Gemeente Nieuwegein

Kunstroute langs Beeldende Kunst in Nieuwegein

Het college van B en W van Nieuwegein stelt de gemeenteraad voor om eind 2001 een publicatie over de beeldende kunst in Nieuwegein uit te brengen. Naast praktische informatie over de gerealiseerde kunstwerken zal de publicatie inzicht geven in het gevoerde kunstbeleid van de gemeente Nieuwegein. Door middel van een bijzondere vormgeving zullen de kunstwerken speciaal worden belicht. Ook zal in de publicatie een kunstroute worden opgenomen die geschikt is voor het onderwijs

Nieuwegein telt meer dan 60 kunstwerken in de openbare ruimte. Een deel van de beelden is duidelijk zichtbaar, andere werken staan meer verdekt opgesteld. Een groot aantal beelden is gerealiseerd in de eerste jaren na de samenvoeging van Jutphaas en Vreeswijk tot de gemeente Nieuwegein.
De hoofddoelstelling van het Nieuwegeinse beeldende kunstbeleid is het versterken van de betekenis van beeldende kunst in de stedelijke samenleving. Het uitbrengen van een publicatie over het geheel aan kunstwerken dat in de twintigste eeuw in Nieuwegein tot stand is gekomen, zal hier in belangrijke mate aan bijdragen. De achtergrondinformatie over de kunstwerken, de makers, de locaties en het kunstbeleid van de gemeente Nieuwegein draagt bij tot meer begrip voor de beeldhouwkunst. Bij sommige inwoners van Nieuwegein en mensen van buiten de stad zal het leiden tot een bewustwording van wat Nieuwegein te bieden heeft. In de publicatie zal een kunstroute worden opgenomen die de mensen bij een fiets- of wandeltocht langs de beelden kan begeleiden.
Bij goedkeuring van het voorstel zal de publicatie naar verwachting eind 2001 gereed zijn. De bedoeling is dat het boekje in de reguliere boekhandel, het gemeentelijke Infocentrum en bij de VVV te koop zal zijn.

In 1989 is met de nota Nieuwegeinse Verbeelding een aanzet gegeven voor een ambitieus cultuurbeleid. Beeldende kunst werd een van de speerpunten van het gemeentelijk cultuurbeleid. Daarbij is een sterk accent gelegd op de realisering van kunst in de openbare ruimte. In 1990 ontstond het Vijfjarenplan voor de beeldende kunst in Nieuwegein. Arnaud Beerends gaf hierin een visuele analyse van de stad. Hij benoemde de uitgangspunten van het kunstbeleid en een beeldenprogramma. In het masterplan werd oorspronkelijk uitgegaan van de periode 1990-1995 voor de uitvoering van alle projecten. Uiteindelijk heeft de uitvoering tot 2000 geduurd. Zowel de gemeente Nieuwegein als de provincie Utrecht hebben geïnvesteerd in dit beleid.

Binnenkort presenteert de gemeente een nieuw Masterplan Beeldende Kunst, voor de komende 10 jaar. De afronding van het oude masterplan is een goed moment om de resultaten van de afgelopen 30 jaar in kaart te brengen.



Invoerdatum 9-5-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein