Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie raadt consumptie door kleine kinderen af Resten bestrijdingsmiddelen in HAK-appelmoes

Amsterdam, 8 mei 2001 --- In potten appelmoes van HAK zijn resten bestrijdingsmiddelen en tin aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Het gaat om captan, fosalon, propargiet en tin. Het gebruik van fosalon en propargiet is in Nederlandse teelten verboden.

In opdracht van Milieudefensie heeft TNO vijftien potjes Hak- appelmoes onderzocht. Appelmoes wordt veel gegeten door kinderen. Daarom heeft Milieudefensie gevraagd om ook te kijken naar de Europese grenswaarden voor baby en kindervoeding (0-3 jaar) die per 1 juli 2002 ingevoerd gaat worden.

In alle vijftien monsters is captan aangetroffen, het bestrijdingsmiddel dat in de Nederlandse appelteelt het meest wordt gebruikt. De hoeveelheid residu was onder de toegestane norm voor volwassenen; de toekomstige EU-grenswaarde voor kinderen tot drie jaar (0,01 mg/kg) werd wel overschreden. Ook tin werd in alle monsters aangetroffen. Waar de tin vandaan komt is onbekend. De verboden stoffen fosalon en propargiet werden in respectievelijk twee en drie monsters gevonden. In het buitenland is het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen niet overal verboden.

In vier EU-landen (België, Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg) zijn de Europese grenswaarden voor bestrijdingsmiddelen voor kinderen tot 3 jaar al in de nationale wetgeving opgenomen. In Nederland geldt nog dezelfde wettelijke grenswaarde voor volwassenen als kinderen. Omdat kinderen (0-3 jaar) extra gevoelig zijn voor bestrijdingsmiddelen adviseert de EU-commissie uit voorzorg voor baby-en kindervoeding de detectiegrens van 0,01 mg/kg (Richtlijn 1999/39/EG). Daarom raadt Milieudefensie consumptie van HAK- appelmoes door kleine kinderen af.

Hak is in Nederland marktleider voor groente- en fruitconserven in glas. Appelmoes is een van de meest verkochte groenten van Hak.

Milieudefensie is sinds zomer 2000 in gesprek met de producenten van tien bekende merken, waaronder Hak, om hen te vragen biologisch te gaan produceren. Producten uit de biologische landbouw worden op natuurlijke wijze geteeld en zijn daardoor gegarandeerd vrij van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemanipuleerde grondstoffen.

Meer informatie: Milieudefensie persvoorlichting, telefoon 020 5507 333