European Commission

IP/01/710

Brussel, 16 mei 2001

De Commissie stelt een krachtige EU-strategie voor duurzame ontwikkeling voor

De Europese Commissie roept de Europese Raad die volgende maand in Gothenburg plaatsvindt, op om dringende actie te ondernemen om de kwaliteit van het bestaan van de huidige en komende generaties te verbeteren. Voorwaarden hiervoor zijn een aanhoudende economische groei die maatschappelijke vooruitgang bevordert en milieuvriendelijk is, een sociaal beleid dat de economische prestaties ondersteunt en een milieubeleid dat kosteneffectief is. De Commissie stelt daarom een Europese strategie voor duurzame ontwikkeling voor die drie onderdelen omvat. In de eerste plaats een verzameling overkoepelende voorstellen om ervoor te zorgen dat de toekomstige beleidsvorming coherenter en kosteneffectiever is en om technologische innovatie en een grotere betrokkenheid van de burgermaatschappij in het bedrijfsleven bij de beleidsvorming te bevorderen. Bij toekomstige herzieningen van gemeenschappelijk beleid, bijvoorbeeld het gemeenschappelijk landbouwbeleid, het gemeenschappelijk visserijbeleid en het gemeenschappelijk vervoersbeleid, dient duurzame ontwikkeling centraal te staan. In de tweede plaats een verzameling hoofddoelstellingen en maatregelen die de gehele EU betreffen om de belangrijkste problemen in verband met duurzame energie die in de strategie van Lissabon niet aan bod zijn gekomen, aan te pakken: klimaatverandering, gevaren voor de volksgezondheid, uitputting van natuurlijke hulpbronnen, congestie van het verkeer en problemen in verband met het bodemgebruik. Tenslotte wordt aangegeven welke stappen na de Top van Gothenburg moeten worden genomen om de strategie uit te voeren en een balans op te maken van de vooruitgang. In de toekomst zal duurzame ontwikkeling op de agenda staan van elke voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad.

Bij de aankondiging van de strategie verklaarde de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi: "Duurzame ontwikkeling is geen optie. Het is een absolute noodzaak. Wij moeten alles in het werk stellen, ook wanneer dit betekent dat wij tijdens de overgangsperiode bepaalde offers moeten brengen. Het gaat erom onze kinderen, kleinkinderen en volgende generaties een wereld na te laten die het waard is om in te leven, met een rechtvaardiger samenleving en een gezond, schoon milieu. Dit is een plicht die wij niet mogen verzaken."

Overkoepelende voorstellen

Veel van de tendensen die een bedreiging vormen voor duurzame ontwikkeling, zijn het gevolg van keuzes in het verleden op het gebied van productietechnologie, bodemgebruik en investeringen in infrastructuur, die zich op korte termijn moeilijk ongedaan laten maken. Hoewel de Unie een grote reeks beleidsmaatregelen heeft getroffen in verband met de economische, milieu- en maatschappelijke aspecten van duurzaamheid, zijn deze beleidsmaatregelen tot stand gekomen zonder voldoende coördinatie. Het komt maar al te vaak voor dat maatregelen om doelstellingen op een bepaald beleidsterrein te bereiken, de vooruitgang op andere beleidsterreinen belemmeren, terwijl oplossingen voor problemen vaak berusten bij beleidsvormers in andere sectoren of op andere niveaus van de overheid.

In het verslag van de Commissie wordt aanbevolen dringend maatregelen te treffen en tot een nieuwe vorm van beleidsontwikkeling te komen om de onderlinge afstemming van het beleid te verbeteren: bij alle beleidsmaatregelen moet duurzame ontwikkeling een centrale doelstelling zijn. Met name moet bij komende herzieningen van gemeenschappelijke beleidstakken van de EU (gemeenschappelijke landbouwbeleid, gemeenschappelijk visserijbeleid, gemeenschappelijk vervoersbeleid, cohesiebeleid) worden onderzocht op welke wijze dit beleid een positievere bijdrage kan leveren tot duurzame ontwikkeling. Door in een vroeger stadium en systematischer een dialoog aan te gaan, met name met vertegenwoordigers van consumenten, waarvan de belangen te vaak worden verwaarloosd, moet de kwaliteit van de regelgeving worden verbeterd en de uitvoering ervan worden versneld. Wetenschap en onderzoek moeten eveneens een belangrijke rol spelen bij de politieke besluitvorming.

