Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

17/05/01 Toespraak van Drs. W.J. Deetman, burgemeester van s-Gravenhage bij het huwelijk van Z.K.H. Prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst, 17 mei 2001

Toespraak van Drs. W.J. Deetman, burgemeester van s-Gravenhage bij het huwelijk van Z.K.H. Prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst, 17 mei 2001

Vandaag is het een feestelijke dag zowel voor u die hier aanwezig bent, als voor hen die deze gebeurtenis op afstand volgen. Vandaag treden in het huwelijk Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst. Bruidspaar, het is voor mij een voorrecht op dit voor U beiden zo belangrijke moment U allereerst welkom te mogen heten.

Van harte heet ik welkom U, Majesteit en U, Koninklijke Hoogheid als ouders van de bruidegom en de heer en mevrouw Brinkhorst als ouders van de bruid. Voor U als ouders hebben deze dagen een bijzonder karakter.

Een speciaal woord van welkom wil ik richten tot Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernard. Velen verheugen zich in het feit dat U als grootvader het voorrecht mag genieten opnieuw aanwezig te kunnen zijn bij de huwelijksvoltrekking van één van uw kleinkinderen.

In het bijzonder verwelkom ik de vier getuigen: Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso, de heer Hofstee, Mevrouw Van de Wouw en de heer Brinkhorst, broer van de bruid. Dit welkom geldt evenzeer de heer Max Kohnstamm, een dierbare vriend van het bruidspaar. Hij zal aan het einde van deze plechtigheid het woord voeren.

Koninklijke Hoogheden, Hoogheden, Voorzitters van Eerste en Tweede Kamer, Mijnheer de Minister-President, Ministers, zeer geachte aanwezigen: U allen hartelijk welkom.

Hier op de Javastraat nummer 26 vergaderde van 1912 tot 1972 de gemeenteraad van Den Haag en daarnaast zijn er in dit gebouw vele huwelijken voltrokken, tot het moment van het gereedkomen van het nieuwe stadhuis aan het Spuiplein in 1995. Speciaal voor deze huwelijksvoltrekking is dit gebouw voor deze dag opnieuw aangewezen tot huis der gemeente.

Bruidspaar!

Naar deze dagen hebt U uitgekeken. Weliswaar kent u elkaar al lang zoals zo velen elkaar kennen, maar in de afgelopen vijf jaar groeide de aandacht voor elkaar in het bijzonder. Nu zet u een belangrijke stap in uw leven door uw besluit samen verder te gaan. Vandaag wordt het burgerlijk huwelijk voltrokken en overmorgen zal tijdens de kerkelijke huwelijksinzegening de zegen van de Eeuwige over uw verbintenis worden gevraagd.

Den Haag is vereerd dat U voor deze gebeurtenissen onze stad hebt uitgekozen.
De keuze voor Den Haag komt niet geheel uit de lucht vallen. Hierbij zou ik kunnen wijzen op de eeuwenoude band tussen het Huis van Oranje en Den Haag. Was het niet Prins Willem van Oranje die in 1575 voorkwam dat op initiatief van Delft het Binnenhof en alles daarom heen zou worden afgebroken uit veiligheidsoverwegingen en ter bescherming van Delft in de strijd tegen de Spaanse troepen? En zijn het niet de Oranjes geweest die zo bepalend zijn geweest voor het aanzicht van de stad: het Stadhouderlijk kwartier op het Binnenhof, het Mauritshuis, het Paleis Huis ten Bosch en het Paleis Noordeinde? Dat laatste bestond weliswaar al, maar werd zo ingrijpend verbouwd dat van een nieuw paleis gesproken kon worden.
Natuurlijk, hieraan zou nu kunnen worden herinnerd, maar uw keuze komt toch het meeste voort uit de directe persoonlijke banden met Den Haag. Als kind hebt u hier gewoond en het voortgezet onderwijs gevolgd. Gedurende drie maanden zat u bovendien tegelijkertijd op dezelfde school. De bruid heeft in het kader van haar studie overigens later nog stage gelopen bij de stadsredactie van de inmiddels enige plaatselijke krant. Het zijn deze onderling zo verschillende overwegingen geweest die u ertoe gebracht hebben op weg van Brussel naar Londen deze bijzondere dagen in Den Haag te situeren.

Brussel heeft voor u beiden een bijzondere betekenis. Uw internationale instelling - zonder twijfel van huis uit mee gegeven - kwam tot uiting in uw studies die u beiden naar het buitenland voerden en later ook in uw werk. Allebei kwam u in Brussel terecht. En in Brussel, daar hebt u elkaar pas echt goed leren kennen o.a. in de samen gedeelde belangstelling voor hetgeen zich zoal internationaal afspeelt, in de gemeenschappelijke interesse voor kunst en cultuur.

