Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Compartimenteringsregeling MKZ vereenvoudigd

11 mei 2001 - Met ingang van 11 mei is de regeling die Nederland in het kader van de mkz-crisis verdeelt in een aantal compartimenten herzien. De compartimenteringsregeling verbood oorspronkelijk het vervoer van vee, mest, voer en dergelijke tussen compartimenten. Inmiddels is daarop een groot aantal uitzonderingen toegestaan. De herziene regeling staat alle vervoer toe tenzij het uitdrukkelijk is verboden. Hieronder volgt een samenvatting.

Compartimentsgrenzen
Vanaf 15 mei 2001 wordt voor Nederland onder de Waal (de huidige compartimenten Zuid 1, Zuid 2 en Zuid 3) een soepeler exportregime van kracht: het vervoer van levende varkens naar een buitenlands slachthuis is dan toegestaan, onder de voorwaarde dat de lidstaat van bestemming hiervoor zijn toestemming heeft gegeven. Met het oog daarop is besloten om de compartimenten Zuid 1, Zuid 2 en Zuid 3 te beschouwen als één compartiment als het gaat om het vervoer van levende evenhoevigen, mest van evenhoevigen, rauwe melk, diervoeders en SRM (specifiek risicomateriaal). De voorschriften voor de stickering blijven echter onverkort gelden. De kleine stickers, die de herkomst van het vervoermiddel bepaalden, komen te vervallen. De kleurenstickers blijven verplicht.

Met andere woorden, vervoermiddelen die reeds voorzien zijn van een kleurensticker, behorende bij één van de zuidelijke compartimenten, dienen deze sticker te houden. Voor nog niet gestickerde vervoermiddelen moet de vervoerder een keuze maken voor een bepaalde kleurensticker. Onvoorziene veterinaire omstandigheden kunnen het immers nodig maken acuut terug te vallen op de zes compartimenten en de bijbehorende vervoersregimes.

Hier onder wordt per product of diersoort aangegeven welke beperkingen nog gelden.

Varkens
Voor het vervoer van varkens is de Regeling varkensleveringen van toepassing. Wel gelden er daarnaast nog extra voorschriften. Zo is vervoer van varkens vanuit de noordelijke compartimenten naar de zuidelijke compartimenten en andersom verboden. De leveringen en de contacten dienen dus plaats te vinden indien binnen de compartimenten Zuid 1, Zuid 2 en Zuid 3, die als één compartiment worden beschouwd, enerzijds en de compartimenten Noord 1, Noord 2 en Noord 3, die ook als één compartiment worden beschouwd, anderzijds. Daarnaast geldt de verplichting voor de varkenshouder om aan- en afvoer van varkens niet op één en dezelfde dag te doen plaatsvinden.

Runderen
Ook voor runderen geldt dat de noordelijke compartimenten enerzijds en de zuidelijke compartimenten anderzijds ieder als één compartiment worden beschouwd. Binnen -kortgezegd- Noord-Nederland en Zuid-Nederland mogen runderen onder voorwaarden afgevoerd worden naar de slacht. Aan het regime verandert ten opzichte van de Regeling compartimentering Nederland MKZ 2001 II verder niets. Voor de kalveren is een uitzondering opgenomen in de opdeling van Nederland in Noord en Zuid: het vervoer van kalveren uit de zuidelijke compartimenten naar het compartiment Noord 1 is toegestaan. Dit houdt verband met de slachtcapaciteit voor de kalversector.

Schapen, geiten en overige evenhoevigen
Voor het vervoer van schapen, geiten en andere evenhoevigen dan bovengenoemde (bijv. herten) geldt dat de zuidelijke compartimenten als één compartiment worden beschouwd. Voor de noordelijke compartimenten blijft de systematiek ongewijzigd; men dient zich te houden aan de afzonderlijke compartimenten Noord 1, Noord 2 en Noord 3. Ook voor het vervoer van schapen, geiten en andere evenhoevigen dan bovengenoemde verandert er qua vervoersregime verder niets.

Mest
Het vervoer van mest van evenhoevigen is in heel Nederland vrij. Het vervoer van mest van een plaats waar evenhoevigen verblijven naar een andere plaats waar evenhoevigen verblijven is echter verboden. Voor rundermest geldt een extra restrictie: het vervoer van de zuidelijke compartimenten naar de noordelijke compartimenten en andersom is verboden. De voorschriften voor het uitrijden van mest (ook van paardachtigen en pluimvee) blijven ongewijzigd.

