ORIENT PLAZA
Oriënt Plaza, Oriëntaalse kookkunst op hoog niveau.
Oriënt Plaza in Nijmegen is in de laatste jaren uitgegroeid tot het grootste Oosterse restaurant van Europa. Niet door het serveren van massamaaltijden, maar door de combinatie van een correcte receptuur en eerlijke ingrediënten. Dit natuurlijk met respect voor de culinaire tradities van de Chinese, Japanse, Indonesische en Thaise keuken.
In onderstaande artikelen, die u rechtenvrij kunt overnemen, zijn de
achtergronden van Oriënt Plaza te lezen.
Op verzoek kunnen wij u ook een uitnodiging toesturen voor de
'Vegetarian Tour of Asia', een perslunch die 1 mei a.s. om 12.00 uur
georganiseerd wordt in samenwerking met de TV-kok Lonny Gerungan. Voor
een uitnodiging belt u Nijhof & van Iersel 024-3602454, Pauline.
Voor meer info over Oriënt Plaza in het algemeen kunt u contact
opnemen met de heer Yong Li Chang, 024-3771066 of email
yongli@orientplaza.com
Oriënt Plaza, Oriëntaalse kookkunst op hoog niveau
Vier Oosterse cuisines onder één dak
Chinese week
Van dinsdag 15 tot en met zondag 20 mei wordt in Oriënt Plaza een
culturele en culinaire Chinese week gehouden. Drie chef-koks komen
over uit China om iedere dag samen met de koks van Oriënt Plaza een
uitgebreid diner klaar te maken.
Deze koks vertegenwoordigen de absolute top van de Chinese kookkunst.
Eén van hen kookt voor de volksvertegenwoordigers van China. In
Nederland eet Wim Kok tussen de middag misschien een broodje kaas,
maar in China is dat net even anders. De Chinezen zijn trots op hun
keuken en die maakt een belangrijk deel van hun cultuur uit.
Vier danseressen, die speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland
komen, treden iedere avond op tijdens de Chinese week. Ze voeren
volksdansen op, gekleed in prachtige kledij. Tussen de verschillende
gangen door treden zij op. Om iets terug te doen aan de Nijmeegse
gemeenschap nodigt de directie van Oriënt Plaza 300
eindexamenkandidaten van de middelbare scholen uit om een avond te
komen eten.
Lucky Drive voor smakelijke afhaalmaaltijden
Als je weinig tijd hebt, én lekkere honger, dan ga je naar de Lucky
Drive. Lucky Drive is een drive-in restaurant waar je Oriëntaals eten
kunt afhalen dat zo speciaal is verpakt, dat het lang warm blijft.
Mocht het toch koud zijn geworden, omdat je wel erg lang onderweg bent
geweest, dan kun je het geheel zo in je magnetron stoppen. De
verpakking kan er goed tegen en het eten krijg je zo snel weer op
temperatuur.
Maak kennis met de Japanse kookkunst in restaurant Kyoto
Dit moet je gewoon eens meegemaakt hebben, al is het maar een keer in je leven. De smaak van Japans eten is zo puur en zo geraffineerd, dat moet je gewoon zelf beleven. Kyoto is de naam van het Japanse restaurant in Oriënt Plaza. Het restaurant is echt Japans ingericht, eenvoudig en smaakvol in de kleuren bamboebeige en zwart. De Japanse keuken is gebaseerd op vis en schaal- en schelpdieren. De Teppanyaki keuken kun je zien als de concessie aan de westerse gast die graag vlees eet. De Japanse keuken is enigszins te vergelijken met de Franse keuken: zij is gericht op de gast die verfijnd wil eten. Ook een stukje amusement hoort erbij: de koks maken het eten voor jou aan tafel klaar. En maken hiervan een echte kookshow.
