Gemeente Breda

04-05-2001

Meer werklozen komen in aanmerking voor premie bij werkaanvaarding Langdurig werklozen kunnen voortaan een premie van 4.000,- krijgen als zij werk aanvaarden en daardoor niet meer zijn aangewezen op een bijstandsuitkering. Daarmee wil de gemeente deze mensen stimuleren bij het vinden van een baan. Deze regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2001. Het college van burgemeester en wethouders legt deze beleidswijziging binnenkort voor aan de gemeenteraad.

Premie bij aanvaarden werk
Het gaat om mensen van 23 jaar en ouder die langer dan een jaar zijn aangewezen op een bijstandsuitkering en die bij een werkgever (niet-gesubsidieerd) aan de slag gaan of als zelfstandige beginnen. Zij ontvangen dan een werkaanvaardingspremie die in vier gelijke delen van
1.000,- wordt uitgekeerd: na een periode van een half jaar, een jaar, anderhalf jaar en twee jaar nadat het werk is aanvaard. Op deze wijze hoopt de gemeente dat deze groep mensen gestimuleerd blijven om te werken. Zon premie wordt eenmalig verstrekt en is een aanvulling op het bestaande beleid dat de gemeente al voert per 1 januari van dit jaar.

Sinds 1 januari van dit jaar konden alleenstaande ouders met kinderen tot 5 jaar en werkzoekenden van 57,5 jaar en ouder die niet verplicht zijn een baan te zoeken, al een uitstroompremie krijgen als steuntje in de rug. Dit is het geval als zij op vrijwillige basis een baan vinden. Daarmee wordt hun toekomstperspectief verbeterd. Gehuwden en alleenstaande ouders ontvangen een bedrag van 2.500,-; alleenstaanden ontvangen 1.250,-. De bedragen worden in twee termijnen uitgekeerd: een half jaar en een jaar na het aanvaarden van werk.

Werk en sociale activering
Alleenstaande ouders kunnen tevens een financiële bijdrage krijgen voor de kinderopvang als zij gaan werken of scholing volgen die nodig is om een baan te vinden. Bredase werklozen die als vrijwilliger aan de slag gaan via de Bredase Vrijwilligerscentrale kunnen een onkostenvergoeding krijgen. Tot slot is een onkostenvergoeding ook mogelijk als mensen een noodzakelijk educatief traject zoals taalonderwijs succesvol afronden dat op langere termijn kan leiden tot een vaste baan of vrijwilligerswerk.
Met dit totale premie- en onkostenvergoedingenbeleid hoopt de gemeente meer werklozen te stimuleren een opleiding of scholing te volgen die hun kansen op werk vergroot, een baan te vinden of vrijwilligerswerk te aanvaarden als een gewone baan (nog) niet direct mogelijk of verplicht is. Daarnaast kan hiermee worden voorkomen dat deze groep mensen in een sociaal isolement terechtkomt.

Breda, 4 mei 2001