Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Milieuvergunning voor nv Discover
Brugge, 4/5/2001
Ingevolge het mestactieplan moeten heel wat bedrijven in de toekomst hun mest verwerken. De realisatie van mestverwerkingsprojecten is dus essentieel om de veeteeltsector in Vlaanderen nog een toekomst te kunnen bieden.

Op 26/4/2001 week heeft de Bestendige Deputatie de milieuvergunning afgeleverd voor de eerste mobiele varkensmestverwerkingsinstallatie (systeem van Eco-Flanders op het varkensbedrijf Vanhooren in Oudenburg). In zitting van 3/5/2001 heeft de Bestendige Deputatie de milieuvergunningsaanvraag van NV Discover op het bedrijfsterrein De Hille te Wingene ingewilligd voor 20 jaar.

De anaërobe vergistingsinstallatie bestaande uit 2 identieke lijnen zou 500.000 ton varkensmest verwerken. Er vindt een soort gistingsproces plaats waarna een uitgegist substraat verder verwerkt wordt. Een waardevol nevenproces bij de anaërobe vergisting van het substraat is de productie van biogas. Om economische en technische redenen wil het bedrijf ook andere afvalstoffen verwerken Concreet wil bedrijf ook 250.000 ton afval verwerken.
Eindproduct wordt dan :

- kiemvrij gedroogd granulaat (2 ton/u of 2x 17.500 ton/j) dat als exportmeststof naar buitenland kan afgezet worden
- 5.000 ton methaangas dat zal omgezet worden in electriciteit
Op basis van de gunstige adviezen van het College van Burgemeester, afdeling Milieuvergunningen, de Vlaamse Landmaatschappij, de Vlaamse Milieumaatschappij, OVAM en Gezondheidsinspectie heeft de Provinciale Milieuvergunningscommissie een unaniem gunstig advies uitgebracht. In navolging van dit unaniem advies voorziet de Bestendige Deputatie de nodige voorwaarden en beperkingen.
Zo worden er uitgebreide maatregelen voorzien om geuremissies uit te sluiten en om de andere emissies te beperken.
Ook wordt verzekerd dat de Kloosterbeek geen nadelige invloed zal ondervinden van de lozing van het afvalwater dat met het productieproces gepaard gaat.
Teneinde een duidelijk zicht te hebben op de situatie stelt de milieuvergunning uitdrukkelijk dat naast varkensmest enkel welbepaalde afvalstoffen mogen verwerkt worden.
Tot slot heeft de Bestendige Deputatie in de oprichting van een begeleidingscommissie voorzien die toeziet op de goede werking van het bedrijf.

Aldus kan verzekerd worden dat het bedrijf geen overlast zal berokkenen voor de buurt, maar integendeel mee helpt de toekomst van de veeteeltsector in de regio te verzekeren.