil dat jonge militairen een reële groeimogelijkheid voor hun carrière wordt geboden.

8. Meer gebruik maken van reservisten uit het vredesfunctiebestand van Defensie. Zij zijn vaak bereid tijdelijk en parttime een functie te vervullen in de krijgsmacht. Voor de Koninklijke Marechaussee pleit de VVD voor een inzetmodel zoals dat geldt voor de inzet van reservepolitie.

9. Aandacht voor de balans tussen arbeid en zorg. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt kan bij Defensie niet langer het dienstbelang prevaleren boven het persoonlijk belang.

10. Structureel onderbezette eenheden tijdelijk opheffen. Op dit moment zijn er eenheden die slechts voor de helft met personeel zijn bezet en waarbij het ene gat met het andere wordt gevuld. De VVD stelt voor eenheden volledig te vullen met personeel en de overgebleven eenheden tijdelijk een non-actief status te geven onder het motto 'Beter twee volledig gevulde eenheden dan drie halve'.

Theo van den Doel: 'Het is voor de krijgsmacht van groot belang dat de BOT-ers met tevredenheid blijven zodat hun ervaring en deskundigheid behouden blijft. Want elke tevreden BOT-er werft een nieuwe BBT-er.'