Nadruk op hoofdprioriteiten

Duurzame ontwikkeling gaat niet alleen over het milieu. Een effectieve strategie moet duurzame economische, maatschappelijke en milieuontwikkeling integreren. In maart 2001 heeft de Europese Commissie zes belangrijke tendensen gesignaleerd die een bedreiging vormen voor de duurzame ontwikkeling in de EU: klimaatverandering, gevaren voor de volksgezondheid, toenemende druk op sommige vitale natuurlijke hulpbronnen, armoede en maatschappelijke uitsluiting, vergrijzing van de bevolking, congestie en vervuiling. In de Europese Unie worden al een aantal jaren maatregelen getroffen om een meer duurzame ontwikkeling te stimuleren. In het document van vandaag wordt ingegaan op de vier gebieden waarvoor in Lissabon, Nice en Stockholm nog geen doelstellingen en maatregelen waren vastgesteld. Dit zijn: klimaatverandering, gevaren voor de volksgezondheid, verlies van biodiversiteit, en congestie van het vervoer.

1. Beperking van de klimaatverandering en uitbreiding van het gebruik van schone energie

Als eerste stap moet de EU voldoen aan haar verbintenissen van Kyoto. Bovendien moet de EU ernaar streven de emissies van broeikasgassen tot 2020 gemiddeld met 1% per jaar te verminderen ten opzichte van de niveaus van 1990. De Unie zal erop aandringen dat andere belangrijke industrielanden hun doelstellingen van Kyoto naleven. Dit is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat de ruimere internationale inspanningen die nodig zijn om de klimaatverandering te beperken, er komen. De Commissie stelt op dit gebied een aantal maatregelen voor, waaronder:

* afschaffing van subsidies op de productie en het verbruik van fossiele brandstoffen tegen 2010

* een nieuw kader voor energieheffingen

* verhandelbare CO2-vergunningen

* bevordering van alternatieve brandstoffen zoals bio-brandstoffen voor auto's en vrachtwagens

* maatregelen om de energie-efficiëntie te verbeteren.
2. Aanpak van gevaren voor de volksgezondheid
Alle partijen in de voedingsketen moeten streven naar voedselveiligheid en -kwaliteit. De effecten van gevaarlijke chemische stoffen op het milieu en de volksgezondheid moeten zoveel mogelijk worden beperkt. De problemen in verband met epidemieën van infectieziekten en resistentie tegen antibiotica moeten worden aangepakt. Belangrijke maatregelen op dit gebied zijn:
* oprichting van een Europese voedselautoriteit in 2002
* verdere heroriëntering van de steun van het gemeenschappelijk landbouwbeleid naar meer nadruk op kwaliteit van productiemethodes en output in plaats van kwantiteit, met inbegrip van de afschaffing van tabaksubsidies, waarbij maatregelen worden getroffen om alternatieve bronnen van inkomsten en economische activiteiten te ontwikkelen voor werknemers en telers in de tabakssector

* betere voorlichting en bewustmaking van de consument door duidelijke etikettering van levensmiddelen

* een uitgebreide communautaire strategie om gezondheid en veiligheid op de werkplek te bevorderen.

3. Verantwoordelijker beheer van natuurlijke hulpbronnen
Biodiversiteit moet beter worden beschermd en de druk op natuurlijke habitats moet worden verminderd. De relatie tussen economische groei, gebruik van hulpbronnen en productie van afval moet worden opengebroken. Belangrijke voorstellen zijn:

* vaststellen van indicatoren voor biodiversiteit en gebruik van hulpbronnen,

* verkleining van de Europese vissersvloten tot een niveau dat verenigbaar is met mondiale duurzaamheid

* verdere hervorming van het GLB

* een geïntegreerd productbeleid om afval te verminderen
* invoering van EU-wetgeving inzake milieuaansprakelijkheid in 2003.
4. Verbetering van het vervoerssysteem en bodemgebruik
Hier stelt de Commissie voor ervoor te zorgen dat economische groei niet automatisch leidt tot een voortdurende toename van vervuiling door en congestie van het vervoer. Ook moet meer aandacht worden geschonken aan het handhaven van de levensvatbaarheid van plattelandsgemeenschappen en de aanpak van stedelijke problemen. Belangrijke maatregelen op EU-niveau zijn:

* een kader voor vervoersheffingen om voor verschillende takken van vervoer de juiste prijzen te bereiken

* prioriteit voor investeringen in openbaar vervoer en spoorwegen
* binnenvaart en korte vaart

* ontwikkeling van open markten op EU-niveau voor spoorwegen en luchtverkeer.