Thais eten, op avontuur in het Wang Thai restaurant
De Thaise keuken in het Wang Thai restaurant richt zich op de gast die
op zoek is naar het onverwachte, het avontuur. Pittige gerechten,
bereid met verse kruiden en een exclusieve presentatie, dat is het
eigene van de Thaise keuken. Uiteraard is ook dit restaurant gezellig
ingericht in een intieme Thaise sfeer. De Thaise keuken is erg in de
mode.
Echt Chinees eten in Honyun
Als je Chinees komt eten in het Honyun restaurant, zie je op de
uitgebreide kaart gerechten uit de keukens van Kanton, Peking,
Szechuan en Sjanghai. De Peking eend is wel erg bekend, maar de
lekkere visgerechten van Sjanghai, de zwaluwnestjes van Kanton en de
paddestoelengerechten van Szechuan zijn ook heel erg lekker en
verrassend. En natuurlijk is er ook gewoon babi pangang te vinden op
de kaart. De directie van Oriënt Plaza, de gebroeders Chang, vindt dat
iedereen iets van zijn gading moet kunnen vinden op de kaart. Oriënt
Plaza is er voor iedereen, of je nu meer culinair ingesteld bent of
dat je met je familie of je vrienden gezellig een avondje wilt komt
Chinezen. En daar zijn de prijzen ook naar.
Dim Sum is de naam voor de zakenlunch uit de Chinese keuken. Voor f
25,00 tot f 30,00 per persoon kun je tussen de middag met je
zakenrelaties een lichte maaltijd gebruiken. Het is weer eens wat
anders. Genieten van verfijnde gerechten en ondertussen ontspannen
praten met je zakenpartners.
Voor lekker Indonesisch eten ga je naar Nonya
Nonya is de naam van het Indonesische restaurant. De Nonya keuken is
een keuken die beïnvloed is door Maleisische, Chinese en Japanse
invloeden. Het is een veelzijdige, geraffineerde en feestelijke
keuken. In dit restaurant wordt veel gewerkt met buffetten. Een buffet
in Oriënt Plaza betekent feest. Er is levende muziek en lekker eten.
De gasten kunnen genieten en feesten.
Oriënt Plaza, 12½ jaar bij de tijd
Bij Oriënt Plaza kun je ook heel goed vegetarisch eten. Op de kaart
staan recepten met vleesvervangende producten, zoals Quorn. Je kunt in
Oriënt Plaza ervaren dat vegetarisch eten gezond en lekker kan zijn.
Bovendien ben je dan erg bij de tijd en bewijs je de dieren een
dienst. Zeg nu niet meteen dat dit niets voor je is, maar gun jezelf
de ervaring. Je zult zien dat je verkocht bent. Gelukkig zijn de
vleesvervangende producten ook gewoon in de supermarkt te koop, dus je
kunt het thuis ook eens uitproberen. Trouwens, wie ook thuis graag
oosters kookt, moet Oriënt Plaza goed in de gaten houden.
Van tijd tot tijd komt TV-kok Lonny Gerungan namelijk koken in Oriënt
Plaza. Lonny is bekend van het RTL-programma 'De reistafel', waarin
hij op locatie in Indonesië of Thailand gerechten van het land kookt.
Daarbij vertelt hij over de cultuur van het land en de rijke natuur,
aan de hand van de vruchten en groenten die er groeien. Hij kan
boeiend vertellen en heerlijk koken.
Oriënt Plaza, Oosters culinair trefpunt in Nijmegen
In 1988 verhuizen de broers Chang vanuit het dorpje Bemmel naar de
zuidelijke invalsweg naar Nijmegen om hun intrek te nemen in de
nieuwbouw van Oriënt Plaza. Het grootste Oosterse restaurant van
Europa is een feit. De broers Yong Li en Yong Lai, oorspronkelijk
afkomstig uit de wereldstad Singapore, zijn vastbesloten om de
Nijmegenaren en de rest van Nederland te verleiden tot de Oosterse
keuken.
De broers vieren dit jaar een feestje, want hun bedrijf bestaat 12½
jaar.
Van dinsdag 15 tot en met zondag 20 mei houden zij een culturele en
culinaire Chinese week.
n deze week komen drie chef-koks uit China over om iedere dag samen
met de koks van Oriënt Plaza een uitgebreid diner te koken. Deze koks
vertegenwoordigen de absolute top van de Chinese kookkunst. Eén van
hen kookt voor de volksvertegenwoordigers van China. In Nederland eet
Wim Kok tussen de middag misschien een broodje kaas, maar in China is
dat net even anders. De Chinezen zijn trots op hun keuken en die maakt
een belangrijk deel van hun cultuur uit.
Vier danseressen, die speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland
komen, treden iedere avond op tijdens de Chinese week. Ze voeren
volksdansen op, gekleed in prachtige kledij. Tussen de verschillende
gangen door treden zij op.
De ambassadeurs van Singapore en Thailand zullen deze week in Oriënt
Plaza te gast zijn, en ook de Commissaris van de Koningin Kamminga en
burgemeester ter Horst. Verder zijn tal van prominente Nijmegenaren
uitgenodigd.
Om iets terug te doen aan de Nijmeegse gemeenschap nodigt de directie
van Oriënt Plaza 300 eindexamenkandidaten van de middelbare scholen
uit om een avond te komen eten.
Filosofie Oriënt Plaza
Yong Li en Yong Lai Chang merkten een aantal jaren geleden dat de
belangstelling voor Chinees eten in Nederland aan het teruglopen was.
Het werd steeds gewoner om Chinees te eten of af te halen en het eten
werd ook meer en meer aangepast aan de smaak van de Nederlander.
Chinees eten werd net zo gewoon als de Hollandse pot en had niet veel
meer met China te maken. Dit was voor de Chinese restaurants
natuurlijk geen goede ontwikkeling.
De broers Chang gingen de uitdaging aan om de Nederlander langzaam
maar zeker rijp te maken voor de echte Oosterse keuken. Nadat zij een
prachtige locatie aan de Kerkenbos in Nijmegen hadden aangekocht ging
het snel. Hun grote restaurant Oriënt Plaza werd gebouwd en bood
onderdak aan vier keukens, de Chinese, de Japanse, de Indonesische en
de Thaise. De naam Oriënt Plaza werd bewust gekozen. Oriënt Plaza wil
een podium zijn, een meetingpoint waar je kunt komen eten. Je komt
binnen en maakt je keus. Oriënt Plaza als een marktplein. Je snuffelt
wat rond en maakt dan je keus.
64)'Het is gemakkelijker om 100 gasten voor de Chinese én Japanse én
Thaise én Indonesische keuken binnen te halen dan om avond aan avond
400 gasten voor Chinees eten binnen te halen', aldus Yong Li.
Door vier verschillende eetculturen aan te bieden is het gemakkelijker
om in te spelen op de veranderende wensen van de consument. Met dit
concept wil Oriënt Plaza niet alleen de klanten die komen voor een
afhaalmaaltijd aan zich binden, maar ook de culinaire verwende klanten
die een avond uit gaan. Ook de zakenmensen die komen lunchen weten
inmiddels de weg naar Oriënt Plaza te vinden. Zo bereikt Oriënt Plaza
meerdere doelgroepen op meerdere momenten.
Japans, Thais, Indonesisch en Chinees onder een dak
Wil je snel eten bij Oriënt Plaza, dan ga je naar de Lucky Drive.
