Gemeente De Lier

Gevolgen van herindeling voor De Lier in beeld gebracht In maart 2001 heeft de gemeente De Lier aan Deloitte & Touche Bakkenist de opdracht verstrekt om een nader onderzoek te verrichten naar de gevolgen van bestuurlijke herindeling voor De Lier. Dit naar aanleiding van het verschenen IVA-rapport. De onderzoeksresultaten van Deloitte & Touche Bakkenist zijn samengevat in het rapport ´De Lier: varianten gewogen.´.

In het onderzoek wordt een beeld gegeven van de mogelijke financiële maatschappelijke, organisatorische, beleidsmatige/bestuurlijke consequenties die voortvloeien uit de keuze voor drie varianten. Dit betreft de LMS-variant, de variant waarin vijf Westlandse gemeenten samengaan en de variant waarin de zeven Westlandse gemeenten samengaan. De drie varianten zijn zoveel mogelijk vergeleken met de huidige situatie. Het rapport is in te zien op het gemeentehuis en onder de link ´De Lier: varianten gewogen´.

Op de raadsvergadering van 28 juni 2001 komt de bestuurlijke herindeling onder andere aan de orde. Deze raadsvergadering vindt, in afwijking van het gebruikelijke tijdstip, plaats van 14.00 tot 19.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

Klik hier voor het complete rapport

Belemmering hulpverlening
Momenteel wonen er ruim 11.000 mensen in De Lier. Een groot deel van hen bezit een vervoersmiddel. Wanneer een nieuwe woonwijk wordt gerealiseerd wordt hier rekening mee gehouden. Daar wordt de volgende formule bij gehanteerd: 1.25 plek op een woning. Het aantal parkeerplaatsen zou dus ruim voldoende moeten zijn. De praktijk leert echter dat sommige gezinnen over meerdere auto´s beschikken. Het resultaat is bekend; te weinig parkeerruimte nabij de woning. Dan is het een kwestie van een eindje lopen. Maar vaak wil men de auto toch zo dicht mogelijk bij de woning parkeren. Het gevolg hiervan is dat de auto fout geparkeerd wordt.

Dit fout parkeren gebeurt meestal in een bocht. Vaak betreft het een bedrijfsbusje. De bestuurder gaat er kennelijk van uit dat een medebuurtbewoner er ´s-nachts geen last van heeft. Het tegendeel is waar. Soms worden auto´s op dusdanige wijze geparkeerd dat hulpverlening de straat niet meer in kan. De politie, ambulance en de brandweerwagen moeten ieder woonhuis kunnen bereiken. Fout parkeren kan levensbedreigende situaties veroorzaken. Iedere bestuurder is verantwoordelijk voor zijn medebuurtbewoners.

De politie zal in het algemeen strenger gaan optreden tegen fout parkeren (ook ´s-nachts). De Bomenbuurt, de omgeving Reigerlaan, Doys van der Doesstraat en de Van Rheedesingel krijgen hierbij extra aandacht.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met inspecteur Marianne Niessink of wijkagent Willem Smit van bureau Naaldwijk, tel. 615811.

Gemeentehuis en gemeentewerf gesloten
In verband met een verplichte ADV-dag en de uitgaansdag van het gemeentepersoneel is het gemeentehuis gesloten op vrijdag 25 mei 2001 en vrijdag 1 juni 2001. Ook de avondopenstellingen van het bureau Burgerzaken komen op deze data te vervallen.