Europa moet het voorbeeld geven

Duurzame ontwikkeling heeft belangrijke mondiale aspecten. Veel van de problemen in verband met duurzaamheid vragen om wereldwijde maatregelen. Bekende voorbeelden zijn klimaatverandering en biodiversiteit. De Commissie is van mening dat de ontwikkelde landen het voortouw moeten nemen in verband met duurzame ontwikkeling. Zij dringt er bij de andere ontwikkelde landen op aan eveneens hun verantwoordelijkheden te nemen. De Commissie is van mening dat de EU om internationaal leiderschap te tonen als eerste stap in de richting van mondiale duurzaamheid moet beginnen met in eigen huis orde op zaken te stellen.

Follow-up - stappen na Gothenburg

De Commissie zal aan elke voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad verslag uitbrengen over de vooruitgang met de tenuitvoerlegging van de strategie voor duurzame ontwikkeling. Daartoe zal de Commissie de Europese Raad van Barcelona in het voorjaar van 2002 een klein aantal belangrijke indicatoren voor de resultaten voorstellen.

Het proces van integratie van milieuaspecten in sectorieel beleid, waartoe de Europese Raad in Cardiff de aanzet heeft gegeven, moet worden voortgezet en de strategie voor duurzame ontwikkeling van de EU een milieu-input verschaffen vergelijkbaar met de input die de globale richtsnoeren voor het economisch beleid en die voor de werkgelegenheid verschaffen voor economische en sociale aspecten. De strategieën om het milieu in de verschillende sectoren te integreren moeten in overeenstemming zijn met de specifieke doelstellingen van de EU-strategie voor duurzame ontwikkeling.

De Commissie zal een "ronde tafel" voor duurzame ontwikkeling opzetten met ongeveer tien onafhankelijke deskundigen die uiteenlopende standpunten naar voren brengen. Deze zal rechtstreeks verslag uitbrengen aan de voorzitter van de Commissie.

De EU-strategie voor duurzame ontwikkeling zal aan het begin van elke ambtstermijn van de Commissie uitgebreid worden herzien. Vanaf 2002 zal de Commissie een tweejaarlijks forum van betrokkenen organiseren om de strategie van de EU te evalueren.

ACHTERGROND

Het Verdrag van Amsterdam heeft duurzame ontwikkeling tot een van de kerntaken van de EU gemaakt. De Europese Raad van Helsinki in december 1999 heeft de Europese Commissie vervolgens verzocht een "voorstel op te stellen voor een langetermijnstrategie waarin de beleidslijnen voor duurzame economische, maatschappelijke en milieuontwikkeling geïntegreerd worden" voor de Europese Raad van Gothenburg in juni 2001. Naar aanleiding van dat verzoek is dit document opgesteld. Het is gebaseerd op de in maart verschenen discussienota van de diensten van de Commissie en de vele antwoorden die naar aanleiding daarvan binnen zijn gekomen (zie IP/01/479).

Dit document is onderdeel van de bijdrage van de EU aan de wereldtop over duurzame ontwikkeling die volgend jaar in Johannesburg plaatsvindt. Deze top is een vervolg op de milieuconferentie van Rio in 1992. Op de 19de buitengewone vergadering van de algemene vergadering van de VN in 1997 hebben de EU en andere ondertekenaars van de verklaring van Rio zich ertoe verbonden om voor de Top van Johannesburg strategieën voor duurzame ontwikkeling uit te werken.

Op de recente Europese Raden in Lissabon, Nice en Stockholm is al overeenstemming bereikt over doelstellingen en maatregelen om twee van de zes belangrijkste problemen in verband met duurzame ontwikkeling in Europa aan te pakken: bestrijding van armoede en maatschappelijke uitsluiting en de aanpak van de economische en sociale gevolgen van een vergrijzende samenleving. In deze strategie worden geen nieuwe maatregelen op deze gebieden voorgesteld. Deze doelstellingen maken deel uit van de strategie van de EU voor duurzame ontwikkeling.

Meer informatie over duurzame ontwikkeling is te vinden op:

http://www.europa.eu.int/comm/secretariat_general/index_en.htm