Lucky Drive is een drive-in restaurant waar je eten kunt afhalen dat
zodanig speciaal is verpakt, dat het lang warm blijft. Mocht het toch
koud zijn geworden, omdat je wel erg lang onderweg was, dat kun je het
geheel zo in je magnetron stoppen. De verpakking kan het hebben en het
eten ook. Wie meer voelt voor een avondje uit gaat natuurlijk naar
binnen en laat zich verrassen
Kyoto is de naam van het Japanse restaurant in Oriënt Plaza. Het
restaurant is mooi Japans ingericht, eenvoudig en smaakvol in de
kleuren bamboebeige en zwart. De Japanse keuken is gebaseerd op vis en
schaal-, en schelpdieren. De Teppanyaki keuken kun je zien als de
concessie aan de westerse gast, die graag vlees eet. De Japanse keuken
is enigszins te vergelijken met de Franse keuken: zij is gericht op
de klant die verfijnd wil eten. Ook een stukje amusement hoort erbij:
de koks maken het eten voor u aan tafel klaar. Zij maken hiervan een
echte kookshow. Prijstechnisch zit deze keuken in het hogere
marktsegment.
De Thaise keuken, in het Wang Thai restaurant, richt zich op de klant
die op zoek is naar het onverwachte, het avontuur. Pittige gerechten,
bereid met verse kruiden en een exclusieve presentatie, dat is het
eigene van de Thaise keuken. Uiteraard is ook dit restaurant gezellig
ingericht in een intieme Thaise sfeer. De Thaise keuken is in de mode
op het moment.
Uiteraard hebben alle vier de restaurants hun eigen koks. Zo kan men
de eigenheid van iedere keuken bewaren.
De klant die Chinees komt eten in het Honyun restaurant, vindt op de
uitgebreide kaart gerechten uit de keukens van Kanton, Peking,
Szechuan en Shanghai. De Peking eend is erg bekend, maar het zeebanket
van Shanghai, de zwaluwnestjes van Kanton en de paddestoelengerechten
van Szechuan zijn ook erg lekker. En er is ook gewoon babi pangang te
vinden op de kaart. De broers Chang vinden het belangrijk dat iedereen
wat van zijn gading vindt, van de culinair ingestelde klant tot de
familie die gezellig een avondje komt Chinezen.
Met de Dim Sum lunch uit de Chinese keuken biedt Oriënt Plaza de
zakelijke klant een lichte lunch voor de schappelijke prijs van fl.
25,00 tot fl. 30,00.
Nonya is de naam van het Indonesische restaurant. De Nonya keuken is
een keuken die beïnvloed is door Maleisische, Chinese en Japanse
invloeden. Het is een veelzijdige, geraffineerde en feestelijke
keuken. In dit restaurant wordt veel gewerkt met buffetten. Een buffet
in Oriënt Plaza betekent feest. Er is levende muziek en lekker eten en
de mensen genieten en feesten.
Productontwikkeling
De kracht van Oriënt Plaza is zit hem vooral in productontwikkeling.
De broers Chang werken intensief samen met TV-kok Lonny Gerungan die
een eigen kookprogramma heeft bij RTL5 onder de titel 'De reistafel'.
De Balinees Lonny zorgt voor herkenbaarheid en weet mensen te boeien
en aan zich te binden. Hij verkoopt zijn eigen kant-en-klaar
maaltijden in de supermarkt, maar liefst 25000 per week.
De familie Chang heeft samen met het bedrijf Food of Britain smaken
voor het kunstvlees Quorn ontwikkeld. Quorn is een plantaardig,
eiwitrijk, vetarm, en caloriearm product, dat geen cholesterol bevat.
Het is gemaakt van een paddestoel, de Fusarium Graminaerum. Het heeft
van zichzelf een neutrale smaak en heeft de eigenschap de smaak van de
ingrediënten waarmee het samen wordt bereid over te nemen. Quorn is
momenteel de populairste vleesvervanger in Nederland en is te koop in
de smaken kip, rund, varken en vis. Het product staat ook op de kaart
in Oriënt Plaza. Voor de toekomst wordt veel verwacht van Quorn, zeker
nu er zoveel onduidelijkheid bestaat over de kwaliteit van ons
vlees.
De broers Chang hebben ook regelmatig contact met koks in Thailand en
Peking, om voeling te houden met de ontwikkelingen in de keuken daar
en deze in te passen in de Europese trends.
