Referendum Nieuws, 21 maart 2001

LEIDSCHENDAM EN VOORBURG HOUDEN 'VOLKSRAADPLEGING' OVER FUSIE

Na de volksraadpleging van hun buurgemeenten Pijnacker en Nootdorp, die in hetzelfde schuitje zitten, houden de gemeenten Leidschendam en Voorburg nu ook een volksstemming over een fusie tussen hen beide. Op 9 mei vindt de stemming plaats.

De reden is, zo valt af te leiden uit de verklaringen van het gemeentebestuur, dat er in de betreffende provincie Zuid-Holland reeds lang een bestuurlijke herindeling op stapel staat en de veel grotere gemeente Den Haag een oogje op het grondgebied van onder meer Pijnacker, Nootdorp, Leidschendam en Voorburg heeft laten vallen. De Tweede Kamer wil zich hier in mei plenair over buigen. De gemeentebesturen van Leidschendam en Voorburg willen, evenals Pijnacker en Nootdorp, na een fusie sterker te staan in de golf van gemeentelijke herindeling dan apart. Leidschendam en Voorburg zullen na de fusie zo'n 92.000 inwoners hebben.

Bij het referendum in Pijnacker en Nootdorp, op 29 november j.l., stemde 92 procent van de burgers voor een fusie bij een opkomst van 54 procent. Het is op dit moment onduidelijk hoe de stemming onder de bevolking in Leidschendam en Voorburg is. Leidschendam past haar (meer liberale) referendumverordening aan aan Voorburg, wat betekent dat het referendum slechts geldig is als minstens 30 procent van de burgers komt stemmen.

Het referendum wordt zowel nu als bij Pijnacker en Nootdorp een 'volksraadpleging' genoemd. Dit waarschijnlijk omdat er in de politiek terecht weerstand is tegen het houden van 'referenda' op een bepaald bestuurlijk niveau over onderwerpen die op een ander bestuurlijk niveau worden beslist. Of gemeenten fuseren of niet, wordt in de centrale eenheidsstaat Nederland (ingevoerd door de Franse bezetter en bevestigd door hun toenmalige geallieerde tegenstanders, evenals overigens het koningshuis) beslist door de Tweede Kamer en niet door de betreffende gemeenten. Deze gemeenten kunnen het mandaat om hierover te beslissen dus ook niet teruggeven aan hun bevolking. Strikt genomen is zo'n volksstemming dus oneigenlijk gebruik, ook al noemt men het een volksraadpleging en geen referendum - maar ja, Leidschendam en Voorburg kunnen er ook niets aan doen dat een stel 18e-eeuwers hun oren lieten hangen naar buitenlandse mogendheden...

Meer info: ambtenaar Werner Damman, w.damman@leidschendam.nl

++++ www.referendumplatform.nl ++++ voor directe democratie en historicisme ++++