Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Herindelingsontwerp regio Eindhoven-Helmond gepresenteerd
Een persbericht bij het onderwerp Gemeentelijke herindeling 14 mei 2001
De gemeenten Son en Breugel, Nuenen c.a. en Waalre worden samengevoegd met Eindhoven. Ook gaan delen van het grondgebied van Eersel, Oirschot, Best, Geldrop en Mierlo over naar Eindhoven. Helmond krijgt door grenscorrecties delen van Someren, Asten en Mierlo. De gemeenten Geldrop en Mierlo worden samengevoegd. Deze voorstellen van minister De Vries van BZK vormen de kern van het ontwerp van een wet tot gemeentelijke herindeling van de regio Eindhoven-Helmond.
Door dit voorstel krijgen de gemeenten Eindhoven en Helmond meer keuzevrijheid in de afwegingen tussen concurrerende functies als woningbouw, bedrijvigheid en behoud en versterking van groenfuncties. Eindhoven komt tot 2025 ruimte tekort voor de bouw van ongeveer 9000 tot 10000 woningen en ongeveer 500 hectare aan bedrijventerreinen. Ook de gemeente Helmond verwacht binnen afzienbare tijd tegen haar grenzen aan te lopen. Son en Breugel
De samenvoeging van Eindhoven met Son en Breugel is gewenst vanwege de geringe schaal van de gemeente Son en Breugel, liggend in de zone van de grootste dynamiek van groei van Eindhoven qua bedrijvigheid en infrastructurele voorzieningen. In een regio met een dergelijke vitaliteit en veelheid van ontwikkelingen zijn gemeenten nodig met een flinke omvang.
Het industrieterrein Ekkersrijt, gesitueerd binnen het centraal stedelijk gebied, gaat hierdoor ook over naar de gemeente Eindhoven.
Nuenen c.a. en Mierlo
Nuenen ligt binnen het centraal stedelijk gebied, waar de meeste stedelijke ontwikkelingen op de kortere of langere termijn plaatsvinden.
Een samenvoeging met de gemeente Nuenen is voor Eindhoven van belang vanwege de mogelijkheden die deze gemeente op termijn biedt op het terrein van de woningbouw. Ook voor deze gemeente geldt dat er naar verwachting na 2005 ruimte voor een zekere ontwikkeling voor woonlocaties zal zijn.
Daarnaast wordt een grenscorrectie voorgesteld ten zuidoosten van de kern Vaarle waardoor het gehele gebied van de gemeente Mierlo ten noorden van het Eindhovens kanaal eveneens aan de nieuw te vormen gemeente Eindhoven wordt toegevoegd.
Geldrop
Het gebied van de DAF-fabrieken en het gebied tot het Eindhovens kanaal gaat over van Geldrop naar Eindhoven. Hoewel er onmiskenbaar een duidelijke oriëntatie van Geldrop op Eindhoven is, ligt een samenvoeging ter bestrijding van de ruimtelijke problematiek van Eindhoven, gelet op de momenteel vrij beschikbare ruimte in Geldrop niet in de rede.
Waalre en Valkenswaard
Waalre heeft een grote verwevenheid met en gerichtheid op Eindhoven. Dit neemt naar verwachting alleen maar toe door de ontwikkeling van de Techno Campus aan de zuidkant van Eindhoven. Naast de verwevenheid van Waalre met Eindhoven is de schaal van Waalre, zeker gelet op de positie van Waalre in deze dynamische regio aan de beperkte kant.
Voorzover er in Waalre nog mogelijkheden zijn voor woningbouw en ontwikkeling van bedrijvigheid is het wenselijk die voor de grootstedelijke ontwikkeling te benutten, dit in relatie tot het gemeenschappelijk beheer van de groene gebieden. Eerder is door het provinciebestuur een samengaan van Waalre met Valkenswaard voorgesteld, maar de oriëntatie op Eindhoven is beduidend groter dan die op Valkenswaard.
Deze overwegingen leiden ertoe om een fusie van Waalre en Eindhoven voor te stellen.
Voor Valkenswaard wordt geen voorstel gedaan.
Veldhoven
In het voorstel van minister De Vries blijft Veldhoven zelfstandig. Eindhoven en Veldhoven moeten als partners de gemeenschappelijke problematiek aanpakken zonder daarbij een concurrerende rol te spelen. Met name de herstructurering van de A2 en de ontwikkeling van oplossingen voor de infrastructurele problematiek voor de gehele regio zijn urgent.
De ontwikkeling van de locaties voor woningbouw en bedrijvigheid Habrakerveld in Noord-Veldhoven, naast de Vinex-locatie Noordrand blijft door Veldhoven plaatsvinden.
Best, Oirschot en Eersel
Een lastige afweging is gemaakt voor de gemeente Best. Uiteindelijk is besloten de gemeente Best met uitzondering van een aantal grenscorrecties buiten het ontwerp te houden. De huidige Vinex-locaties in Best-West naderen hun voltooiing en over de toekomstige ontwikkelingen na 2005 moet nog besluitvorming plaatsvinden. Met de uitbreiding in de richting van Oirschot komt juist de fysieke relatie tussen beide gemeenten weer wat duidelijker in beeld.
