Hierbij ontvangt u één of meerdere berichten voor de categorie Wonen. Remkes verdeelt ruim 25 miljoen voor vernieuwende woonzorgprojecten (5/9/01 4:34:21 PM) Staatssecretaris Remkes van VROM heeft mede namens staatssecretaris Vliegenthart van VWS de verdeling bekend gemaakt van ruim 25 miljoen gulden voor projecten die in de eerste ronde van de Woonzorgstimuleringsregeling zijn ingediend. Het gaat om 215 projecten verspreid over heel Nederland die op een vernieuwende manier wonen, zorg en dienstverlening combineren. Tot en met 31 mei kunnen opnieuw subsidie-aanvragen bij het ministerie van VROM worden ingediend. Het subsidiebudget voor deze tweede ronde bedraagt 25 miljoen gulden. De Woonzorgstimuleringsregeling van VROM en VWS heeft tot doel een gevarieerd en op de vraag toegesneden aanbod van woon-zorgarrangementen te stimuleren, zodat mensen die zorg of begeleiding nodig hebben langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De regeling is sinds 1 oktober vorig jaar van kracht en heeft een looptijd van drie jaar. In totaal heeft staatssecretaris Remkes hiervoor 130 miljoen gulden beschikbaar gesteld. Plannen In de
eerste ronde van de tijdelijke Woonzorgstimuleringsregeling zijn 392 aanvragen binnengekomen, waarvan er 215 zijn gehonoreerd. De meeste projecten richten zich op ouderen of verstandelijk gehandicapten. Bij 111 plannen betreft het een bijdrage in de voorbereidingskosten van een project. Zij kunnen in totaal rekenen op zo'n 3,2 miljoen gulden wat neerkomt op een gemiddeld subsidiebedrag van 28.500 gulden per aanvraag. Bij de overige 104 gehonoreerde aanvragen gaat het om een bijdrage in de extra uitvoeringskosten van een project, zoals extra investeringen in (ver)bouwactiviteiten, technologische vernieuwingen (domotica) of een betere samenwerking tussen woningcorporaties en zorginstellingen. Gezamenlijk zijn zij goed voor ruim 22 miljoen gulden, een gemiddelde bijdrage van 210.000 gulden per project.    
 Eisen
Bij de beoordeling van de aanvragen zijn verschillende criteria gehanteerd. Zo moet een project allereerst vernieuwend zijn. Bovendien moet er sprake zijn een goede afstemming tussen wonen, zorg en/of dienstverlening. De vraag van de burger dient daarbij het uitgangspunt te zijn. Een andere eis is dat het project voortkomt uit de samenwerking tussen twee of meer niet-winstbeogende instellingen uit enerzijds de woonsector en anderzijds de zorg en/of dienstverlening. Zij dienen allemaal zo veel mogelijk bij te dragen aan de projectkosten die niet door de subsidie zijn gedekt.     VoorbeeldenEnkele voorbeelden van
projecten zijn: 

de Blaauwe
Hoeve in Hulst: Bij dit project gaat het om de nieuwbouw van 175 woonzorgappartementen die verbonden zijn met verzorgingshuis De Blaauwe Hoeve. Bijzonder is de uitgebreide toepassing van domotica: een aan- en afwezigheidsschakelaar die verwarming, verlichting, het elektrisch fornuis, het burenalarm, geschakelde stopcontacten en bewegingsmelders aan- of uitschakelt, gordijnsturing, paniekbel waarbij de verlichting in de hele woning aangaat en een deurbel waarbij ook het licht in de kamer gaat knipperen. Het project krijgt een bijdrage van 1 miljoen gulden.

Kwekkelstaete
in 's-Hertogenbosch: Het betreft hier een speciaal ontworpen woonvorm voor zes meervoudig gehandicapten in een woonwijk. Woningstichting de Kleine Meijerij is eigenaar en verhuurder van de woonruimte. De intensieve zorg- en dienstverlening aan de bewoners, is in handen van een zorginstelling met persoonsgebonden-budgetten. Het project is mede tot stand gekomen op initiatief van de ouders van de gehandicapten (verenigd in de stichting Kwekkelstaete). Het project kan rekenen op een subsidie van 234.000 gulden voor de extra uitvoeringskosten. 

Eigen
haard is 't Huiswaard in Alkmaar: Dit project is erop gericht om in en vanuit het nieuwe wijkcentrum De Dillenburg op de vraag van de wijkbewoners afgestemde diensten te verlenen op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Zo komt er bijvoorbeeld een experiment met één loket waar mensen met al hun vragen over wonen, zorg en dienstverlening terecht kunnen. Doel is de bewoners van de wijk Huiswaard in het algemeen en de ouderen en gehandicapten in het bijzonder een betere en prettigere gelegenheid te bieden daar te (blijven) wonen. Naast de Stichting De Dillenburg nemen verder aan het project deel: een woningcorporatie, een welzijnsorganisatie, welzijnswerk ouderen, de wijkvereniging, de seniorenraad, dienstverleners in de gehandicaptenzorg, de gemeente en de provincie. Het project krijgt een bijdrage van 130.000 gulden.  

De lijs met gehonoreerde aanvragen is te downloaden van de VROM site(PDF-bestand 50 kB) (bron: http://www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=4304)


-- Op de volgende link kunt u uw persoonsgegevens wijzigen en/of bekijken:
-- http://www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=2565
--

-- Mocht u deze mail onaangekondigd gekregen hebben, stuur dan een e-mail naar:
-- mailto:persmail@cdc.cs.minvrom.nl