Het ja dat u dadelijk zult uitspreken is meer dan de vervulling van een wettelijke formaliteit. Jegens elkaar gaat u enkele verplichtingen aan voor uw verder gezamenlijk leven. De kern van die verplichtingen is die van de trouw jegens elkaar. Mensen die trouwen kiezen ervoor om de toekomst samen tegemoet te treden. Een gelukkige toekomst, zo hoopt iedereen van ganser harte. Doch de toekomst kennen we niet. Men moet daarom ervan op aankunnen dat die ongewisheid samen tegemoet kan worden getreden. Met elkaar trouwen betekent daarom ook op elkaar kunnen vertrouwen, op elkaar kunnen bouwen en elkaar wederzijdse hulp en bijstand verlenen, in voorspoed en in tegenspoed. Zo is het huwelijk een blijvende en tastbare uiting van een intieme vriendschap, een wederzijds besef en beleving van een warme verwantschap, die het mogelijk maakt je kwetsbaar durven te tonen en sterker jezelf te mogen en kunnen zijn, in verbondenheid met elkaar. Hiervan bent u zich nadrukkelijk bewust en juist daarom wilt u uit wederzijdse liefde dat ja nu publiekelijk uitspreken.

Aansluitend op deze woorden zal ik thans overgaan tot de huwelijksvoltrekking. Daarvoor zijn geen belemmeringen meer aanwezig, nu mij is gebleken dat aan alle formaliteiten is voldaan en alle vereiste bescheiden zijn ingeleverd. Ik verzoek het bruidspaar op te staan en elkaar de rechterhand te geven en mij te antwoorden op de volgende vragen:

Koninklijke Hoogheid Constantijn Christof Frederik Aschwin Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg verklaart u aan te nemen tot uw echtgenote Petra Laurentien Brinkhorst en verklaart u getrouw alle plichten te zullen vervullen die door de wet aan de huwelijkse staat worden verbonden?
Wat is daarop uw antwoord?

Petra Laurentien Brinkhorst verklaart u aan te nemen tot uw echtgenoot Zijne Koninklijke Hoogheid Constantijn Christof Frederik Aschwin Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg en verklaart u getrouw alle plichten te zullen vervullen die door de wet aan de huwelijkse staat worden verbonden? Wat is daarop uw antwoord?

Dan verklaar ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van 's-Gravenhage dat Zijne Koninklijke Hoogheid Constantijn Christof Frederik Aschwin Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg en Petra Laurentien Brinkhorst door de echt aan elkaar zijn verbonden.

Mag ik u uitnodigen om de huwelijksakten te tekenen?

Gaarne verzoek ik het bruidspaar hun plaatsen weer in te nemen, zodat de getuigen de huwelijksakten kunnen tekenen.

Mag ik de getuige van de bruidegom, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso uitnodigen aan tafel plaats te nemen en de huwelijksakten te tekenen?
Ik verzoek de getuige van de bruidegom, de heer Hofstee aan deze tafel plaats te nemen en de huwelijksakten te tekenen.

Ik verzoek de getuige van de bruid, mevrouw Van de Wouw aan deze tafel plaats te nemen en de huwelijksakten te tekenen.

Ik verzoek de getuige van de bruid, de heer Brinkhorst aan deze tafel plaats te nemen en de huwelijksakten te tekenen.

Bruidspaar!

Het is voor mij een buitengewoon voorrecht u als eerste te mogen gelukwensen met uw huwelijk. U kunt ervan overtuigd zijn dat velen buiten deze zaal zich in uw geluk verheugen.
Ik wens u toe een lang en gelukkig leven, samen! Vooral ook veel vriendschap. Vriendschap gebaseerd op belangeloosheid. Vriendschap die het mogelijk maakt elkaar steeds opnieuw te ontdekken en te merken dat die ander dicht bij je staat. Te ervaren dat zulk een vriendschap uitzonderlijk mooi, vreugdevol en inspirerend is en van blijvende waarde. Moge die vriendschap en dat geluk ook afstralen op al degenen die u dierbaar zijn.

U, Majesteit en U, Koninklijke Hoogheid, alsmede de heer en mevrouw Brinkhorst wil ik graag in deze gelukwensen betrekken.

Bruidspaar!
Mijn felicitaties laat ik vanzelfsprekend vergezeld gaan van de overhandiging van het trouwboekje en de vulpennen waarmee u zojuist de trouwakte hebt getekend.

Thans geef ik, zoals eerder door mij aangekondigd, graag het woord aan de heer Max Kohnstamm, peetoom van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn en lang vertrouwde vriend van bruid en bruidegom.

Hiermede zijn we gekomen aan het einde van deze feestelijke plechtigheid. Graag wil ik de wederzijdse ouders in de gelegenheid stellen het gelukkige bruidspaar te feliciteren.