Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 26/04/2001



Kurt Lewin Instituut viert 10-jarig bestaan met symposium: Het sociale gedrag van mensen en groepen

Op 10 en 11mei organiseert het Kurt Lewin Instituut ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan een jubileumsymposium in het Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist. In een viertal parallelsessies zullen onderzoekers uit Engeland, Amerika, Noorwegen en Nederland de meest recente inzichten en ontwikkelingen binnen de sociaal-psychologie en haar toepassingen bespreken. Het gaat dan om zaken waar ieder mens, in een groep of als individu, mee te maken heeft, bijvoorbeeld: stress in organisaties, pesten op het werk, liegen en bedriegen in de omgang met anderen of omgaan met doodsangst

De belangrijkste spreker op het symposium is de Amerikaanse sociaal-psycholoog John Cacioppo, verbonden aan de University of Chicago en hoofd van het Social Psychology Program van deze universiteit. Cacioppo heeft veel en baanbrekend onderzoek gedaan op het gebied van persoonlijke relaties en de wijze waarop deze relaties sociale vaardigheden (cognities) en emoties, gezondheid en persoonlijkheid beïnvloeden. Het bijzondere van het werk van Cacioppo is dat hij zich bij de bestudering van menselijk gedrag niet beperkt tot de psychologische invalshoek, maar deze verbindt aan een neurobiologische benadering van menselijk gedrag, in de wetenschap dat deze gezamenlijke benadering meer aan kennis en inzicht oplevert dan de twee benaderingen afzonderlijk.

VU-onderzoeker dr. Sander Koole ontvangt op de tweede dag van het symposium de Best Paper Award; een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs van het KLI, bedoeld voor KLI-promovendi. Aansluitend zal Sander Koole zijn onderscheiden paper, Zelfbevestiging en de regulering van ongewenste gedachten, presenteren.

Het Kurt Lewin Instituut is vernoemd naar de man die in de jaren dertig in Amerika de basis legde voor het systematische onderzoek van (inter)menselijke relaties. Hij was tevens een van de eersten om het belang van toegepast (naast fundamenteel) sociaal-psychologisch onderzoek te onderkennen. Binnen het KLI werken vijf Nederlandse universiteiten samen: de Vrije Universiteit Amsterdam (VUA), de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Universiteit Leiden (UL) en de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). Het KLI is in 1991 opgericht en werd in 1995 formeel door de KNAW erkend als interuniversitaire onderzoekschool. Het sociaal-psychologisch onderzoek binnen het KLI is met name gericht op: sociale cognitie, emoties en intermenselijke relaties, de dynamiek van sociale groepen, de ontwikkeling en handhaving van sociale identiteit. Daarnaast biedt het KLI promovendi een vierjarig onderwijs- en trainingsprogramma dat hen een theoretische basis en een gedegen kennis van de methodieken en diagnostische instrumenten binnen de sociale psychologie en haar toepassingen, verschaft.

Het symposium is opgebouwd rond vier parallel-sessies, elk met een thematische invalshoek:

Sessie 1 Sociale Cognitie

Sessie 2 Groepen en Organisaties,

Sessie 3 De Sociale Context van Persoonlijkheid,

Sessie 4 Interpersoonlijke Processen,