Rauwe melk
De voorschriften voor het vervoer van rauwe melk blijven ongewijzigd.

Diervoeders
Het vervoer van diervoeders wordt versoepeld. Tot op heden was het verboden om diervoeders te vervoeren van plaatsen waar evenhoevigen worden gehouden naar andere plaatsen waar evenhoevigen worden gehouden, nu is dergelijk vervoer weer toegestaan, mits het plaatsvindt binnen hetzelfde compartiment. Hiervoor wordt geen onderscheid gemaakt tussen mengvoeders en ruwvoer. Voor het overige blijft het regime ongewijzigd.

Destructiemateriaal
Het regime voor het vervoer van destructiemateriaal wordt versoepeld: uitsluitend het vervoer van gespecificeerd hoogrisicomateriaal wordt geregeld. Deze vervoersbewegingen leveren een groot veterinair risico op, aangezien het hier voor een groot deel de afvoer van kadavers van boerderijen betreft. Het vervoer van laagrisicomateriaal is niet langer aan restricties op grond van de compartimenteringsregelgeving onderhevig. Voor het vervoer van SRM gelden dezelfde voorschriften als in de Regeling compartimentering Nederland MKZ 2001 II.

Compartimentsgrenzen
Voor het vervoer van levende evenhoevigen geldt dat het verboden is om vervoermiddelen die in één compartiment evenhoevigen ophalen, te brengen naar een ander compartiment. Deze bepaling is strenger dan de bepaling voor het vervoer van de ondergenoemde producten. Hier gelden de compartimenten Zuid 1, Zuid 2 en Zuid 3 als één compartiment. Bovendien gelden voor het vervoer van runderen en varkens de compartimenten Noord 1, Noord 2 en Noord 3 eveneens als één compartiment. Concreet betekent dit dat het vervoer van varkens en runderen mag plaatsvinden binnen de zuidelijke compartimenten en binnen de noordelijke compartimenten. Er geldt hier een fysieke grens vanaf de Noordzee tot aan de grens met Duitsland (ter hoogte van de Waal). Het vervoer van schapen is aan meer beperkingen onderhevig. Ook voor het vervoer van paardachtigen en pluimvee worden de gebieden Zuid 1, Zuid 2 en Zuid 3 als één compartiment beschouwd.

Met ingang van 14 mei is het onder strenge voorwaarden mogelijk om vervoermiddelen te laten omstickeren, zodat ze in een ander compartiment kunnen worden ingezet. Het vervoermiddel dient tenminste 72 uur voor aanvraag van een nieuwe stickerset niet op bedrijven waar evenhoevigen verblijven geweest te zijn en aantoonbaar gereinigd en ontsmet te zijn. De 'oude' stickerset moet worden ingeleverd bij de Dienst Wegverkeer waar een nieuwe set wordt aangevraagd.

Bezoekersbepaling
De bezoekersbepaling is aangepast. Behalve de inseminatoren van rundersperma mogen nu ook inseminatoren van ander sperma in contact komen met evenhoevigen. Inseminatoren moeten 72 uur wachten voordat ze in een ander compartiment mogen insemineren.

Voor de producten mest, diervoeders, rauwe melk en SRM geldt dat de gestickerde vervoermiddelen niet in een ander compartiment gebracht mogen worden op plaatsen waar evenhoevigen worden gehouden. Concreet betekent dit, dat het is toegestaan binnen één compartiment bijvoorbeeld mest op te halen van een bedrijf en de mest naar een ander compartiment te brengen, mits op de plaats van bestemming (bijvoorbeeld een mestsilo of een akkerbouwbedrijf) geen evenhoevigen worden gehouden. De compartimenten Zuid 1, Zuid 2 en Zuid 3 worden als één compartiment beschouwd (zie onder

Stickering
De gekentekende vervoermiddelen voor evenhoevigen, mest van evenhoevigen, rauwe melk, diervoeders en gespecificeerd hoogrisicomateriaal (SRM) moeten voorzien zijn van de sticker die hoort bij het compartiment waarbinnen het vervoermiddel op plaatsen wordt gebracht waar evenhoevigen worden gehouden. Ongekentekende vervoermiddelen (bijvoorbeeld landbouwtrekkers) mogen niet vanuit de zuidelijke compartimenten naar de noordelijke of andersom gereden worden.

De volledige regeling staat op internet www.minlvn.nl