Buitenlandminister Michel hanteert dubbele standaard Regeringsdeelname extreem-rechts in Italië
baart europarlementsleden Maes en Staes zorgen
STRAATSBURG. (15/05) - De VU&ID-europarlementsleden maken zich zorgen over de deelname van Alleanza Nazionale, Lega Nord en de Movimento sociale italiano-Fiamma tricolore aan de regering-Berlusconi. Ze vragen een nauwgezet toezicht op het beleid van de nieuwe Italiaanse regering. Artikel 7 van het verdrag geeft de Europese Unie de mogelijkheid om in te grijpen wanneer Berlusconi en z'n coalitiepartners de fundamentele principes inzake mensenrechten en democratie met voeten treden.
In antwoord op een vraag van Bart Staes deelt minister Louis Michel van Buitenlandse Zaken vandaag mee dat het hem "in deze omstandigheden niet raadzaam lijkt voor België om een initiatief te nemen dat de toekomstige situatie voorbarig zou beoordelen" (zie bijlage). Hij vindt de verklaringen van Lega Nord-voorzitter Umberto Bossi "inderdaad zorgwekkend", maar maakt zich geen zorgen over de neo-fascistische Alleanza Nazionale "die in haar statuten elke vorm van racisme afgezworen heeft". Volgens Staes maakt Michel het zich wel erg makkelijk met deze formalistische verwijzing naar de statuten van de Alleanza Nazionale. "Welke partij schrijft nu in haar programma dat ze racistisch is?"
Het VU&ID-europarlementslid wijst op de tegenstelling tussen Michels antwoord en z'n uitspraken in De Standaard van maandag 26 februari en in de marge van de NAVO-top van woensdag 28 februari. Toen verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken "een scenario op zijn Oostenrijks te overwegen" bij deelname van extreem-rechtse partijen aan een Italiaanse regering. Met z'n nieuw standpunt bevestigt Michel dat de Europese Unie niet bereid is dezelfde maatstaven te hanteren voor middelgrote (in casu Oostenrijk) en grote EU-lidstaten (in casu Italië).
De geloofwaardigheid van Europa heeft volgens Maes en Staes een flinke deuk gekregen door deze dubbele standaard. Zij beklemtonen nog dat Berlusconi's verkiezingsoverwinning hem geenzins boven elke verdenking plaats voor de aantijgingen inzake corruptie en machtsmisbruik. Over de herkomst van z'n enorme fortuin bestaat immers de grootste onduidelijkheid. "Bovendien vormt z'n monopolistische greep op de media een gevaar voor de Italiaanse democratie. Naast de controle over de privézenders krijgt Berlusconi nu ook de controle over de officiële staatszenders. De Commissie moet zo snel mogelijk een onderzoek gelasten naar deze inbreuk op het Europese mededingingsrecht," aldus Maes.
Meer info:
Bart Staes 0475/37.27.57.
Filip Vandenbroeke 02/284.7.642. - 0478/50.88.61.