Gemeente Groningen


Succesvolle muziekschool wil uitgroeien tot Centrum voor Muziek en Dans
08-05-2001

De Stedelijke Muziekschool wil uitgroeien tot een breed 'Centrum voor Muziek en Dans'. Zo'n centrum heeft een aanbod voor jong en oud en voor recreatieve muziekbeoefenaars en toptalenten. Daarnaast wil de Muziekschool ook hèt podium voor amateurmuzikanten worden.

B&W van Groningen hebben het concept-beleidsplan Stedelijke Muziekschool 2001-2005 vastgesteld. Daaruit blijkt dat de Muziekschool zich de afgelopen tijd op verschillende terreinen heeft ontwikkeld.

Scholing, zoals het leren bespelen van een instrument, is en blijft de kernfunctie van de Muziekschool. Daarnaast biedt de Muziekschool korte (kennismakings) cursussen aan. Dit bleek een groot succes: het aantal 'afnemers' groeide van 200 naar 830. Ook verzorgt de Muziekschool de laatste tijd steeds vaker lessen en cursussen buiten het eigen gebouw. Zo is de Muziekschool actief in het Vensterscholen-project. Hierdoor kunnen veel mogelijk nieuwe leerlingen worden bereikt, voor wie de stap naar muziekonderwijs anders waarschijnlijk te groot was geweest. Als gevolg van het Vensterscholenproject krijgt de Muziekschool ook verzoeken uit de kinderopvang om daar de kinderen met muziek in aanraking te brengen. Verder wordt de geheel vernieuwde concertzaal steeds vaker verhuurd aan derden.

De Muziekschool is in gesprek met het Kunstencentrum over een mogelijke verdere samenwerking in de toekomst. Om nu niet in elkaars vaarwater te zitten hebben beide partijen een duidelijke taakverdeling afgesproken.

De Muziekschool wil de in gang gezette ontwikkelingen graag verder uitbouwen. Om te kunnen doorgroeien naar het gewenste brede 'Centrum voor Muziek en Dans' zullen eerst de huidige knelpunten moeten worden opgelost. Zo is het bestaande budget te krap en kan niet aan de groeiende vraag worden voldaan (er staan momenteel 420 mensen op de wachtlijst). Verder wordt het gebouw volledig benut, zodat er geen ruimte is voor verdere uitbreiding of vernieuwing van activiteiten.

In het beleidsplan staat dat het aanpakken van de grootste knelpunten een bedrag van f 350.000,-- zal gaan kosten. Om de huidige kwaliteit te behouden kiezen B&W er niet voor om het benodigde geld te halen uit grotere lesgroepen of hogere tarieven. Het college stelt de gemeenteraad voor om het beschikbaar stellen van de benodigde f 3,5 ton af te wegen tegen andere voorstellen bij de behandeling van de gemeentebegroting voor 2002.