Ambitie
De broers Chang willen de Nederlanders opvoeden tot liefhebbers van de
Oosterse keuken. En hiervoor zien zij nu reële mogelijkheden. Moesten
zij een aantal jaren geleden nog concessies doen en als het ware even
terugschakelen, nu zien ze weer meer mogelijkheden voor een
Oriëntaalse keuken met eerlijke gerechten en een correcte receptuur.
De Nederlander is er aan toe om nieuwe smaken te ervaren. In
samenwerking met de voedingsindustrie en de media wordt de consument
vertrouwd gemaakt met nieuwe smaken en gewoontes.
'Wij willen van een 30% eerlijk Oriëntaalse keuken naar een 100%
eerlijk Oriëntaalse keuken en wij hebben er het volste vertrouwen in
dat, dat lukt', aldus Yong Li Chang.
Wij genieten intussen van de overheerlijke Dim Sum die we
voorgeschoteld krijgen. Buiten sneeuwt het. Maart in Nijmegen. De
lente lijkt ver weg. Binnen laten wij ons de Peking eend goed smaken.
En ach, misschien sneeuwt het in China ook wel. De wereld lijkt
behaaglijk klein en wij voelen ons uit en toch thuis.
Dim Sum: de Chinese zakenlunch van de toekomst
Dim Sum betekent letterlijk 'raakt zachtjes je hart aan'
Het bestaat uit allerlei kleine hapjes vis, vlees, groente, gevogelte,
soja, noem maar op. Dim Sum lijkt wel wat op de amuse gueule van de
franse keuken, maar de porties zijn groter. Belangrijk is dat het
gerechtje knapperig is. De juiste 'bite' dus. De Chinezen drinken bij
de Dim Sum geen alcohol, maar een kopje jasmijnthee. Eigen aan Dim Sum
is dat je zo lang en zo veel eet als je zin hebt, dat is niet van
tevoren
geregeld.
Heb je genoeg, dan ben je klaar. In China hebben ze in de restaurants
speciale Dim Sum karretjes en daar liggen de lekkernijen op. Terwijl
de Chinezen genieten van de Dim Sum, voeren ze hun zakelijke
besprekingen. Tijd besparend dus! En lekker dat het is! Twee
belangrijke argumenten om het eens te proberen. Voor de prijs hoeft u
het niet te laten, voor fl. 25,00 tot fl. 30,00 hebt u al een
heerlijke Dim Sum.
Quorn: een van Nederlands meest gebruikte vleesvervangers
De mond- en klauwzeercrisis, de gekke koeienziekte en alle beelden op
de TV van dierenellende hebben veel mensen aan het denken gezet. Als
gevolg daarvan stijgt de vraag naar vegetarische producten enorm. De
producent van Quorn zag in één week zijn omzet met zestig procent
stijgen. Het product, dat gefabriceerd wordt in Groot-Brittannië door
Marlow Foods, wordt in Nederland verkocht in de supermarkten. Het
heeft qua uiterlijk veel weg van vlees. En daarom ligt het ook in het
vleesschap in de winkels. De vleesvervanger wordt ook geleverd aan
restaurants en ziekenhuizen.
Wat is Quorn?
Quorn is een plantaardig eiwitrijk product. Het is gemaakt van een in
de natuur voorkomende plant Fusarium Graminearum, die behoort tot de
familie van de paddestoelen. De plant ondergaat een gistingsproces dat
vergelijkbaar is met het proces dat wordt toegepast om bijvoorbeeld
bier of yoghurt te maken. Quorn is rijk aan eiwitten en
voedingsvezels, bevat geen cholesterol en is zowel vet-, als
caloriearm. Het bevat kleine hoeveelheden vitaminen en mineralen. Het
heeft een neutrale smaak en heeft de eigenschap de smaak van de
ingrediënten waarmee het samen wordt bereid over te nemen.
25 apr 01 16:02