Onderwerp :Wijkgericht werken
De inwoners van Zwolle Zuid krijgen het de komende tijd druk. De gemeente Zwolle gaat hen op tal van manieren bevragen over hun kijk op de wijk Zwolle Zuid. Dit gebeurt in het kader van het wijkontwikkelingsplan Zwolle Zuid.

Het wijkontwikkelingsplan beschrijft hoe de wijk Zwolle Zuid er over pakweg 10 jaar uit zal zien. Allerlei instellingen die in Zwolle Zuid werken, zoals de politie, Stad & Welzijn, de woningcorporaties e.d. werken mee aan de totstandkoming van het wijkontwikkelingsplan. En ook voor de wijkbewoners zelf is een grote rol weggelegd.

In Zwolle Zuid wonen meer dan 30.000 mensen. Het is moeilijk om hen allemaal persoonlijk te vragen welke wensen of ideeën zij ten aanzien van hun woonwijk hebben. Bovendien zijn niet alle bewoners hetzelfde. Ze verschillen bijvoorbeeld heel erg qua leeftijd. En dat is van grote invloed op hoe je tegen bepaalde zaken aankijkt en of je over bepaalde zaken wel of geen mening hebt. Voor een kind van 7 is de vraag of er ergens een schommel of een glijbaan komt van wezenlijk belang, terwijl een 85-jarige er vermoedelijk zijn schouders over ophaalt. Maar voor het wijkontwikkelingsplan is de mening van de 7-jarige net zo belangrijk als die van de wijkbewoners van 85 jaar.

Om iedere bevolkingsgroep in Zwolle Zuid voldoende aan het woord te laten komen start Stad & Welzijn, op verzoek van de gemeente Zwolle, met een bewonerscampagne. Deze heeft als motto: "Zuid Zwolle gezien in 2010". Via deze bewonerscampagne hoopt de gemeente een goed beeld te krijgen van wat de volgende doelgroepen vinden:


· Ouders van kinderen op de peuterspeelzaal en de basisschool
· Kinderen van 6 t/m 10 jaar

· Tieners (11 t/m 15 jaar)

· Jongeren (16 t/m 21 jaar)

· Volwassenen (22 t/m 49 jaar)

· Ouderen (50 jaar en ouder)

· Allochtonen

· Gehandicapten.

Stad & Welzijn benadert iedere doelgroep op zijn eigen wijze. Met de volwassenen worden - in verschillende vormen - gesprekken gevoerd. Maar voor de jongeren is dat geen handige methode. Zij krijgen daarom de mogelijkheid om via het maken van maquettes en foto's, filmpjes en het schrijven van opstellen zichtbaar te maken wat zij van hun woonwijk verwachten.

De komende weken is het de beurt aan de ouders van peuters en basisschoolleerlingen. Deze ouders houden op 15, 16 en 21 mei zogenaamde "toekomstgesprekken". De ouders zijn via de peuterspeelzalen en de basisscholen uitgenodigd voor deze bijeenkomsten.

De gemeente hoopt via deze campagne uiteindelijk zo'n 800 inwoners van Zwolle Zuid te benaderen. Dat is natuurlijk maar een klein deel van de ruim 30.000 inwoners, maar wel een representatief deel. Alle andere wijkbewoners krijgen de gelegenheid hun stem te laten horen op 16 juni, tijdens een groots wijkfestival. Dan presenteert de gemeente de resultaten van de bewonerscampagne. Het wijkfestival vindt plaats op het manifestatieterrein van 12.00 tot 18.00 uur.

Bron: Afd. CommunicatieDatum van 14-05-2001 tot 18-05-2001