Amsterdam, 10 mei 2001
Grote bedrijven in Nederland mede verantwoordelijk voor import vieze stroom
Greenpeace protesteert tegen import vuile stroom
Greenpeace protesteert vandaag tegen de oprukkende import van vuile stroom uit het buitenland. Vier actievoerders hangen een enorm spandoek met de tekst 'Stop de import van vuile stroom' in de hoogspanningsmast bij Ohe en Laak. Dit is een van de vijf punten in Nederland waar de buitenlandse stroom binnenkomt. In totaal wordt in Nederland via dit soort kabels zo'n 20 TWh (TeraWatt uur) stroom geïmporteerd. Uit onderzoek van het ECN dat eerder deze week bekend werd, blijkt dat door de toenemende import van goedkope stroom uit kernenergie en kolen uit het buitenland onze stroom steeds vuiler wordt. Niet alleen energiebedrijven, zoals Essent en NUON, zijn verantwoordelijk voor deze ontwikkeling. Ook grote Nederlandse bedrijven kopen hun stroom in steeds grotere mate in het buitenland. Greenpeace wil dat energiebedrijven en grote industrieën publiekelijk bekend maken wat voor stroom zij uit het buitenland importeren.
De 650 grootste stroomverbruikers van Nederland, inclusief de energiebedrijven, mogen hun stroom sinds 1999 vrij inkopen. Zij benutten deze mogelijkheid om goedkope stroom uit het buitenland te halen in steeds grotere mate. Zo heeft Philips een contract gesloten met Electrabel, exploitant van kerncentrales in België, terwijl de Nederlandse Spoorwegen grootschalig stroom afnemen van Preussenelektra, dat zowel kerncentrales als bruinkoolcentrales in beheer heeft. Harde cijfers over vuile stroom willen deze bedrijven echter niet bekendmaken. Het wordt tijd dat deze bedrijven verantwoording afleggen over de door hen geïmporteerde stroom. Greenpeace heeft vandaag alle bedrijven in een brief opgeroepen om hun stroommix bekend te maken en over te stappen op schone stroom.
Greenpeace is 6 mei een campagne gestart om zoveel mogelijk consumenten over te laten stappen op groene stroom. Consumenten kunnen per 1 juli zelf kiezen bij welk energiebedrijf ze groene stroom kopen. Door op groene stroom over te stappen laten de consumenten de energiebedrijven weten geen prijs op vuile stroom te stellen en dwingen ze de energiebedrijven hun investeringen in duurzame energie fors te verhogen. Omdat een aantal energiebedrijven groene stroom voor dezelfde prijs aanbieden als vuile stroom, is dit een kosteloze stap. De verschillende energiebedrijven overstelpen de consument echter met informatie en reclame die voor veel consumenten slechts verwarrend werken. Daarom biedt Greenpeace de consumenten helderheid. De consument hoeft slechts een formulier in te vullen op de Greenpeace-website en de milieuorganisatie zoekt uit bij welke energieleverancier hij gratis kan overstappen en regelt dit direct.
Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 - 4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, info@greenpeace.nl
disclaimer
ontwerp: studio de nes