Wel stelt de minister een aantal grenscorrecties voor tussen Oirschot en Eindhoven, tussen Best en Eindhoven, tussen Eersel en Eindhoven en tussen Best en Son en Breugel. Door deze grenscorrecties komt ontwikkelingsruimte voor bedrijvigheid voor Eindhoven beschikbaar, die loopt van De Hut, via de Strijpse Kampen-Noord, de BEA 2 zone, via het Goederen Distributie Centrum- Acht en Esp naar Ekkersrijt.
Helmond
In dit voorstel is gekozen voor grenscorrecties met Mierlo, Someren en Asten. Met deze grenscorrecties wordt de ruimteproblematiek van Helmond op een adequate wijze van een bestuurlijk antwoord voorzien.
In het verleden is regelmatig een fusie van Helmond met Mierlo aan de orde gesteld. Hoewel deze variant is overwogen is de uiteindelijke conclusie, gelet op het feit dat Mierlo niet substantieel meer kan bijdragen aan de ruimtelijke problematiek van Helmond, de andere kant op gevallen.
Met de voorgestelde grenscorrectie tussen Helmond en Mierlo krijgen eerdere grenscorrecties - uit 1968 en 1995 - een logisch vervolg. Een grenscorrectie in de richting van de huidige gemeente Mierlo biedt de mogelijkheid om in de toekomst de wijk Brandevoort en daarmee Helmond door een zuidelijke ontsluitingsweg een goede ontsluiting te geven.
Someren (Lungendonk)
Voor de mogelijke woningbouwlocaties in de toekomst heeft het gebied Lungendonk, in de gemeente Someren, de kwalitatieve keuzeruimte die van belang is voor de gemeente Helmond. Ook in eerdere voorstellen van de provincie Noord-Brabant is de overgang van (een deel van) dit gebied naar Helmond opgenomen. Asten (Diesdonk)
Ten zuiden van het Bedrijventerrein Zuid-Oost Brabant (BZOB) wordt een grenscorrectie met de gemeente Asten voorgesteld om een mogelijk toekomstige uitbreiding van het huidige bedrijventerrein binnen de grenzen van Helmond mogelijk te maken. Het is gewenst dat deze uitbreiding van het BZOB onder verantwoordelijkheid van de gemeente Helmond plaatsvindt. Het deel van Diesdonk van de gemeente Asten gaat in het voorstel over naar Helmond, zoals dat ook in de (concept) ontwerpregeling van gedeputeerde staten van Noord-Brabant uit 2000 was opgenomen. Geldrop en Mierlo
De huidige omvang van de gemeente Mierlo dwingt tot een discussie over het gewenste schaalniveau. In de context van grootstedelijke ontwikkelingen is de huidige schaal van de gemeente te klein geworden. Dat wil niet zeggen dat Mierlo haar huidige taken niet goed zou vervullen. Eerder is het zo dat in een tijd van vele en ingrijpende veranderingen, bijvoorbeeld op het terrein van de informatietechnologie en een voortgaande decentralisatie van taken naar het lokale niveau, het lokaal bestuur hierop goed toegerust moet zijn. Tegen die achtergrond is het gewenst dat Mierlo zijn toekomst zal vinden in een breder bestuurlijk verband. Door de ligging van Geldrop in het interstedelijk groengebied en de oriëntatie van Mierlo op Geldrop is de samenvoeging van Geldrop met Mierlo een logische en aantrekkelijke optie. Geldrop heeft geen tot weinig uitbreidingsmogelijkheden, maar staat voor een omvangrijke herstructurering van het verouderde woningbestand. Een samenvoeging van beide gemeenten kan een bijdrage leveren aan het verminderen van de scherpte van de meer grootstedelijke problematiek, waar het deze woningvoorraad van Geldrop betreft. Met deze voorstellen wordt de gemeentelijke herindeling in Noord-Brabant afgerond.
De tien gemeenten in de stadsregio Eindhoven-Helmond zijn de laatste waar nog niet is heringedeeld. De discussie over bestuurlijke oplossingen voor de grootstedelijke problematiek speelt al sinds de jaren zestig. Tot een voor de regio noodzakelijke bestuurlijke oplossing voor een langere periode is het echter nooit gekomen. Toen ook het laatste
herindelingsvoorstel van gedeputeerde staten op 26 juni 2000 door provinciale staten is verworpen, heeft de minister van BZK besloten om zelf met voorstellen te komen, zodat besluiten kunnen worden genomen.
Begin van dit jaar heeft de minister met alle betrokken gemeentebesturen en gedeputeerde staten van Noord-Brabant gesproken. Vervolgens is het vandaag verschenen
herindelingsontwerp opgesteld. Dit ontwerp wordt nu in alle in het ontwerp genoemde gemeenten ter inzage gelegd. Tot 1 september bestaat de mogelijkheid om op het ontwerp te reageren. De gemeenteraden moeten uiterlijk 15 september hun oordeel kenbaar maken. Vervolgens wordt door de minister van BZK een wetsvoorstel opgesteld.
Over de herindeling van de regio is een speciale krant gemaakt met een oplage van 215.000 exemplaren. De krant wordt in de 12 betrokken gemeenten huis-aan-huis bezorgd. Ook is er vanaf vandaag een website in de lucht (www.herindeling-eindhoven-helmond.nl) waarop veel informatie over het herindelingsontwerp voor de Regio Eindhoven-Helmond is te vinden.
Het is ook mogelijk digitaal te discussiëren en te reageren.

Relevante links:
Site over de gemeentelijke herindeling Eindhoven-Helmond