Gemeente Leiden

Leiden overhandigt Romeinse bronzen hand aan Rijksmuseum van Oudheden

Op donderdag 17 mei aanstaande om 15.30 uur overhandigt wethouder Alexander Pechtold (Cultuur) de vorig jaar gevonden Romeinse bronzen hand aan de directeur van het Rijksmuseum van Oudheden, mevrouw J. R. Magendans. Deze bijzondere gebeurtenis vindt plaats in het vernieuwde Rijksmuseum van Oudheden.
De gemeente Leiden heeft, gezien het nationale belang van de vondst, besloten om de hand in bruikleen te geven aan het museum. De hand zal daar tezamen met het al eerder in de Room- of Meerburgerpolder gevonden bronzen ruiter-masker (dat 'Gordon' werd genoemd) te zien zijn in de presentatie 'Nederland in de Romeinse tijd', één van de vernieuwde presentaties van het Rijksmuseum van Oudheden, die vanaf 18 mei voor het publiek geopend zijn.

Tijdens opgravingen in augustus 2000 werd een grote bronzen hand met onderarm van ruim 30 cm lang gevonden, daterend uit het midden van de eerste eeuw na Christus. In de afgelopen maanden is de hand schoongemaakt en gerestaureerd door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. De hand is zeer waarschijnlijk afkomstig van een keizerbeeld dat in het Romeinse fort Matilo bij Roomburg gestaan heeft.

Resten van dergelijke beelden zijn erg zeldzaam. Slechts tweemaal eerder werden in Nederland resten van dergelijke bronzen beelden gevonden. Toch waren beelden van keizers niet ongewoon in het Romeinse rijk. Keizerbeelden stonden in het hoofdkwartier van de militaire vestingen langs de grenzen. De gevonden hand is dan ook zeer waarschijnlijk afkomstig van een keizerbeeld dat in het Romeinse fort Matilo bij Roomburg gestaan heeft. Dergelijke beelden zijn bedoeld om te imponeren. De keizer wordt weergegeven als IMPERATOR, d.w.z. als overwinnaar en vredestichter. De reden dat slechts de hand van het beeld is gevonden, is vooral gelegen in het feit dat de meeste bronzen beelden na uiteenvallen van het Romeinse rijk zijn vernietigd. Veelal werden de beelden in de (vroege) Middeleeuwen omgesmolten. De hand uit Roomburg komt uit een Laat-Middeleeuwse kuil, behorende bij het klooster Roomburg. De bronzen hand is met ander afval uit de Romeinse tijd in deze kuil gedeponeerd.