Actueel

Uitspraak in Dover strafzaak

Bron: Rechtbank Rotterdam

Datum actualiteit: 11-05-2001

De rechtbank te Rotterdam heeft op 11 mei 2001 in de Doverzaak zeven van de negen verdachten veroordeeld. Twee hoofdverdachten kregen negen jaar gevangenisstraf en een geldboete wegens mensensmokkel, leiding geven aan een criminele organisatie en 58 maal dood door schuld. Overige verdachten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van dertig maanden tot zeven jaren.
Twee verdachten, die al niet meer gedetineerd waren, werden vrijgesproken. De leverancier B. van de container, waarin later 58 Chinezen door verstikking omkwamen tijdens het transport van Rotterdam via Zeebrugge naar Dover van 18 op 19 juni 2000, kreeg vrijspraak te horen. Het bewijs tegen hem werd door de rechtbank niet wettig en overtuigend geacht. Ook de verdachte Van der S., die alleen werd vervolgd wegens valsheid in geschrift werd vrijgesproken. Gebleken was dat hij bij het op naam stellen van de vrachtwagen, die buiten zijn weten later voor het transport werd gebruikt, geen valse gegevens had opgegeven.

De rechtbank verwierp het verweer dat het O.M. wegens `doorlaten' en/of `wegtippen'aan de de Engelse autoriteiten niet-ontvankelijk moest worden verklaard. Na uitvoerig onderzoek is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat niet aannemelijk is geworden dat het mensensmokkeltransport is `doorgelaten' of `weggetipt'. Ook de stelling dat politie en/of openbaar ministerie verwijtbaar zou hebben gefaald, verwerpt de rechtbank.

De officier van justitie had tegen de hoofdverdachte G.Ö twintig jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank kwam echter, anders dan de officier van justitie, niet tot een bewezenverklaring van opzettelijke doodslag (bij meermalen gepleegd geldt een maximum van twintig jaar gevangenisstraf). Op de in plaats daarvan wel bewezenverklaarde dood door schuld staat een aanzienlijk lagere straf (bij meermalen gepleegd maximaal een jaar gevangenisstraf). De maximumstraf voor mensensmokkel in vereniging gepleegd bedraagt acht jaar gevangenisstraf. In geval het feit meermalen wordt gepleegd is een verhoging van het strafmaximum met een derde mogelijk.

Opgelegde straffen en/of maatregelen

G. Ö. , (raadsman mr Doedens)
Negen jaar gevangenisstraf, een geldboete van f 97.000,- (subsidiair zes maanden hechtenis) en verbeurdverklaring van enige goederen. Veroordeling wegens: medeplegen mensensmokkel ( in december 1999, april 2000 en juni 2000), het zijn van leider van een criminele organisatie, het meermalen medeplegen van dood door schuld.

H.M. D., (raadsman mr Boone)
Negen jaar gevangenisstraf, een geldboete van f 97.000,- (subsidiair zes maanden hechtenis); teruggave inbeslaggenomen auto aan rechthebbende.
Veroordeling wegens: medeplegen mensensmokkel ( in december 1999, april 2000 en juni 2000), het zijn van leider van een criminele organisatie, het meermalen medeplegen van dood door schuld.

L.N, (raadsman mr Starmans)
Zeven jaar gevangenisstraf.
Veroordeling wegens: medeplegen mensensmokkel (in december 1999, april 2000 en juni 2000), deelnemen aan een criminele organisatie, het meermalen medeplegen van dood door schuld.

H.F.H. van K. (raadsman mr Van der Hardt Aberson) Vier jaar gevangenisstraf.
Veroordeling wegens: medeplegen mensensmokkel (in juni 2000), het deelnemen aan een criminele organisatie, het meermalen medeplegen van dood door schuld.

O. M. (raadsman mr. Hagenaars)
Drie jaar en zes maanden gevangenisstraf.
Veroordeling wegens: medeplegen mensensmokkel (in juni 2000), het deelnemen aan een criminele organisatie, het meermalen medeplegen van dood door schuld.

W.M.H. J. (raadsman mr Baumgardt)
Drie jaar gevangenisstraf.
Veroordeling wegens: medeplegen mensensmokkel (in juni 2000), het deelnemen aan een criminele organisatie.

V.M.A.W. V. (raadsman mr Van Vugt)
Dertig maanden gevangenisstraf.
Veroordeling wegens: medeplegen mensensmokkel (in juni 2000), het deelnemen aan een criminele organisatie

F. G. B. (raadsman mr. Le Cocq d'Armandville)
vrijspraak

A.F. van der S. (raadsman mr Van Meurs)
Vrijspraak

N.B. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AB1552
(Zie het originele bericht)